Sunday, August 29, 2010

Taanis märkimisväärne osa tuulikutest kuulub kooperatiividele

http://www.postimees.ee/?id=302738

Näib, et hädad on ilmnenud tagantjärele – kui tuulepark valmis, siis elanikud taipavad, et kõik see polegi üldse nii kena, mingit kasu neile endile aga pole?

Eesti inimeste investeerimisvõime on väike. Seetõttu on meil see majandusmudel erinev nt Taanist, kus märkimisväärne osa tuulikutest kuulub kooperatiividele, mis kuuluvad kas maaomanikele või ümbruskonna elanikele. See tähendab, et kellegi aia taga töötavast tuulikust tiksub ka talle mingisugune raha. Meil on ainult spetsialiseerunud firmad võimelised võtma pangalaenu ja need üsna suured investeeringud ära tegema.

Teatud lahendused siin ikkagi oleks – näiteks mingi kohalik maks. Üks sotside eelnõu riigikogus ka oli, mida me põhimõtteliselt toetasime, aga tehniliselt oli see kehv ja valitsus seda ei pooldanud, mistõttu see kukkus arutusest välja. Selline kohaliku maksu võimalus peaks olema, et luua majandusmudel, kus elanikud sellest midagi saavad.

Teine variant on lihtsalt kokkulepped. Üks selline Virumaal ka töötab, kus valla ja energiafirma vahel on moodustatud sihtasutus, kuhu laekub teatud osa tuulepargi teenitud tulust, millega siis rahastatakse kohalikke arendusprojekte.

Meil ollakse traditsiooniliselt selliste asjade suhtes umbusklikud, sest nähakse korruptsiooniohtu. Põhjamaades on sellised lahendused aga tavapärased. Võib-olla ei peaks ka meil liigselt kartma kokkuleppeid omavalitsuste ja arendajate vahel, kui need kokkulepped on tehtud avalikult ja on välistatud, et keegi saab nurga taga veel mingit meelehead.

No comments: