Saturday, January 23, 2010

http://www.luvianmerihelmi.fi/main.php?file=merihelmi&sivu=merihelmi&pagetitle=Merihelmi

http://www.luvianmerihelmi.fi/main.php?file=merihelmi&sivu=merihelmi&pagetitle=Merihelmi

Tervetuloa Luvian Merihelmeen!

Laitakarin Merihelmi, Luvian”aurinkotupa”

Luvian Laitakarin virkistyskeskus on kokonaan uusittu ja se on Satakunnan suurin aurinkolämmön hyödyntäjä sekä merkittävä aurinkolämpökohde Suomenkin mittakaavassa. Aurinkokeräinten pinta-ala on 60 m2. Aurinkokeräimet tuottavat tarvittavan lämpimän käyttöveden keväästä syksyyn sekä merkittävän osan myös lämmityksestä.

Laitakarin virkistäytymisalue meren rannalla sijaitsee 5 km:n päässä Luvian keskustasta. Laitakarissa sijaitsevat: ravintola, tanssilava, venesatamat, matonpesulaiturit, petanque-kenttä, luontopolku sekä Luvian kunnan ylläpitämä virkistyskeskus ja uimaranta. Hanketta on osa-rahoittanut Satakunnan TE-keskus.

Taustaa

Laitakarin historia on mielenkiintoinen. 1800-luku oli vilkasta laivanrakennuskautta ja 1904 Laitakarin telakalta laskettiin vesille isompien alusten sarjan viimeinen kolmimastoinen kuunarilaiva Hilda. Laitakarissa on lisäksi toiminut mm. Laitakarin saha 1900-luvun alkupuolella. Laitakarin niemen omistaa osakaskunta, johon kuuluu yli 500 omistajajäsentä.

Laitakaria alettiin kehittämään voimallisemmin 2000-luvun alussa. Vuonna 2003 valmistui kunnan koti- ja vierasvenesatama ponttonilaitureineen ja muutkin alueen vuokralaiset ovat kehittäneet alueitaan perusteellisesti.

Merihelmen virkistyskeskuksen suunnittelu käynnistyi vuonna 2003 ja jo alkuvaiheessa pohdittiin mahdollisia vaihtoehtoisia energiamuotoja. Vaihtoehtoina olivat merestä lämpöpumpulla otettava energia, maalämpö sekä aurinkoenergia. Pohdinnan ja selvitysten perusteella päätettiin lähteä toteuttamaan aurinkoenergian vaihtoehtoa. Perusteena valinnalle olivat virkistyskeskuksen kesäaikaan painottuva käyttö, jolloin aurinkoenergia on tehokkaimmillaan. Lisäksi asiaan vaikutti suuresti Peter Lundin ja Prizztech Oy:n asiantuntija-apu asiassa.

Suunnitelmat valmistuivat vuonna 2004. Rakennustyöt aloitettiin 2005, jolloin rakennettiin yleiset saunatilat, kokoustilat ja aurinkoenergiajärjestelmä.

No comments: