Saturday, January 23, 2010

http://www.aurinkoenergiaa.fi/Etusivu/80/mielipide-biooljy-aurinko-ja-pelletti-sahkolammityksen-tilalle

http://www.aurinkoenergiaa.fi/Etusivu/80/mielipide-biooljy-aurinko-ja-pelletti-sahkolammityksen-tilalle


Mielipide: Bioöljy, aurinko ja pelletti sähkölämmityksen tilalle
2008-01-21

Pian on taas se aika vuodesta, jolloin lämmitysenergian tarve on huipussaan EU:n pohjoisimmassa maassa. 1,6 miljoonaa suomalaista asuu 655 000 sähkölämmitteisessä talossa. Sähkön entinen halpuus, helppous ja alhaiset investointikustannukset rakentajalle ovat kannustaneet lämmittämään sähköllä. Tämä kehitys on kestämätön.

Sähkön kulutuspiikit talvikuukausina käynnistävät hiilivoimalat ja nostavat sähkön hintaa, mikä taas näkyy heti Suomen hiilidioksidipäästöissä ja jokaisen suomalaisen perheen kukkarossa. Sähkölle on useita korvaavia lämmitysmuotoja. Osa niistä toimii jo nyt, osa vaatii kehitystyötä.

Askolan kartanoon on rakennettu eri lämmitystapojen tutkimuslaboratorio. Hybriditalossa selvitetään kolmen vuoden aikana eri lämmitysmuotojen toimivuutta ja soveltuvuutta. Samaan aikaan tavoitteena on, että talon lämmityskulut putoavat puoleen nykyisestä.
Aurinkolämpö on ollut valtava menestys jo ensimmäisen vuoden aikana

Etelä-Suomessa aurinkokeräimet tuottavat touko-elokuussa energiamäärän, jolla lämmittää talon lisäksi myös käyttöveden. Keräimet riittävät puoleksi vuodeksi, maalis- ja lokakuun välissä, ylläpitämään talon vesikiertoisen lattialämmityksen. Vielä lokakuun alun ensimmäisillä pakkasilla katolta tuli sisään 56 asteista vettä.

Maa-ilmalämmitys eli passiivinen maalämpö on sekin toiminut, vaikka järjestelmä on vielä kehitysasteella. Talon alle kallioon asennetusta maalämpöputkistosta saadaan talvella lisäenergiaa tuloilman esilämmitykseen, kesällä viilennykseen. Uutta on se, että asia hoituu ilman kallista laitteistoa, sadan euron kiertovesipumpulla.
Talo tarvitsee myös päälämmitysjärjestelmän

Maalämpö on yleistynyt uusissa omakotitaloissa. Maalämmön ongelma on, että taloon hankitaan usein alitehoinen järjestelmä erittäin korkeiden laitekustannusten takia. Silloin kovilla pakkasilla maalämpöä ei saada talteen, vaan talo muuttuu käytännössä sähkölämmitystaloksi. Tämä taas kasvattaa sähkön kulutushuippua - siis entistä enemmän kasvihuonepäästöjä ja kaikille muillekin kiusaksi kalliimpaa sähköä.
Askolan kartanossa testataan päälämmitysmuodoksi bioöljyä ja pellettiä

780 neliön taloa on perinteisesti lämmitetty öljyllä. Öljy on mielletty auringonlaskun energiaksi, sillä on huono maine. Ihmisiä on kannustettu siirtymään öljylämmityksestä pois. Lämmitysmuodon valinnassa evoluutio, hidas kehitys, on kuitenkin järkevämpää kuin revoluutio, vallankumous. Toimivaa öljysäiliötä ja -kattilaa ei kannata vaihtaa toiseen lämmitysmuotoon, sillä remontti-investointi ei maksa todennäköisesti koskaan itseään takaisin. Bioöljyä voidaan käyttää perinteisen lämmitysöljyn seassa ja osuutta lisätä vähitellen, sitä mukaan kun sen saatavuus paranee. Tarvittaessa öljylämmitys on muutettavissa kokonaan bioöljylämmitykseksi hyvin pienin kustannuksin.

Yhteiskunta tuottaa paljon eloperäistä jätettä, josta voi valmistaa bioöljyä lämmitykseen, koneisiin ja autoihin. Hallituksen uusi biopolttoöljyn verottomuuspäätös tukee tätä kehitystä ja nopeuttaa ensimmäiseksi maatilojen siirtymistä öljyomavaraisiksi.
Tällä hetkellä bioöljyn suurin pulma on juuri sen saatavuus

Neste Oililta ei kovan kysynnän vuoksi riitä biodieseliä lämmityskäyttöön. Etelä-Suomesta löytyy puolenkymmentä pientoimittajaa. Seuraava kehitysaskel saattaa olla bioöljyn lähituotanto paikallisilla maatiloilla, sillä laitteet ovat halpoja.

Bioöljyn säilyvyyttä ja eri seosten pakkaskestävyyttä maan päällisissä säiliöissä testataan lämmitystapavertailun rinnalla.

Pellettilämmityksessä houkuttaa raaka-aineen kotimaisuus ja ajatus ympäristöystävällisyydestä. Mutta raaka-aineen, puristetun puun, laadussa, säilytyksessä ja käytössä on vakavia puutteita. Sen lisäksi, että pelletti tarvitsee suuren kuivan varaston, sen laatu vaihtelee vuodenajan ja tehtaan mukaan. Kun tavara puhalletaan paineella säiliöön, se muuttuu jauhoksi. Säiliö holvaantuu, kuljetuslaite jumiutuu. Epätasalaatuinen aine synnyttää palaessaan runsaasti hiukkaspäästöjä, hajuhaittoja ja tuhkaa. Tuhkalaatikko on tyhjennettävä kerran viikossa. Yksinkertaisesti sanottuna: järjestelmä ei toimi ja vaatii paljon asukkaalta. Vapolla on johtava asema markkinoilla. Yhtiön on ratkaistava pikimmiten pelletin pullonkaulat. Vasta sen jälkeen pelletistä voi tulla varteenotettava lämmitysmuoto muiden kestävien ratkaisujen rinnalle.

Lämmitystapavertailun ensimmäisen vuoden voittajasta ei ole epäselvyyttä: nestemäinen polttoaine, lämmitysöljy ja bioöljy, yhdistettynä aurinkoenergiaan on toistaiseksi toimivin kokonaisuus. Sen toimitusketju on varma, laitteet toimivat ilman huolenpitoa ja tulevaisuus näyttää aikaisempaa vihreämmältä.

Arto Tenhunen
Kauppatieteen maisteri
Askola


« edellinen seuraava »

No comments: