Monday, September 6, 2010

Ka mandril on tuult piisavalt.

Sõnajalad tõmbavad Saaremaal tuuleäril otsad kokku 
Autor: MM
Teisipäev, 07. september 2010.



Vennad Oleg ja Andres Sõnajalg kavatsevad Saaremaal tuulegeneraatorite püstitamise projekti lõpetada ning keskenduda tuulikute rajamisele mandril.

Kliki ja vaata suuremat pilti

“Saaremaa tuulegeneraatorite ressurss on ennast ammendanud,” kinnitas Oleg Sõnajalg. “Saaremaa elektriliinide võimsus lihtsalt ei luba siia enam rohkem tuulegeneraatoreid paigaldada.”

Kui praegu omavad vennad Salmel kuuest tuulegeneraatorist koosnevat tuuleparki, siis veel on kavas rajada kolm tuulest energiat tootvat tuulikut.
Salme tuulepark peaks järgmisel sügisel täienema veel ühe tuulikuga. Lisaks plaanivad Sõnajalad rajada tuulegeneraatorid veel Muhusse Võikülla ja Nasvale. Muhusse peaks esimene 95 meetri kõrgune tuulik kerkima järgmise aasta suvel või sügisel ning Nasvale loodavad vennad 65 meetri kõrguse ja 2,3 MW-se tuulegeneraatori püsti panna veel käesoleva aasta lõpus.

Kui Salmele tuulegeneraatori paigaldamiseks on vald oma nõusoleku andnud, siis Muhu ja Nasva puhul tuleb Sõnajalgadel veel nõusolekut oodata. Nasval on kavas tuulik paigaldada Baltic Workboatsi territooriumile, umbes kilomeetri kaugusele praegu Nasval olevast kahest tuulegeneraatorist.

“Detailplaneering tuleb veel kehtestada, ma arvan, et sügisel saab see tehtud,” kinnitas Kaarma valla planeerimise ja maakorralduse peaspetsialist Peeter Tammai.

Oleg Sõnajalg sõnas, et nende firma OÜ Timothy on algatanud Nasvale ja firma OÜ Estwind Energy Muhusse tuulikute rajamise projektid juba 2004.–2005. aastal ja nüüd siis on lootust asjadega ühele poole saada.

“Kuna Saaremaale praeguste võimaluste juures enam juurde ehitada pole võimalik, oleme suunanud pilgu mandrile,” osutas Oleg Sõnajalg. Nii on OÜ-l Estwind Energy näiteks koostöös välisinvestoriga kavas rajada Pärnumaale Saugasse kuni 50 tuulegeneraatoriga tuulepark. Lisaks plaanivad vennad mandril veel tuulikute projekte, kuid Oleg Sõnajalg ei soovinud neid praegu avaldada.

No comments: