Friday, September 17, 2010

Päike lõõmab ka alternatiivenergia sektori taevas

27.07.2010 11:12
Alternatiivenergia sektor on viimasel ajal kuumenemas peaaegu samas tempos kui Eestimaa suvi. Investoritel on paras aeg uurida, mida uut on toimumas päikeseenergia ettevõtete õuel.
Hiljuti on mitmed analüüsimajad aina enam hakanud huvituma alternatiivenergia sektoris toimuvast ja alljärgnevalt toon teieni ka analüütikute mõtted ja soovitused mitmete nimetatud sektoris tegutsevate ettevõtete kohta.
Möödunud nädalal tõstis Lazard Capital Marketsi analüütikud niiJA Solar (JASO) kui ka LDK Solar (LDK)reitingud Hoia pealt Osta peale koos $10 ja $12 hinnasihtidega. Reitingumuutuse aluseks on analüütikute arvates nõudluse kasv vähemalt kuni 2012. aastani ja nende sõnul on turuosaliste konsensus JASO ja LDK kasumiteenimisvõimet oluliselt alahinnanud. Suurenenud nõudlust nähakse käesoleval aastal eelkõige Saksamaalt ja edaspidi paari aasta vältel USA-s, Itaalias, Hiinas ja Jaapanis. Eriti kiiret tõusu on oodata just Hiina turul, sest Hiina on täitmas oma pikaajalist eesmärki 20 GW näol aastaks 2020.
JA Solari 1a aktsiagraafik

Allikas: Bloomberg
LDK Solari 1a aktsiagraafik

Allikas: Bloomberg
LDK puhul usuvad analüütikud, et ettevõte suudab aastatel 2010-2011. vaatamata tihedale konkurentsile turult oma osa võtta, suurendades oma käivet tänu firma strateegilisele otsusele laieneda  moodulite tootmisele ning lõikab kasu suurenenud räni tootmisest 2011. aastal. Analüütikute hinnangul peaks polükristalsete räniplaatide tootmine tõusma 2011. aastal 15%, mis on madalam, kui sektori 21%-line nõudluskasv.
Samal ajal, kui investorite peamine mure on seotud likviidsusega, usuvad analüütikud, et järgmise kaheteistkümne kuu jooksul peaks LDK oma lühiajalistest laenudest ise jagu saama, arvestades tugevat kohalikku riiklikku tuge ja jätkuvaid püüdlusi ränitehase müügis. Ränitehase (osaline) müük või vara pikaajaline finantseerimine peaks igal juhul LDK bilansi paindlikumaks muutma.
Ka Macquarie analüütikud on alternatiivenergia sektori suhtes positiivsed ning oma 15. juuli analüüsis annavad nad ülevaate Intersolar US konverentsist, mis kinnitas nende oletusi, et hetkel on nõudlus igati prognoose ületamas, kuna kõik tahavad oma projektid töösse saada enne, kui stiimulpaketid Euroopas lõpevad.
Vaatamata sellele, et Macquarie analüütikute arvates pole tormilist kasvu lähitulevikus ette näha, siis on globaalne nõudlus siiski väga tugev ja mõned firmad müüvad siiski väga palju mooduleid. Analüütikud soovitavad investoritel ettevõtteid eriti hoolikalt valida ja keskenduda just neile firmadele, kes suudavad ära kasutada 2010.a teise poole tugevust, et vastu minna väljakutseterohkele 2011. aastale.
Macquarie analüüsimaja eelistatud valik on TSL, kuid nad on positiivsed ka STRI, FSLR, SPWRA ja JASO suhtes.
Järgmise aasta nõudluse suurusjärk on hetkel veel üsna hägune, aga suuremat selgust peaks tooma septembris toimuv päikeseenergia konverents Valencias.
Ka Yuanta analüüsimaja analüütikud on seisukohal, et nõudluse kasv käesoleval aastal jätkub, kuna kiirustatakse projektide lõpetamisega enne, kui riiklikud stiimulpaketid lõpevad. Samas usuvad analüütikud, et 2011. aasta nõudluses järsku langust ei teki, kuna stiimulpakettidest tekkiva tühimiku täidavad teised kasvavad turud nagu USA, Jaapan ja Hiina.
Kasvava turu pearolli mängivad USA ja Lõuna-Euroopa, kus tugevneb riiklik (seaduste ja stiimulpakettide näol) toetus- ja  finantseerimisvõimalus pankadelt.
Möödunud nädalal tuli positiivse reitingumuutusega välja ka Kaufmani analüütikud, kes andsid ostusoovituse MEMC Electronic Materials (WFR)-le koos $15hinnasihiga. Muu hulgas mainitakse, et hetkel on konsensuse ootused aktsia suhtes väga madalad ning kuna WFR on ka viimase kolme kuu jooksul ligi 35% oma väärtusest kaotanud, siis leiavad analüütikud praeguse hinnataseme väga hea sisenemiskoha olevat.
WFR-i 1a aktsiagraafik

 Allikas: Bloomberg
Lisaks eelnevale teeb WFR koostööd JASOga ja analüütikud usuvad, et koostöö võib laieneda ning tipneda pikaajalise koostöölepinguga, mis tähendaks JASO regulaarset varustamist räniplaatidega. Nende kahe koostöö tulemuseks oleks ilmselt polükristalsete räniplaatidel põhinevate moodulite väga odav tootmine.
Kokkuvõtteks võib öelda, et väga paljud analüütikud on üsna ühel meelel, et päikeseenergia sektor on endiselt tugev ja vaatamata mitmete stiimulpakettide lõppemisele on globaalne nõudlus piisavalt jätkusuutlik. Teisisõnu ei pelga analüütikud enam 2011 nõudluse järsku langust ning kasvavad turud nagu USA ja Hiina kompenseerivad seni domineerivate turgude (näiteks Saksamaa) tagasitõmbumise. Kindlasti ei tasu sektorilt oodata tormilist rallit, aga antud hetkel, mil sisuliselt regulaarset tõusu suudavad pakkuda ainult väga vähesed firmad, kulub ka stabiilne kuid tagasihoidlik tõus investorile marjaks ära.
Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.
Nelli Janson, LHV Pank

No comments: