Sunday, September 19, 2010

ÖKOLOOGILINE EHITUS JA KONSULTATSIOONID

Järjest rohkem inimesi on mõistmas, et terve elukeskkond tuleneb
nii headest suhetest koduseinte vahel kui ka nende samade seinte koostisest!
Koostöös oma ala meistritega pakume konsultatsioone, kuidas ehitada maja selliselt,
et kodus valitseks võimalikult terve ja toetav sisekliima.

Kasutame parimaid näiteid nii Euroopast kui mujalt maailmast, et vastata koos
küsimustele – millistest materjalidest ehitada ja milline võiks olla
looduslähedane elukorraldus
.
Üheks heaks „lahendustelaboriks” neile küsimustele on ökokülad, kellega ka
rahvusvahelist koostööd teeme. Oskame oma kogemuste põhjal selliste asumite kohta infot jagada ning olla abiks ka mõne säästva ja ökoloogilise elukorraldusega küla rajamisel Balti maadesse. Oleme Globaalse Ökokülade Võrgustiku (Global Ecovillage Network -Europe ) toetajaliige. Samuti ka Eesti Ökokülade Võrgustiku (GEN Estonia) ühed asutajad.

Samuti ei unusta me ka seda, millised on meie tänapäeva ehitusprotsessi jääkproduktid,
mille me oma lapselastele pärandame. Seega on meil käsitletavateks teemadeks jäätmekäitlus, taaskasutus, säästev areng, loodusharidus ja roheline energia.
Eelnimetatud elukeskkond saab tekkida teineteise mõistmises ja koostöös. Ühiselt tegemises peitub rohkem kui vaid materiaalne tulemus. Oleme paari viimase aasta jooksul korraldanud kümneid talguid ning kogenud korduvalt seda ühiselt kujunevat õhustikku - seda miskit, mida ei saa sõnades mõõta ega kirja panna, aga mida kõik protsessis osalejad selgesti tunnevad – rõõmuga koos loomise energiat.

LAHENDUSED, MIDA OLEME LOONUD JA MIS MEILE MEELDIVAD

Ehitame tasapisi koolituskeskust, kus hoonestus on loodust minimaalselt koormav ja ehitusmaterjalid on kas taaskasutatud või naturaalsed-looduslikud. Aastal 2007 sai vana lauda asemele uus kuur ehitatud. Karkassiks kasutasime oma metsast võetud palke ja saematerjal lõigati samuti kohapeal. Ehitamas olid nii töömehed kõrvalkülast kui ka oma pere.  
Samal aastal ehitasime ka saunamaja, milleks soetasime vana palkmaja Lõuna-Eestist. Kohendasime seda pisut ja ladusime uuesti kokku. Vundamendis oli soov kasutada betooni minimaalselt, seega tegime postvundamendi. Raketisteks olid kasutatud plastikust veetorud.
 
Esimese rahvusvahelise koolituse käigus, "Promotion of Strawbale building in Baltics towards Climat Change Mitigation", ehitasime suurtest põhupakkidest väikese maja - meditatsioonimaja "Päikese Loojang".

 
Põhupakkidega ehitus meile meeldib! Meie koolituskeskus vajas järgmist hoonet, kus korraldada loenguid ja seminare väiksematele gruppidele. Hoone eesmärk on olla üheks näidismajaks, kus kasutatud materjalid on võimalikult kohalikud ja ehitustehnikad lihtsalt järgi tehtavad.




Selle "Päikesetõusu" maja juures on korraldatud miteid koolitusi, talguid, töötubasid ja ikka selleks, et äratada inimestes huvi loovuse, kohalike looduslike materjalide vastu ja pakkumaks ka isetegemiserõõmu. Ehitusvõtted on nii traditsioonilised kui ka uuemad tehnikad Euroopast ja kaugemalt.
Väga põnevad, lihtsad ja ilusad on näiteks Jaapani traditsioonilised krohvimise ja viimistlustehnikad. Mitmeid neist oleme ka selle maja peal proovinud.
   

Majas sees on küttekoldeks kivist Soome massiivahi, mis nii Lõuna-Eesti kui kohaliku savikrohviga üle krohvitud. Teiseks ahjuks on Rakett (ingl. rocket stove) koos laia lesoga.
 
Meisterdasime majakese eeslitele-ponidele-kanadele. Tehnika on iidne- puitpostid, otsad põletatud ja pool meetrit maa sees. seintele tehtud liivakoti vundament. seinad laotud puupakkudest, millel vahele pandud cob. Katuseks Mandala "konstruktsioon". Mätaskatus on veel tulemas :) Siin mõned pildid.








Korraldatud koolitustest on tehtud ka hulgaliselt pilte, millest osad leiate siit.
Ehitamistest ja toimetamistest "meie maal" leiad siit huvi korral infot ka edaspidi.

No comments: