Sunday, September 19, 2010

IRL tõstab elektri hinda-Mart Laar ajab elektri hinna lakke.

http://www.ekspress.ee/news/paevauudised/eestiuudised/article.php?id=33037699
Elektritarbijad, pange end hinnatõusuks valmis! (40)
Anna-Greta Tsahkna värskest teadustööst elektrituru avamise teemal võib välja lugeda, et ees ootab aastaid suurt segadust ning elektri hüppeline hinnatõus.
Saagu valgus: Anna-Greta Tsahkna hoiatab, et kodumaine valgus läheb meile kalliks maksma.
Tiit Blaat / Eesti Ekspress
IRLi poliitikasekretäri Margus Tsahkna abikaasa Anna-Greta Tsahkna töötab IT alal, kuid valis Tartu Ülikooli magistritöö teemaks vähemalt sama kirgliku valdkonna - elektrituru. Tema ligi sajaleheküljelise töö läbiv joon on teadmatus, mis tulevik selles vallas toob. Üks on siiski üsna selge: elektri hind tõuseb ja mitte vähe!

Kõikides EL’i riikides, välja arvatud Eesti, Ungari ja Küpros, saavad kõik tarbijad osta elektrit, kellelt soovivad. Aga kui turgude avanemisest loodeti tihedamat konkurentsi ja elektri hinna langust, siis tulemus on vastupidine. Euroopa suurte energiagigantide nagu Électricité de France, ENEL või E.ON mõju suureneb ning nad dikteerivad hindu.

Tsahkna kirjutab, et Eestis avati ligi paarisajale suurettevõttele elektriturg tänavu aprillis. Elektri hind tõusis nende jaoks kiiresti 40 protsenti. „Muutusin ise töö käigus elektrituru täieliku avanemise skeptikuks,“ räägib Tsahkna Ekspressile. „Turg ei saa selles valdkonnas päris kõike reguleerida. Konkurents pole alati imevahend, mis kõik paika loksutab.“

Elektri hind kodutarbijatele on Eestis üks ELi soodsamaid, vähem maksavad vaid bulgaarlased. Mis saab siis, kui 2013.aastal avaneb turg ka kodutarbijatele, ei julge keegi ennustada. Sest vastuseta on mitmed olulised küsimused. Kui palju tuleb maksta CO2 eest? Kas põlevkivielekter üldse ära tasub? Milliseid „üllatusi“ toob seadusandlus? Kui palju investeeritakse Eestis elektrijaamadesse? Kas tuumajaam tuleb? Kas realiseerub Eesti Energia ambitsioon olla globaalne liider põlevkivist sünteetilise nafta tootmisel?

Tsahkna intervjueeris 12 Eesti suurtarbijat, teiste hulgas BLRT, Tere, Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise ning Kunda tselluloosivabriku esindajaid. Loe, mis selgus.

No comments: