Sunday, April 14, 2019

. Teame, et Eesti haridus on maailmas 3-5ndal kohal, Inglise oma aga alles kuskil 20ndal. Inglise haridus on võrreldes Eesti omaga, mitte haridus, vaid kriitikavõimetu kuuleka inimese kasvatamine.



Facebookist:"K-Järve Maleva kooli 70 aasta juubelil peetud kõne. Juubelil, kus vilistlaste hämmastuseks ei kõlanud kooli lipu sissetoomisel Eesti hümn, vaid publiku nohisevast hingamisest ülekostuv lipukandja saabaste vaikne tatsumime. Miks ei mängitud hümni? Vastus on ehk kõnes?
Kõigepealt suur tänu imeilusa kontserdi eest!
Kallid vilistlased, õpetajad ja kooli töötajad!
Oskan hinnata eesti õpetajaid, oskan hinnata meie haridust. Olen töötanud 15aastat Inglismaal, töötan ka praegu 33 tuhande naela suuruse aastamaksuga erakoolis, kuhu kahjuks ka eesti vanemad oma lapsi panevad. Teame, et Eesti haridus on maailmas 3-5ndal kohal, Inglise oma aga alles kuskil 20ndal. Inglise haridus on võrreldes Eesti omaga, mitte haridus, vaid kriitikavõimetu kuuleka inimese kasvatamine. Seetõttu.kuulemegi inglastega vesteldes üsna tavalisi mõttearendusi nagu näit, et Beethoven on koer, oot, kes see Mozart oli, mingi kalverimängija vist? Või Oxfordi ja Strasbourei ülikoolide lõpetanu väitis mulle, et ei eestlasi ega eesti keelt pole olemas ning kui kõrgharidusega inimest huvitab teda teise riigi kohta eelkõige vaid 2 asja- mis ilm teil on ja mida te sööte.
 Siinkohal tänan kõiki õpetajaid, kes IKKA VEEL vaatamata ministeeriumist ettenähtud reorganiseermistele ikka selge mõistuse järgi talitavad. Tänan õpetajaid, kel on jätkunud visadust ja tarkust mitte asendada Lutsu Kenderiga, kel on jätkunud visadust ja julgust, mitte kaasa minna pealessunnitud ajupesuga. Ärge uskuge kallid õpetajad neid ministeeriume kontrolle ja tähtsaid tädisid, kes istuvad teil tunnis ja kontrollivad teid! Tehke ikka nii, nagu teie õigeks peate, sest tihtilugu on kõrgetele kohtadele saadud mitte tarkuse ja intelligentsuse tõttu vaid võimuihast, enesekriitika puudumisest või jumal teab mis veel veidratel põhjustel. Kõrge ametipositsiooniga inimene ei pruugi sugugi olla kõrge vaimsusega. Kui me oleks kõkide maailmast tulevate rumalustega kaasa läinud, oleks me pisikese rahvana juba ammu kadunud. Aga me oleme alles, kusjuures elame muu maailmaga võrreldes väga hästi! Oleme siiani taliatnud õigesti, seega oleme targad! Ärge laske rumalusel võita. Tehke kõik võimalik, et jääda ka edaspidi selge mõistuse kandjateks ja andjateks.
Eesti õpetajad - te olete maailma PARIMAD!
Mu kõne on tänukõne.
Olen selle kooli endine õpilane, endine lapsevanem ja endine õpetaja, nii et olen kooliga  väga tihedalt seotud
Kõigepealt tänan ja mälestan oma klassijuhatajat ja hilisemat kolleegi Salme Pruusi teravmeelset naeruhimulist kolleegi Leida Voskressenskajat, tarka eesti keele ja kirjanduse õpetajat, õppealajuhatajat Vaike Valdmani, suurepärast eesti keele õpetajat ja kolleegi Tiiu Veskit, bioloogiaõpetajat õp. Silvi Veri.
Mälestan oma klassikaaslasi, kes meid nüüd Toonelas viibides toetavad: Jaanus Vello, Unus Lembi, Parktal Lilian, Miljand Lii.
Tänan oma imetoredaid õpilasi – nimetan mõned nende endiste, mõned praeguste perekonnanimedega, nii kuidas mul parajasti infot on – Zhenja Dmitrjeva, Anna Abramatsova, Kati Silde e Katja Prokoptshuk, Jelena Svist/Potomkina, Jana Reino - Igor, Aleksandr, Andrei, Stas. Tänan kõiki teisi oma armsaid õpilasi, kelle nimesid siin nimetada ei jõua ning kahjuks pole nimed enam meeleski, kuna lapsi on olnud sadu. Nimesid ja nägusidki pole meeles – kuid meeles ja hinges on KÕIGE TÄHTSAM – need õpilased on andnud meile nii palju rõõmu, soojust, head tuju ja energiat. See headus ja sära on salvestunud igaveseks meie hingedesse ning see headuse energia annab meile jõudu meie igapäevaelus. Oleme kolleegidega arutanud, et kui sa ei tule kooli nagu seiklusse, kui sa ei tule kooli naerma, siis ei ole sa õiges kohas. Siis ei peaks sa üldse õpetajana töötama. Nii et suur suur tänu teile, armsad õpilased!
Järgmine suur tänu tuleb nii minu kui ka mitmete teiste kaasteeliste poolt inimestele, kes jagasid ja elasid kaasa kooli hüvanguks loodud 2015a loodud FB postitusele ning mille tulemusena külastas kooli pr Irene Käosaar. FB postitus, milles tunti muret koolis toimuvate ebameeldivate protsesside pärast sai ligi 60 korda jagatud. See on tahelepanuväärne arv, kui arvestada, et FB/s saavad tähelpanu eelkõige looma/linnu ja toidupildid. Postituse suur populaarsus näitas, et meid ei jäta külmaks ebaõiglus ja diskrimineerimine. Võib arvata, et muutusi pole ning samad jõud on koolis ikka veel alles. See pole õige! Oleme andnud oma palve Universumisse. Headuse ja armastuse jõud on meie sõnumi kätte saanud. Jumala veskid jahvatavad aeglaselt, kuid õiglaselt. Inimesed, kes oskavad jälgida elu, teavad, et “mida külvad, seda lõikad” seadus toimib 100% lise kindlusega. Me kõik vastutame oma valikute eest, me kõik vastutame oma tegude ja ka tegemata jätmiste eest. Maailm on peegel – see nägu, mille peegli ees teed, see nägu meile ka vastu vaatab. Külgetõmbe seadus toimib, ainult, et kõik ei oska sellest aru saada. Andes välja head, saame tagasi hea, andes välja halva, saame tagasi halva. On meie valik, kas elada pimeduses ja kurjuses või armastuses ja valguses. Armastuse jõud on meie poolel – positiivsed muutused on juba toimunud ning uued muutused tulemas.
Siinkohal lõpetan 17-18a tagasi öeldud 8aastase Artjom Primaki sõnadega, kes meenutas oma armastuse kogemust lasteaia päevilt. Artjom ütles nii: "Armastuse vastu ei saa miskit. Kui armastus tuleb, siis ta tuleb. Sa ei saa sinna midagi parata, ei saa selle vastu midagi teha. Armastus lihtsalt on!"

Soovin teile kõigile õnne, tervist ja jumalikku kõikehõlmavat armastust

1 comment: