Friday, October 23, 2009

Sven Sildnik: Haiges Eestis pole Pärnugi terve

Mais vähendati lisaeelarve abil Pärnu linna eelarve mahtu 11,7 protsenti, aasta lõpuks prognoositakse sellest hoolimata veel 70 miljonit eelarve puudujääki. Seega tuleb eelarve mahu languse kiiruseks 2009. aastal ligi 20 protsenti. Kas olukord võiks paraneda järgmisel aastal?

2007. aasta valimisstuudios teatas Eesti Iseseisvuspartei (EIP), et majanduskasv lõppes 2003. aasta teises pooles ja SKP maht kukub kinnisvaramulli lõhkemise tagajärjel kolmandiku võrra. Meie prognoos oli täpne.

Oleme prognoosinud tööpuuduse kasvuks 25-30 protsenti (praegu Eurostati andmetel 18 protsenti) ja ennustus täitub ilmselt paari protsendipunktise täpsusega. See aga tähendab maksutulude vähenemist.

Pealegi läheneb pankrotilaine, mis järsult vähendab ettevõtlusest tulevat tulu, mis kokkuvõttes tähendab kogu Eestis eelarve mahu vähenemist tipptasemest (98 miljardit) vähemalt 40 protsendi võrra. Ega Pärnus midagi teisiti ole, vastupidi, järgmisest aastast tuleb hakata tasuma laenude tagasimakseid suurusjärgus 100 miljonit krooni aastas.

Meil soovitatakse mitte unustada eurorahaga kaasnevaid suuri võimalusi. Sellest niipalju, et Eesti on maksnud Euroopa Liidu liikme maksu 1. mai 2009 seisuga 14 miljardit krooni, millest augusti andmeil on tagasi saadud vaid 3,6 miljardit. Aasta lõpuks sees summa oluliselt ei suurene. Eurotoetuste teema ei vääri isegi edasist kommenteerimist.

EIP joonistatud graafik, kus majanduskahanemine kvartalite kaupa paberil, näitab ühemõtteliselt, et käesoleva aasta teise kvartali tulemuste alusel võimukandjate vallandatud rõõmupidu oli järjekordne soovunelma esitamine tõe pähe.

Nimelt oli majanduslanguse kiiruse vähenemine sesoonne: 2008. aasta teise kvartali majanduslanguski oli selgelt väiksem kui esimeses kvartalis. Tõeline majanduslangus saabub aga neljandas ja esimeses kvartalis, kui ressursid otsas, aga võlad alles. Gigantne 258 miljardit krooni eraisikutel, riigi võlg viis miljardit, kuid rahandusministeeriumi plaanide kohaselt kahe aasta pärast juba 15,4 protsenti SKPst. Seega on riik pankrotikursil ja Pärnule päästerõngast ei tule.

Pole olemas muid lahendeid kui see, et Eesti majandus tervikuna tuleb korda teha.

Riigikoguparteidel lahendit ei ole, EIP-l aga on. Lahend eeldab erakorralisi või korralisi valimisi, mis tooks võimule protektsionistliku majanduse toetajad, sealjuures EIP. Näeme ette kolme põhilist rõhuasetust.

Esiteks. Tuleb minna üle rahvusprotektsionistlikule majandusmudelile, mis on võimalik isegi ELi koosseisus. Eeskujuks sobib kasutada Sloveeniat ja Poolat. Viimasena nimetatu on end edukalt kaitsnud, eriti viimastel aastatel. Protektsionismi oluline osa on, et igasuguste otsustamiste juurest tuleb välja visata sõltumatud väliseksperdid, kaasa arvatud igasugused TeliaSonera “eksperdid“, sest võitja-võtab-kõik-majanduses pole selliseid olemas, on ainult välishuvide agendid.

Teiseks. Tuleb üles ehitada nüüdisaegne panganduskooslus, milles esindatud oleksid kõik teisedki olulised osalised peale väliskommertspanganduse: riiklik hüpoteegipank, ühistegelik pangandus, riiklik kommertspangandus, kohalikul kapitalil põhinev kommertspangandus, innovatsioonipangandus.

Läbimurret tuleb alustada ühistegeliku panganduse seadustamisest. Eesti on maailmas ainuke riik, kus ühistegelik pangandus on keelustatud. Pidage meeles, et ühistupangandus ei ole pangandus!

See on läbimurdekoht, kus liidriks peab saama kohalik tasand: valijate ultimatiivseks nõudeks oma kandidaatidele riigikogu valimistel peab saama see, et valitud teevad korda panganduse.

Kolmandaks. Tuleb üle minna rahvusprogrammide põhisele majandusmallile, mille puhul kõiki meie rahvusliku rikkuse komponente tuleb käsitleda programmipõhiselt. Olgu mainitud neist kolm suuremat: meie suured loodusvarad, ülisuured maapõuerikkused (Eesti on per capita arvestuses ilmselt maailma kümne rikkama riigi hulgas) ja soodne geograafiline/geopoliitiline asend.

Eesti rahvusliku majanduse ülesehitamise rahvusvaheliselt konkurentsivõimeliseks on täies mahus lahti kirjutanud EIP esimees Vello Leito oma raamatus “Eesti & geopoliitika” (Tallinn, 2002). Sellest lisa nr 2 on loetav EIP kodulehel kirjutisena “Eesti globaalkontekstis“. Käsitlus pole nüüdseks vananenud, vastupidi, selle aktuaalsus alles hakkab ühiskonnale kohale jõudma.

Programmi mõistmiseks tuleb kohustuslikus korras teadmiseks võtta, et kasumlik transiit pole tänapäeval enam kütuse transiit, vaid konteinerite ladustamine, jaotus ja transiit. EIP majandusmudeli rakendusliku osa täpsem käsitlus asub EIP kodulehel www.iseseisvuspartei.ee lingi all “põhidokumendid” doktriini “Eesti iseseisvus ja majandus – Eesti kui uusautarkiline geopoliitiline ruum“ kujul.

EIP erilise tähelepanu alla jääb see, et võlalõksu aetud inimesed peab välja päästma riik, mis nad lõksu ajas. Samuti see, et tekkivas majanduskaoses ei jääks pensionärid plindrisse, tänamatus nende tehtud töö suhtes ei mahuks iseseisvuslaste hinge.

Et mis saab töötutest? Tulge meiega, teeme riigi majanduse korda! Tööd ja toimetulekut jagub siis kõigile. Astuge Eesti Iseseisvusparteisse, päästke riik ja rahvas! Ravige terveks Eesti riik ja Pärnu linngi tõuseb jalule!

oh teid

03.10.2009 09:26
eip naljamehi.
lähete oma plaanidega ikka kole kosmosesse.
sellega linna ei juhi. on ju kohalikud valimised.

annan reaalsema plaani:

FAktid:Linna osalusega ettevõtete nõukogude liikmetele makstakse 5000 ja nõukogu esimeestele 7000 krooni kuus, Estonia juhataja Vello Järvesalu kuupalk on 46 000, Sõpruse juhataja Jaanus Otsa kuupalk 30 000 krooni kuus. Järvesalule on aasta alguses heade majandustulemuste eest lisatasu makstud, mis suurendab tema keskmise 50 669 kroonini.
Esindustasud lisaks 22 000 krooni kuus.

eesmärgiks võiks olla poliitkorruptsiooni kasvulava - mun.sannid erastada.

Estonia võiks liita sõprusega ning viia omxt börsile. ja nii nagu ühe asja erastamine käib - leida IPO läbiviimiseks investeerimispank, kes teeb korraliku roadshow välisinvestoritele.
täna on selleks parim aega. euroopa keskpangad on riigid rahadega üle ujutanud, intressid erakordselt madalad ja loll raha otsib kohta,kus targemaks muutuda.

kõigile erastamise vastatsele - tervis ja tervise paradiis ning viiking teenivad kasumit. just uue ja majanduslikult ja huvitatuse tasandil tugevneva konkurendi tekkimine võib olle põhjus, miks kesikute ja reformikommunistide pande lüpsab estoniat nagu jõuab - et nõrgestada konkurenti. kellele viiking kuulub? vanale kesikust merekarule, kes meie linnapead koos kaaskonnaga mööda rootsit tassis ja kus viistamm lausa 3 moodulit altkäemaksu sisse ahmis.

mida linn kaotab, kui estonia+sõprus on erakätes? absoluutselt mitte midagi, kaotavad selliset poliitprostid nagu ots ja pätid, nagu praegu estonia tagandatud juhataja ja nõukogu on.

ps.
saage aru.linna finantsolukord on katastroofiline, olenemata näka reeda (loodan, et tema on üks esimesi, kes uue lv poolt rahadest eemaldatakse)vastupidisest kinnitusest.
aga see pole ime, kui sadama aktsiaid vahetatakse, mitte ei müüda, kuigi kruuda pakkus 30 milli 42% aktsiate eest. ja finantsolukorra parandamiseks on kõik legaalsed vahendi head.
miks mitte linnale rahalist kasu mittetoova vara erastamine ei võiks olla seisu parandamise üks võimalustest?

p.p.s. muide, kivislidnik, ei mäleta, mis valimistel, aga korra olen sulle hääle andnud - kokku said neid 10 ja 20 vahel ;)
seda suurem oli nendes minu osakaal :)

-18 -1 +1 +12
Ann

03.10.2009 09:45
Vabandage, aga mida tähendab " võlalõksu aetud inimesed peab välja päästma riik, mis nad lõksu ajas"? Kas riigil on mingi oma rahakott, millest neid võlalõksu jäänud inimesi aidata? Või koosneb riigi rahakott ikkagi kõigi meie maksumaksjate rahast? Sellisel juhul, miks peab ise hakkama saav inimene aitama oma maksudest tasuda selle inimese võlgasid, kes omale ülejõu käivad kohustused kaela on võtnud? Mina sellega küll nõus ei ole. Arvan, et paljud ei ole.
-14 -1 +1 +15
m.h.

03.10.2009 10:57
Ei ole minagi nõus laenamisega lolliks läinute võlgu kinni maksma.Ja ei tea mismoodi see riik need inimesed sinna võlalõksu ajas, väike mõtlemine ja ettevaatlikus enne olulisi samme ei tee kunagi paha.
-13 -1 +1 +14
???

03.10.2009 11:28
to oh teid

Kus on ikka mõtlemise tase!
Viiking ja Tervis toodavad kasumeid ja see oleks põhjuseks, miks linna vara maha müüa?!
Selle asemel , et head lüpsilehma müüa, tuleks ta korralikult ikka teenima panna, muidu jälle tühjad pihud. Nõukogud, kui nad üleüldse peavad olema, milles ma üldse mitte kindel ei ole, oleks pidanud asjaga tegelema ja linna kassasse kasumit tootma. Mis toimub? Piisaks kui linnavalitsuses oleks vastav ametnik majandusosakonnas kes asjal silma peal hoiaks. Ma mõtlen majandusoskustega-haridusega inimest, mitte kellegi sugulast sõpra.
Milleks need nõukogud, vaid asjaosalistele hea legaalne sissetuleku allikas. Kas Viikingil või Tervisel on "nõukogud"?
-10 -1 +1 +15
pärnakas to oh teid kõiki

03.10.2009 11:37
Haiges maailmas on ka Eesti haige! Haiges poliitikas on ka EIP haige. Ei saa olla savisaarlaste moodi, et maakera sees on veel üks maakera, mis on isegi suurem, kui see maakera, mille sees ta on!
-12 -1 +1 +11
Aare Kambla Aare.Kambla(at)web.de

03.10.2009 11:57
Joudu ja Tervist EIP´le! Olen ammu oodanud hr.Sildniku´lt kirjutisi. Joudsingi ära oodata! Mulle meeldib, et EIP vaatab asju tervikuna. Pärnut tervikuna, Eestit tervikuna, saades aru maailmas toimuvast. Protektsionism on mujal maailomas ja ka EL-s järjest kindlustumas. Me Eestis voime muidugi edasi lolli mängida ja pead liiva alla peita liberaalsusega liialdades. Tonu Aav esines kunagi ammu teles ja esitas loo karust, kes käis, nimekiri käes, mööda mööda bussi. Suheldes hundiga, ütles: Homme tuled minu juurde kell üks, ma söön su ära. Hunt vastas alandlikult: Jajah, karu, ma tulen. Karu sammus edasi joudes rebaseni, ütles: ülehomme ohtul tuled minu juurde, ma söön su ära. Rebane vastas murtult: Jah karu ma saan aru, minu tund on tulnud. Karu tatsas edasi, joudis jänese juurde ning teatas talle: Jänes, neljapäeval tuled hommikul minu juurde, ma söön su ära. Jänes vaatas karu ja teatas ninakalt: Mine p....e, ei tule. Karu vastas: Hea küll, ma tomban su nime siis maha.
Leian, et siiani ainukesed kandideerijana on EIP-l arusaam tegelikust olukorrast ning ka lahendussuund olemas.

Eelmistele kommentaatoritele: Kas need, kes on volgu tuleks maha lasta? Kui riik kannab hoolt, ei tähenda see, et neile volgnikele lihtsalt miskit kingitakse. Neile antakse voimalus olukord lahendada. Praegu teenime me välisinvestoritele ja riikidele tulu ning meie riik ja linnad ja rahvas jäävad järjest vaesemaks. Inimestel puuduvad voimalused lahendusteks. Vahetades ainult tegelased mingites noukogudes on ainult aja küsimus millal nad koerakombel jälle inimeste seas käituma hakkavad. Süsteemile lähenemist tuleb muuta ja ses suhtes on EIP minu arvates oigel teel. See mis siiani olnud ei ole läbinisti paha, seda ei ole vaja hävitada, seda tuleb edasi arendada ja muuta nii, et meil oleks tulevikku. Hetkeolukord on väga mäda.

Edu ja joudu!
-11 -1 +1 +29
No ei ole

03.10.2009 15:22
Ei ole ühe maakera sees teist suuremat nagu ei ole ka EIP mingi erakond vaid on kogum silmaklappidega isendeid.
Ühes suunas näevad päris hästi ja müne asjaga võiks ka nüusse jääda, aga just ninelt seda terviku tunnetamist pole.
Mida pole, seda pole.
Ja mingit tulemust valimistel ka ei tule, paljas õhu vibratsioon siin.
Selle PP ruumi võinuks parem mõnele kõrvalseisjale anda.
-20 -1 +1 +6
puukuul

03.10.2009 15:22
kõik on ju imekena. ainult üks küsimus jääb painama... miks see leito geniaalne majandusteooria ja "kogu lõplik tõde" Eesti rahva ja riigi päästmisest ei leia erilist positiivset vastukaja Eesti teiste majandusteadlaste, äriliidride ja politoloogide poolt. Miks on niisuguse suurepärase ja ainuõige poliitika toetajaid vaja otsida õlleuimaste noorte, neonatside ja seikluseotsijatest loomehuligaanide ja muidu veidrike seltskonna hulgas? Kas tõesti on teooria nii geniaalne, et haridus ja lai silmaring on selle mõistmisel takistuseks..? Ja meie tänased poliitikud, teadlased ja ärimehed... puhtast õelusest keelduvad leito geniaalsusesse uskumast ja lähevad lollidena hukatusele vastu..? Mulle tundub see kuidagi kahtlane...
-20 -1 +1 +8
ei tea

03.10.2009 15:29
Ma ei tea, kust on võetud Euroliidu maksete ja abirahade võrdlus.
Kui ringi vaadata, on kasvõi Pärnus siiski palju ära tehtud eurorahadega- mida varemalt ei suudetud.
Eks pettust võib igal pool kahtlustada, aga kui asja uurima hakataks, selguks et tühi puuks ?
Mulle meenub Vello Leito nimi kui üdini kommunismimeelse väljaande peatoimetaja. Kui see on tõsi, võib iseseisvusparteid pidada FSB projektiks.
See mesijutt on isegi enam kui Savisaare populism.
-20 -1 +1 +5
minagi

03.10.2009 15:42
Mina ei ole ka võlgu võtnud, sest "võlavangla" perspektiiv ei meeldi. Pigem elan tagasihoidlikult ja jõudumööda, ei lase end nendest säravatest vidinatest mõjutada, mida turul pakutakse. Olen ka praegu hinges- kui need rahad kätte saaks, mis mulle võlgu ollakse, oleksin (ettevõte) jõukam, kui iial enne.
Seda, et kinnisvaraturg kokku kukub, polnud raske ette näha. Muigama panid igatsugu jeepidega ringi kihutavad harimatud ehitusettevõtjad. Kurb on vaadata seda kolearhitektuuri, mis põldudele külvatud. Väga tuttav oli näha dokfilmi detroisdist- sealsed uued laenueramud olid isegi jubedamad.

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka ei tea(15:29 03.10).
-2 -1 +1 +15
Pea asemel puukuulid

03.10.2009 16:33
Tundub, et peale Aare Kambla ei ole siin kommijatele mõtlemisvõime omane. Ju on see peakolu nii paks, et midagi läbi ei lähe. Kurb!
-10 -1 +1 +16
Päevalill

03.10.2009 16:56
Tulge ikka maapeale!! Täielik utoopiline tekst, mingi mina ja maailm hoog neid inimesi tabanud, kole kohe mõeldagi kui peaks nii olema, et nad ise ka kogu seda kosmoloogilist jura usuvad, see oleks jube, kui sellistele võim kätte anda. Kas me tõesti peaksime mäletama mida keegi aastal 2007 valimisstuudios rääkis ja lubas?? Ja see on tõesti armas, et EIP muretseb pensinäride pärast, aga ei kirjuta muidugi sõnagi, kuidas nad neid siis reaalselt aitaksid, kui nad ometigi teavad, et raha pole ja nemad teadsid seda juba ammugi, nagu nad on rõhutanud. Ja kui need peansionärid peavad äkki seni ootama kuni EIP on majanduse ja panganduse ringi on ehitanud, siis kardan, et paljud ei pruugi seda päeva ära oodata.
-16 -1 +1 +7
Komsomoliaktivist puukuul

03.10.2009 17:22
täna siis EIP-i tembeldamas.Kui lugeda puukuuli kommentaare siis haridusest ja laiast silmaringist on asi üsnagi kaugel.Üks terve ja avatud mõistusega kodanik on koos parem !"õlleuimaste noorte,neonatside,loomehuligaanide ja muidu veidrikega"kui üdini korrupeerunud NLKP,KGB endiste liikmetega sisustatud IRL,KE ja REF parteiga.
www.ersp.ee

http://www.ersp.ee/allkirjad/

Tunnike kuulamist ei tee ka puukuuli taolisele sildistajale paha.
http://www.nommeraadio.ee/mambots/wimpy/MDg4cExTM096RTNWTGNyTVM4L1VOekRUMDlVek5OWXpOTkF6TUFVeW9iSjZZRmtnUDZ1eUtGTXZKek12VVMrM3dCZ0E=

-10 -1 +1 +14
sihvka

03.10.2009 18:16
Vabandust aga puukuuli tekstid igal juhul hulga normaalsemad ja tavalisele maapealsele inimesele mõistetavamad, kui Sildniku ja Leito ufoloogilised ulmemuinasjutud. Ja kes ikka kriitikat ei kannata sel pole poliitikas midagi peale hakata.

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Päevalill(16:56 03.10).
-18 -1 +1 +7
Pea asemel puukuulid

03.10.2009 19:15
(sihvka,päevalill) sul on õigus. Et sellest tekstist aru saada on tõesti mõistust vaja. Võiks aru saada, et Pärnu linn ei ole riik riigis. Pärnu linn ei ole sõltumatu Eesti Vabariigist...

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Pea asemel puukuulid(16:33 03.10).
-7 -1 +1 +14
Pea asemel puukuulid

03.10.2009 19:33
(ei tea,minagi) teadmiseks: kommunismimeelse väljaande(Rahva Hääl) peatoimetaja nimi oli Toomas. Ennem mõtle, kui ütled. Tore, et Sul läheb paremini, kui teistel-veel.

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Pea asemel puukuulid(16:33 03.10) ja Pea asemel puukuulid(19:15 03.10).
-5 -1 +1 +15
www.ersp.ee

03.10.2009 19:45
Allpool olevad kirjutised on mõeldud rahvusmeelsete inimeste igakülgseks harimiseks ega väljenda ERSP seisukohti, kuna need veel organiseerumata erakonnal puuduvad. Mistõttu ei ole peavoolu meedia sildikleepiail põhjust ERSP moodustajaid saksa natsidena sildistada, sest seda me ei ole. Informatsiooni levitamine on seni EV-s garanteeritud põhiseadusega!
http://www.ersp.ee/?page=6&lang=est

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Komsomoliaktivist puukuul(17:22 03.10).
-6 -1 +1 +9
Vello Leito vello.leito(at)iseseisvuspartei.ee

04.10.2009 11:03
Üldjuhul ma ei kommenteeri ja loen kommentaare vaid n.-ö vertikaalis, sest sisu on neis tavaliselt vähe kuid ninatarkust ja silmitut viha palju. Seekord teen erandi Anne sõnade peale 03.10.2009, kell 9:45, kes ei saa aru mida tähendab võlalõksu aetud inimene ja küsib, et kas riigil on siis oma rahakott, millest võlalõksu jäänud inimesi aidata, ning et tema küll maksumaksjana ei ole sellega nõus .

Seepärast kõikidele Annedele: sõltumata sellest, kas olete nõus või mitte, maksate kogu laenukoormuse kinni just teie, sest teisi maksjaid riigis lihtsalt pole. Ja seda kõike juhul kui Eesti majandust korda ei tehta.

Võlalõksu aga aeti inimesed riigikogu ja valitsuse poolt lihtsa ja silmitult julma valega, et Eestis olevat majandusime, majandus kasvavat erandlikult kiiresti, jne. Inimesed lihtsalt ei suutnud uskuda, et võimukandjad võiksid nii külmavereliselt ja teadlikult valetada välishuve teenides. Aga nad tegid seda. Inimesed laenasid, sest olid veendunud, et majandusega on kõik korras. Kas nad oleksid võtnud miljonilisi laenusid kui oleksid teadnud, et majanduskasv lõppes juba 2003. aasta teises pooles, kõik sellest alates oli laenurahdel paisuv kinnisvaramull? Mitte iialgi, selles ju lõksu ajamine seisneski.

Et võimurid tegid kõike teadlikult on tõestatud sellega, et juba 2005. aastast saadik hoiatasid arvukad analüütikud, et tegemist on jätkusuutmatu majanduspoliitikaga – võlalõksuga. Ei tehtud kuulmagi.

Ainuüksi rootsi pankadel on 146 000 eluasemelaenu võtjat, keskmise laenuga 1 miljon krooni. Praegune majandus on absoluutselt jätkusuutmatu, toimib veel vaid ressursside põletamise, võlakoormuse suuurendamise ja riigivara mahamüümise najal, et enne valimisi näidata, et kõik on korras. Peale valimisi kaardimajake kukub, orienteerivalt 100 000 leibkonda ei suuda enam laenu tasuda ja lähevad eraisikutena pankrotti, töötus tõuseb 150 000-ni. Ja siis hakkavadki kõik Anned võlgu kinni maksma sel lihtsal teel, et Eesti keskmise palga ostujõud langeb ca kaks korda.

Aga mis saab nendest 270 000 inimesest (leibkonnas on 2,7 inimest), kes lõksus? Nad muutuvad sotsiaalselt ülalpeetavateks, ehk teisisõnu, Anned maksavad ka nende ülalpidamise kinni – juhul kui majandust toimima ei panda. Tsiviliseertiud maailmas käitutakse teisiti: Annede koormust vähendatakse ja võlgnikele antakse tööd. Kinnisvara mulli lõhkemine on tavaline asi kapitalistlikus majanduses, kuid riikide käitumine erinev. Soovitan kõikidel Annedel endile hästi selgeks teha kuidas analoogilises kinnisvarmulli lõhkemise olukorras käitus näiteks Soome 90-ndate aastate alguses nn suure lama ajal. Ja Annede ninatarkus kaoks.

EIP tahab asju ajada inimlikult, n.-ö Soome malli järgi, vähendada Annede sotsiaalset koormust (mis täies ränkuses saabub alles peale Eesti majanduse kokkukukkumist järgmisel aastal), vähendada seda talutavatesse piiridesse ja jätta võlgnikud maksujõulisteks

Majandus tuleb korda teha ja EIP tegeleb ainult sellega. Kuidas seda teha, see on sadade lehekülgede kaupa EIP koduleheküljel www.iseseisvuspartei.ee lahti räägitud (ja siinkohal lahtirääkimist ei tule) ning sellest oleme erinevates kommentaariumites ka pidevalt teavitanud, eelmises Sveni artikliski oli sellekohane viide. Prügi ja koerte väljaheidete koristamise jätame riigikoguparteidele, sest millekski muuks pole nad võimelised, st nad ei tahagi olla võimelised.

P.S. Tänud Aare Kamblale täpsete ja sisukate kommentaaride eest!
-12 -1 +1 +20
Mart

04.10.2009 13:09
Aga sellisel juhul, härra Leito, võtavad ka needsamad Anned omale ülejõu laenu kaela ja poseerivad siis koos laste ja koertega nutuse näoga ajakirjanduses: rahvas aidake! Igaüks peab ise oma kooliraha maksma, sugugi mitte kõik ei ole laenudega hädas, enamus on kainelt kaalunud, kui suure koormusega nad toime tulevad. Kui nüüd nende hakkamasaajate koormust vähendada mittehakkamasaajate kasuks, siis tekitame uusi hädalisi juurde nende näol, kes senise koormusega oma laene jõudsid teenendada. Just nende Teie vaadete pärast mina Teie erakonna kasuks kindlasti ei hääleta.
-14 -1 +1 +9
puukuul

04.10.2009 15:24
Vello Leito tunnustamata geenius särab muidugi kenasti. Igas heas vales peab olema just nii natuke tõde, et vale usutavana tunduks. Mida tähendavad selles tekstis umbisikulised verbid "koormust vähendatakse", "võlgnikele antakse tööd".. tehakse ja ollakse.. kes teeb mida, millal ja kuidas? Muidugi on tore rääkida, et inimesed võtsid laenusid just ja ainult sellepärast, et valitsus jättis puhtast õelusest ja välispankadele kasumi teenimise lustist neile majandusest vale mulje ja ministrid käisid vaat et isiklikult kõigile eestlastele laenusid pähe määrimas.
Tegelikult laenasid ju inimesed kinnisvara ostuks meeletult raha sellepärast, et oldi pärit ühiskonnast, riigist ja majandusest, kus seisti aastakümneid korterijärjekorras, elati kolme põlvkonnaga kahetoalistes korterites ja lõpuks ometi näis inimestele, et nüüd on aeg käes hakata ehk inimese moodi elama. Auru andis juurde meie endi ettevõtjate piiritu ahnus - ka nemad tahtsid kohe, täna ja praegu saavutada elatusstandardi nagu nad olid näinud oma Soome ja Rootsi kolleegide juures - mis sellest, et need olid end kordades suurematel turgudel kordades pikema aja jooksul üles töötanud. Need olid kõik vägagi inimlikud käitumismallid - ükskõik millisel valitsusel on väga keeruline juhtida sotsiaalseid metaprotsesse - inimesed käituvad palju keerulisemate motivatsioonifaktorite ajel, kui pelgad valitsuse valed või ka õiged signaalid.
Soomel olid lama ajal teised käitumismallid, sest neil olid ka teistsugused võimalused. Soome oli aastakümneid enne seda väga kõrge maksukoormuse toel kogunud oluliselt suuremaid reserve kui me Eestis endale ettegi oskaksime kujutada - ehk, oli ressursse, millege opereerida.
Eesti inimesed on iseseisvas riigis saanud elada alla 20 aasta ja majanduslikus mõttes on kõik olnud sunnitud (või vähemalt tajunud endid) tegelema elementaarse elatusstandardi saavutamisega. Kusjuures seda standardi otsitakse just põhjamaadest ja läänest. Sooviti, et kohvimasin, mikrolaineahi köögis ja uuem kui 20 aastane sõiduauto ning oma kodu muutuksid staatusesümbolitest elu tavalisuseks. Muidugi on see makromajanduslikus plaanis ennatlik ja vale ja liig vara jne. Loomulikult olid selle protsessi peale osavad tuulenuusutajad, ärimehed, pankurid, liigkasuvõtjad siin kohal nagu kärbsed lehmakoogi peal.
Aga Leito jutt, et tema vandenõuteooriate ja tumedate ennustuste ärakuulamine ja omaksvõtmine oleks palju midagi muutnud, on ikka päris lapsik. Oma ideede elluviimiseks oleks EIP pidanud siis Eestiga Euroopa liidust välja astuma, kehtestama totaalse protektsionismi välismajanduses ja sõjakommunismi sisemajanduses. Siis me tõepoolest ei oleks täna "võlalõksu" aga me elaksime ka hoopis teistsuguses Eestis. Näiteid võib ju ka tuua.. vaatame Valgevenet, Usbekistani, Kasahstani.. seal juhib riik täiega majandust. Mõnedele meeldib.. mulle näiteks ei meeldi. Maitse asi.
-14 -1 +1 +8
mõtleja

04.10.2009 18:32
Õite hoogu olete läinud.................................Teen ettepaneku Kuningriik teha ja sis poleks teil enam vajadust vaielda,et kes on lollim-Kuningas on tark ja valitseb ise-parteid on nagu hurdakarjad...................saaks vaid murda--------------
-4 -1 +1 +5
Kodutu

05.10.2009 08:45
Eriti hea ikka töötud tulge parteisse ja kõik kohe ok! See siis oligi EIP-i lahendus töökohtade loomiseks? Üks soovitus ka minu poolt Vello Leito peaks minema "Foobia" saatesse, ehk saavad sealsed spetsialistid ka teda aitada terveks saada oma vandenõu teooriate foobiast.
-11 -1 +1 +3
andres k.

05.10.2009 11:02
Hr Leito - ega te juhuslikult sotsialist või suisa kommunist pole? Mina loobusin suurte laenude võtmisest - võtsin, kui palju suutsin kanda. Ostmata jäi maja mere ääres, kuldne Lexus ja hõberebase kasukas naisele. Leppisin 3-toalise korteriga ja tavalise Toyotaga, sest laenuraha pole priiskamiseks.
Nüüd siis selgub,et olin puruloll. Oleks võinud ikka end sandiks laenata ja nüüd hädist nägu teha ja küll EIP lased tulevad ja kõigi laenukoormust kergitavad.
Ma juba sellepärast ei saa hääletada teie poolt, kuna ma EI OLE nõus maksma kinni selle Lexusega sõitva hõberebasekasukat kandva proua laenusid. Mis siis, et ta ni südantlõhestavalt nutab, kuidas laenud kogu tema sissetulekud ära söövad. Mõelnud siis varem selle peale. Igaüks kandku ikka oma risti ise, see sotsialism laenude ümberjagamise osas jätke endale ja oma semudele EIPs!
Kogu see programm tundus utoopia ja mingi loomade farmi muinasjutu segu - unustage ära.
-9 -1 +1 +3
Aare Kambla Aare.Kambla(at)web.de

05.10.2009 16:48
Kes kahtleb hr.Leito esitatud faktides ja järeldustes ning kellel on huvi saada selgust, voiks tutvuda järgmise materialiga. Need on matemaatika professori arvamused, kellelt küsib arvamust ka Briti ajaleht Daily Telegraph

http://yloennuste.wordpress.com/2009/09/29/497/

Ma ei kuulu EIP-i. Olen endine Pärnakas, kellele kodulinna käekäik oluline. Tutvun koigi tosiseltvoetavate kandidaatide motetega. Pärnu majandamine ja tulevik vajab senisest erinevat lähenemist. Selleks on voimelised need, kes puude taga metsa suudavad näha. Leian hr.Sildnik´u väga sobivat Pärnusse. Selleks, et sellisele veendumusele jouda, tutvusin tema poolt esindatava EIP-i kodulehel olevate materialidega. Leian need olevat ausad. Paljus olen joudnud samadele järeldustele, mis puudutavad Eesti majanduse hetkeolukorda. Summa ei soltu liidetavate järjekorrast. Vahet pole kuidas keegi millegi moistmiseni jouab, tähtis on et inimene püüaks moista. Moista püüdes tekivad küsimused. Liig tihti suhtume me olulistesse küsimustesse pealiskaudselt. Meist koigist soltub praegu Pärnu tulevik. Praegu on vaja hoolega moelda millisena me Pärnut ja Pärnumaad tahame näha, milline see elu peaks meil olema. Peale seda tuleks mottes ringi vaadata ning otsida milline kandidaat sellise olukorra tekkimisele suudaks kaasa aidata.
Kas on vaja vaielda ainult vaidlemise pärast? Kas see viib edasi?
Joudu ja edu valikute langetamisel!

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Aare Kambla(11:57 03.10).
-2 -1 +1 +12
Kristjan K.

05.10.2009 16:55
Europarlamendi valimistel valisn üksikkanditaat Martin Helmet.Kuid ainult sellest tingituna kuna Eesti Iseseisvuspartei ei osalenud Europarlamendi valimistel.Kuid nüüd valin kindlalt EIPi ja soovin teile jõudu rahva silmade avamisel.
hr Kambla'le

06.10.2009 09:52
Põhiseaduse mõtte järgi sõnavabadus ei laiene rahvamajanduslike probleemide kallal avalikule võhiklikule vusserdamisele
Seda sisuliselt eriti rahvamajandusliku süvakriisi tingimustes, nagu süvakriisis haigegi puhul tsiviliseeritult (mitte-politikaanselt) tavaks. Selge, et raske kriisi puhul ainult kompetentsed konsiiliumid omavad litsentsi probleeme käsitleda ning avalikkust informeerida. Rahvamajanduse puhul on seega avalikkuses sekkujatel/arvamusavaldajatel tarvilik vähemalt teise astme teaduskraad või vastav tase ja seda täpselt makro-ökonoomika vastaval erialal, nt maksusüsteemide alal (Põhiseaduse järgi maksuseadused otseselt ei kuulu referendumite alla, seega ka mitte avalikule asjatundmatule arutelule, vabandan, kuid ärgem unustagem, et rahvuslikult optimaalsete maksuseaduste väljaarvutamise alal on välja antud Nobeli preemia).
Igasugune isetegevuslik erapoolik profaanne hämamine, vassimine, moonutamine, agiteerimine, soolapuhumine, silmamoonutamine, panikeerimine, lakeerimine jne on kriis tingimustes eriti avalikku teadmust saastavad ning mürgitavad ja olukorda raskendavad.
Seega igasugused litsentseerimata nurgatagused kodukootud õpetlased, parteide suuvoodrid ja kannupoisid, massimeediate stuudiod, omaarust tarkade klubid (sest mõni seal seltskonnas on nt geograafiat õppinud) jne – kui neil oleks raasukegi eetikat – peaks hoidma oma suukesed rahvamajandusliku kriisi koha pealt kinni – olgugi et massimeediast pappi jookseb neile vassimise eest nagu muda.
Nääte isegi: nüüd järsku mõnedele meie nurgatagustele iseseisvatele politikaan-ökonomistidele tuleb meelde, et me peaksime midagi järgi tegema soomlastele, mingis pisiasjas muidugi. Taevane arm, kui me seda siiani ei ole teinud, neid vahel isegi iseseisvuseta ullikesteks tembeldanud, tuhandeid kordi olulisemates värkides, kuidas siis me saame neid matkida kasvõi pisiküsimustes. Nt, seda et soome firmadel on kõrged kasumimaksud, selle kohapealt on meie igas kaliibris ja värvis politikaanidel suud siiani vett täis, olgugi et just see aitas rahvuslikult neil seal oluliselt leevendada kriisis võlaraskustesse sattunute olukorda, luua tsiviliseeritud pensionisüsteemi, hoida rahvuslikku kapitali välja voolamast ja seega arendada rahvuslikku ülikoolindust ning teadust, seega kõrgtehnoloogilist tootmist jne.
-4 -1 +1 +1
Aare Kambla Aare.Kambla(at)web.de

06.10.2009 13:25

To: 06.10.2009 09:52

Tänan kommentaari eest.

Põhiseadus ei kehti meil kahjuks paljudes olulistes momentides.

Sellest tuleneb ka igatsorti "spetsialistide" esilekerkimine. Teaduskraadid toestavad, et konkreetne isik suudab omi motteid vastavas valdkonnas väljendada aktsepteeritud seltskonnale moistetavas keeles. Süsteem on vajalik, sest kogu maailm on pidevas arengus ning selline süsteem voimaldab kasutada paljude erinevate inimeste teadmisi.

Me koik oleme pidevas arengus. Räägitakse Harmoonilise arengu vajalikkusest. Mis asi see on? Mulle on see moiste siiani arusaamata. Selle üle olen palju moelnud ning temaatilist kirjandust lugenud. Väidetakse, et siin maailmas valitseb harmoonia koikjal, ainult mitte inimsuhetes. Mida rohkem olen ma sellele moelnud, seda rohkem tuleb mul selle väite paikapidavuses veenduda. 20-nda sajandi algul läks USA haridussüsteem raha kontrolli alla. Sellest sai mojutatud kogu inimkonna edasine areng. Teadlased on teinud tänuväärt tööd, tänu teadusele ja teadlastele oleme me seal kus oleme. Kuid arengusuunad on kätte antud eri huvidega joudude poolt. On tekkinud palju uusi teadusi, millest üks minu jaoks huvitavamaid on PNI. ametlikult tunnistati see teaduseks vist viisteist aastat tagasi. Psühhoneuro immunoloogia aitab muuhulgas moista motlemise tähtsust ning selle mojutustegureid. Selline lähenemine avardab oluliselt teaduse voimalusi, harmooniliseks arenemiseks kooskolas Universumi seadustega. Teadlased räägivad industriaalajastu lopust ja sisenemisest infoajastusse. Selle sündmuse alguseks loetakse Berliini müüri langemist. Hiljuti sai sellest kakskümmend aastat. Ajastu vahetus on sisuline muutus, see on periood üleüldisest arengust. Tavalisest arengust tunduvalt intensiivsem. Ka inimlapse sünd siiailma on seotud valu ja shokiga. Kui pikalt kestab üleminek? Millal me oleme loplikult infoajastus? Kuidas see välja näeb? Jäädes vanade üleüldiste hindamiskriteeriumide juurde lihtsalt seepärast, et nii on siiani olnud, jätame me kasutamata voimaluse arenguks. Muutes sellega kogu üleminekuprotsessi valulisemaks. See Suur Eksperiment rahamaailmas, mis algas 1971 USA-s, hakkab lopule joudma. Pilt tulevikust on rohkem kui tume ja seda räägivad teadlased. Inglise keelseid materiale teemade kohta on rohkelt. Ajastu vahetus on nagu ussikesest liblikaks saamine. Miski pole enam endine. Moned teadlased esitavad omi nägemusi tulevikust. Julgematel neist on see visioon märksa erinev praegusest elust siin maamunal. Üks korgelt tunnustatud teadlane rohutab üksikisiku olulisust Universumi arengus. Individuaalsus on alati olnud edasiviiv joud harmoonilises keskkonnas. Siin maailmas on harmoonia koikjal, ainult mitte inimsuhetes. Inimsuhetes märgistatakse individuaalsus tihti mingi sildiga. Seda elu koikidel tasanditel. Lihtsamate inimeste seas öeldakse - ah see on opakas, teadusringkondades ei tehta sust välja kui kraadi pole. Voibolla seepärast moned teadlased on teema arenduses rohkem keskendunud kaitsele, kui arengule. Kuid protsess toimib ja see on pohiline.
Infoajastu üks tunnuseid on meeletu infohulk meie ümber. Me peame hoolikalt motlema enne kui valiku teeme ja mingile infole tugineme. Tuleb rohkem moelda milline see elu liblikana peaks olema, ussikeseks olemise aeg on otsa saamas. Erinevad arvamused erinevatel teemadel on minu arvates alati edasiviivad ja teretulnud. Igas pulmas ei saa peigmees olla, nagu ka igas valdkonnas ei saa olla spetsialist. Kui ma saan elus uut infot siis vaatan koigepealt infoallikat. See voib olla moni konkreetne isik voi grupp voi moni meedia väljunditest. Eks mul on omad kriteeriumid, kuid piisavalt pohjalikul vaagimisel taandub koik mingile konkreetsele isikule. Kui inimene on igati ontlik ja teeb oma tööd südamega, kuid vaatamata sellele ei suuda ma tema tegemisi moista, siis ma lihtsalt aktsepteerin seda olukorda. Inimesed on erinevad. Voib olla teab tema seda mida mina ei tea. Ma ei peagi seda teadma, sest see pole mulle oluline. Talle on mingil pohjusel oluline see, millega ta tegeleb ning tal on selleks täielik oigus. Edu sellisele inimesele. Isikud kelle tegutsemine moistetavana tundub kujundavad meid ümbritseva maailma. Kas see on ussikese voi liblika maailm?

Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka Aare Kambla(11:57 03.10) ja Aare Kambla(16:48 05.10).
-0 -1 +1 +9
Tiit Madisson

07.10.2009 09:44
Olen hr Leito majandusprognoosidesse alati tõsiselt suhtunud. Ta ennustas kinnisvaramulli eduloo ajal 2007.a. jaanuaris ette praegust kriisi ja usin ka edasiste prognooside paikapidavust. Kui Eesti on tõesti euroliidult toestustena vaid 3,6 miljardit krooni tagasi saanud (maksnud 14 miljardit!), siis näitab see kuidas omal ajal eesti rahvast peteti: rehepapimentaliteediga inimestele räägiti, kui kasulik see sisseastumine on rahaliselt - tulevad pudrumäed ja piimajõed; rahvuslasi lollitati kaitsega Venemaa eest. Rahaliselt oleme julmalt lakki saanud ja pigem EL mõjutab meid Venemaa vastu leebe olema (EL sõltub Vene energiast!), mistõttu pärast Lissaboni leppe jõustumist, mis veel on Poola ja Tšehhi taga, hakkame kuulma nõudeid kehtestada Eestis 0-kodakondsus ja teine riigikeel. Loll saavat ka kirikus peksta! Rumalad valijad ei olegi suutelised aru saama, millest Sildnik kirjutab. Seega: iga rahvas on väärt oma valitsejaid!
-0 -1 +1 +7
võrdlus

07.10.2009 09:57

Madisson, miks sa Iseseisvusparteiga ei liitunud, vaid tegid oma partei?
Mis on sinu suurimad erinevused Iseseisvusparteist?

Vägisi jääb mulje, et sa üritad nii Eesti rahvuslasi lõhestada.

Ja miks sa kirjutasid ennast Pärnusse sisse samale aadressile libarahvuslase Helmega? Kas selletõttu, et käsu andnud "peremehed" on samad?

-0 -1 +1 +6
Aare Kambla Aare.Kambla(at)web.de

07.10.2009 12:18
Hr.Madisson,
Ma austan Teie panust ja teeneid Eesti Vabariigi taasiseseisvumisel ja edasises arengus. Samas on ka minul juba ammu tekkinud palju küsimusi, millest olulisemad esitas eelkommenteerija.

Eesti rahvas on ühtne. Meid on püütud hävitada, kuid see ei ole onnestunud. Te olete värvikas isiksus, üks paljudest, samas ainuke omasugune. Teil on individuaalsust. Kuidas oleks voimalik kogu seda potensiaali mis Teil olemas, Eesti rahva huvides Pärnus rakendada? Kuidas oleks voimalik rahvuslased ühe mütsi alla saada?

Ma usun, et hea algus oleks neile küsimustele vastamine, mis eelkommija esitas.

Soovin Teile edu ja joudu!

No comments: