Saturday, October 10, 2009

Pisut pidurdati Eestimaa anastamist okupantide poolt

Hiiumaa avamere tuulepargi projekt jääb ajutiselt ootele. BNS, 24.03.08
TALLINN, 24. märts, BNS - Keskkonnaministeerium tõmbas 31 miljardi kroonisele Hiiumaa avamere hiigeltuulepargile ajutiselt piduri peale, kuniks valitsus töötab välja seadused merepõhja kasutamiseks, kirjutab Äripäev.

"Praegu on keskkonnaministeerium keskkonnamõjude uurimise peatanud ja see tähendab, et praegu kogu protsess seisab," sõnas Hiiumaa tuulepargi projekti vedava OÜ Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus ajalehele. Tema sõnul on projekti peatamise põhjuseid kolm.

"Esiteks seaduste puudumine merre rajatava tuulepargi osas, mida nüüd püüab lahendada uus sadamaseadus. Teiseks keerulise võrguühenduse süsteemi väljatöötamine ning kolmandaks valitsuse selgusetus küsimuses, palju tuulikuid üldse Eestile vaja on," sõnas Kruus.

"Selge on see, et senised tähtajad ei pea enam paika. Kui muidu oli valmimine planeeritud 2012. aasta kanti, siis nüüd võime rääkida aastatest 2013-2016. Samuti on vahepeal tuulikute hinnad kasvanud ja kindlasti tuleb kõik kallim," ütles Kruus.

Tema sõnul on arendus- ja uurimistöö juba praegu neelanud kümmekond miljonit krooni.

Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse- ja tehnoloogiaosakonna juhataja Rein Raudsepa sõnul on seisak küll ajutine, kuid kiiret lahendust oodata ei ole. "Viivitamine on ajutine, kuid oletan, et kulub mitte vähem kui aasta, enne kui keskkonnauuringutega saab jälle pihta hakata," sõnas Raudsep.

"Keskkonnamõju uuringud peatati selleks, et mitte tekitada Nelja Energiale asjatuid kulutusi," ütles Raudsep.

Hiiumaa tuulepargi planeeritud 200 tuulegeneraatori koondvõimsus oleks kuni 1000 megavatti, mis on üle 40 korra suurem kui praegusel Eesti suurimal Viru-Nigula tuulepargil.

Tallinna toimetus, +372 610 8829, majandus@bns.ee

Baltic News Service

No comments: