Sunday, October 11, 2009

"Juhtidel veab,et rahvas ei mõtle" Adolf Hitler

"Juhtidel veab,et rahvas ei mõtle" Adolf Hitler
"Ja kui kõik teisedki valed, mida partei oli kinnitanud, heaks kiideti
- kui kõik lood olid ühesugused -,
pidi vale minema ajalukku ja muutuma tõeks."
George Orwell.



Kas Teie soovite taastada 1918.a. loodud Eesti Vabariiki juriidilise järjepidevuse alusel?


Neli senti võib maksta Eestile NRG-tehingu
Eesti nõuab 40- ja
NRG 44-sendist elektri kilovatt-tunni hinda


Eesti esindajad seovad NRG-le Narva Elektrijaamades 49-protsendilise osaluse müümise 40-sendise tootjahinnaga. NRG Energy hinnangul on 44-sendine elektri tootjahind konkurentsivõimeline kogu Balti turul ning pole nõus hinda oluliselt alandama.

NRG ja Eesti vahelises vaidluses on sõlmküsimuseks kujunenud elektri tootjahind Narva Elektrijaamades. Praegu on tootjahind NRG hinnangul 36,2 senti kilovatt-tunni eest ning peaks ameeriklaste nägemuse kohaselt tõusma 22 protsenti, 44 sendini. Hinnatõusu põhjustavad suured investeeringud kahe energiabloki renoveerimiseks. «Meie tulek ei tooks otseselt kaasa hinnatõusu, see tuleks nagunii,» kommenteeris NRG Eesti esinduse juht Hillar Lauri. „Viimase kaheksa aasta jooksul on Eestis seitse korda elektri hinda tõstetud ja see on suurenenud üle viie korra. Kui me ei investeeriks, oleks küll viis aastat odavam elekter, kuid siis on elektrijaamad läbi, keskkonnatingimused karmistuvad ning peab hakkama elektrit importima. Usume, et meie pakutud hinnaga oleme võimelised konkureerima ka naaberturgudel.”

Eile Narva Elektrijaamade müügitehinguga tutvunud Kaubandus-Tööstuskoja (KTK) juhatus leidis, et NRG nõutav elektri hind on liiga kõrge ning pole majanduslikult põhjendatud. „NRG soovitud hind on plaanitud investeeringute juures vähemalt kümme protsenti kõrgem, kui see majanduslikult põhjendatuna tohiks olla,” selgitas KTK juhatuse esimees Toomas Luman. „Meid ei huvita, kas Leedus on elektri hind kõrgem. 40 sendiga on võimalik Eestis elektrit toota, kui tootlust õigesti arvestada.”


Suurem kogus, madalam hind
Elektri hinna alandamiseks on mõlemad pooled pakkunud mitmeid võimalusi alates osa investeeringute edasilükkamisest kuni elektrijaamade jooksvate kulude vähendamiseni. „Tehniline töörühm pakkus näiteks välja hoolduskulude kokkuhoiu ja tundub, et on leitud mõned võimalused, millega mõlemad pooled on nõus,” märkis Lauri. „See vähendab ka elektri hinda, kuid kui palju, selgub arvutustest.”

Lauri sõnul on NRG nõus suuremate mahtude puhul elektri hinda alandama, kui Eesti Energia tagab suurema koguse ostmise.

„Seni on Eesti Energia tahtnud osta aina vähem ja vähem. Kui nad tahavad suurema mahu abil elektri hinda alandada, siis meie oleme selleks valmis,” kinnitas Lauri.

Toomas Lumani sõnul ei saa valitsus Eesti tarbimisest lähtudes poliitiliselt lihtsalt suuremaid ostumahtusid tagada. „NRG tahab, et ostumahud püsivad 15 aastat lepingujärgsed, kuid tegelikult tulevad kogused oluliselt suuremad,” tõrjus Luman.

Täna kohtuval Eesti läbirääkimiste juhtkomiteel esitab Eesti poole nõustaja uued arvutused erinevate tehingu komponentide korral, millest lähtuvalt kujundab Eesti ka oma seisukoha. Eesti kõrge valitsusametniku hinnangul peab NRG Eestile veel vastu tulema, kui soovib, et tehing sõlmitakse. „Praegu ei hinda Eesti tehingu ärajäämisega kaasnevat poliitilist riski eriti kõrgeks, et selle nimel kahjulikke otsuseid teha. Eks NRG trambib veel veidi jalgu ja jääb nõusse või jääb tehing katki,” märkis anonüümsust palunud valitsusallikas.


Opositsioon hoiatas USA-d
Keskerakonna, Rahvaliidu, Eestimaa Ühendatud Rahvapartei ja Kristliku Rahvapartei liidrid saatsid eile kirja USA suursaadikule Eestis, milles kinnitasid oma vastuseisu Narva Elektrijaamade erastamisele ning teatasid, et ei pea erastamislepingut siduvaks. Nelja erakonna juhtide sõnul on tegemist Eesti rahvuslikke huve ja majanduslikku konkurentsivõimet kahjustava tehinguga, millel on kahjulikud tagajärjed ka Eesti võimalikule ühinemisele Euroopa Liiduga. Opositsioonipoliitikud taunisid ka USA poliitikute tagatrepitööd NRG-küsimustes.

Samas kutsus USA eile Leedut üles Ignalina tuumajaama kiiresti sulgema, mis oleks Eestile elektri eksporti silmas pidades väga hea uudis.


Aivar Reinap

No comments: