Sunday, October 11, 2009

Pressiteade: Elektri hind tõuseb vananenud tehnoloogia tõttu

Pressiteade: Elektri hind tõuseb vananenud tehnoloogia tõttu
5. september 2007

Roheliste hinnangul kallineb elekter kuni neljandiku võrra seetõttu, et Eesti Energia ei ole parandanud tootmistehnoloogia olemust ega vajalikul määral suurendanud põlevkivi kasutamise tõhusust elektrijaamades.

Sageli väidetakse, et roheliste ettepandud energia tootmise uuendamine kliima- ja keskkonnasõbralikuks toovat kaasa elektrihinna tõusu. „Täna oleme olukorras, kus hinnatõus ilmneb ka lihtsalt vanaviisi tootmist jätkates,‿ tõdes riigikogu roheliste fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg.

Põlevkivielektri väliskulusid on hinnatud erinevates arvestustes 2—2,5 kroonini kW/h. “Need kulud on ühiskond siiani keskkonna-, tervise- ja heaolukaotusega kinni maksnud. On selge, et kui elektri tootmise tehnoloogias midagi oluliselt ei muutu, tõuseb elektri hind edasi,“ ütles Strandberg.

Roheliste hinnangul vajab Eesti oma energia tootmisviisides muutusi, ning kuna elektri hind paratamatult tõuseb, oleks oluline, et see toimuks tehnoloogiat uuendades ning selle kaudu ka majandust värskendades.

Monopoolne elektritootmine peletab sellest majandusharust keskmised ja väikeettevõtjad . “Selleks, et Eestis head majanduslikku kliimat säilitada, peaks valitsus võrgud ja elektri tootmise kiiresti lahutama ning energiatootmist hajutama,“ lisas Strandberg.

Need vajalikud muudatused võivad Eesti jaoks järgmise kümnendi jooksul tähendada kuni 60—90 miljardi krooniseid investeeringuid uutesse tootmisviisidesse. See toob kaasa ka uusi töökohti. Riik peab kehtestama vastavad seadused ning teemaplaneeringud.

Roheliste meelest ei ole mõistlik, et valitsus kaitseb riigi omanduses oleva Eesti Energia inertset ja innovatsioonikauget tegevust ega ole siiani võtnud midagi sisulist ette energiajulgeoleku märkimisväärseks parandamiseks.

Rohelised on jätkuvalt veendunud, et energiateemat tuleb riigikogus kohe arutama hakata., sest senine tegevusetus võib juba sel talvel tuua ebameeldivaid energiauudiseid.

No comments: