Friday, January 27, 2012

Valimised on alanud:nõudke oma viina!

Apteeker

27.01.2012 17:33

«SAKALA» TÄHTSAMAD UUDISED

Reede 15. oktoober 1999a.

Uudised:
1. Karksis sai isamaaliitlase valimise eest viinapudeli
2. Mokshad ehtisid Pärsti koolis pruuti
3. Viljandi soomepoiste juht mõtleb ameti maha panna
4. JUHTKIRI: Viljandi järvest võib saada kullaauk
Karksis sai isamaaliitlase valimise eest viinapudeli

Karksi vallavanem Arvo Maling süüdistab teises erakonnas volikokku pürgivat Siim Kabritsat valijate häälte viinaga kokku ostmises. Isamaaliitlane Kabrits peab seda väidet laimuks. 
Politsei korjas tunnistusi

Vallavanem Arvo Malingu sõnul korjas politsei eile õhtul tunnistusi nendelt inimestelt, kellele väidetavalt Kabritsale hääle andmise eest viinapudel oli kingitud.

"Inimene kirjutas praegu alla tunnistusele, et ta sai pärast eelhääletamisel käimist teda jaoskonna juurde toonud bussist 0,25-liitrise viina," ütles vallavanem Arvo Maling neljapäeval kell 19.45. "Neid tunnistusi tuleb veel," lubas ta.

Politseile tunnistuse andnud inimene kinnitas, et pudel oli talle antud Isamaaliitu kuuluva Marika Vesselahu autost. Vesselahu ise eitas selliseid väiteid kategooriliselt.

"Viisin valimistele oma tuttavaid, kes ei saanud ise valimisjaoskonna juurde minna," rääkis ta. "Mingit viinajagamist ei ole olnud."

Kabritsa kinnitusel vallavanem laimab

20-aastase valimisliidu Mulgimaa kandidaadi Siim Kabritsa sõnul on viinajagamine alatu laim. "Olen ðokeeritud, et vallavanem on võimeline nii madalale langema, kartes, et volikokku pääseb uus noor konkurent," nentis ta. "Kas ta tõesti peab mind nii suureks konkurendiks, et on kõigeks võimeline?"

Samas tunnistas ta, et teades vallavanem Arvo Malingu võimeid, see teda ei üllata.

Õhtuks oli mees meelt muutunud

Leeli külas elav Johannes Aliorg rääkis neljapäeva hommikul "Sakalale", et talle oli koju järele sõitnud buss, mis oli ta viinud Karksi-Nuia valimistele, kus ta andis hääle Siim Kabritsale ja sai selle eest kingiks pudeli viina.

Sama päeva õhtul rääkis ta isamaaliitlase Marika Vesselahu mobiiltelefoni kaudu, et ostis pudeli ise.

Vesselahu väitel oli Alioru valimisjaoskonda viinud tema. "Sõidan valge bussiga ja üks vana naine palus, et ma ta valimistele viiksin. Johannes tahtis ka kaasa tulla," meenutas ta. Valimisjaoskonnas hääletas Aliorg kandidaadi number 167 poolt. Selle numbri all kandideerib Siim Kabrits.

Hommikul antud intervjuus väitis vana mees, et tal oli kästud seda teha ja lubatud talle selle eest pudel viina. Õhtul rääkis aga sama mees, et nägi numbrit 167 Karksi-Nuia rahvamaja juures.

"Hiljem anti meile 0,25-liitrine viinapudel ja viidi koju tagasi," ütles mees hommikul. Õhtul väitis ta aga, et oli pudeli ostnud oma raha eest.

Siim Kabritsast polnud Aliorg midagi kuulnud ei hommikul ega õhtul.

Asotsiaalid eelistasid Kabritsat

Karksi valla teise valimisjaoskonna esimees Ain Tõnts oli oma sõnul esmaspäeval näinud valget bussi, mis asotsiaalseid inimesi valimisjaoskonda tõi.

"Mõni neist astus sisse, hüüdis kohe ukse pealt number 167 ja arvas, et ongi hääletanud," meenutas Tõnts. "Pidime siis neile selgitama, kuidas hääletusprotseduur käib."

Seda, kas Kabritsa valimise eest ka viina pakuti, Tõnts öelda ei osanud.

"Midagi kahtlast oli aga kindlasti, sest selle bussiga toodi jaoskonda inimesi, kes valimistest midagi ei teadnud," nentis ta.

Ka Karksi esimeses valimisjaoskonnas, mis asub endises Karksi-Nuia EPT peahoones, olid mitmed kerges joobes isikuid valimas käinud.

"Kerge auru all mehed tulid trepist üles ja tuletasid üksteisele kõva häälega number 167 meelde," rääkis valimisjaoskonna komisjoni aseesimees Rein Palu.

Valimiste tühistamiseks pole veel alust

Valimiste maakonnakomisjoni esimehe Rita Dimitrijevi kinnitusel ei anna seesugused häälteostmise juhtumid alust Karksi eelhääletamise tulemusi tühistada, sest komisjonil pole avaldust ega tõendeid, et seadust oleks rikutud.

"Inimene kirjutab kandidaadi numbri sedelile spetsiaalses ruumis, kus teda mõjutada ei tohi," selgitas ta. "Kui need nõuded on täidetud, pole seadust rikutud."

Arvo Malin

No comments: