Monday, December 27, 2010

KORDUMA KIPPUVAD KÜSIMUSED

http://copower.ee/alternatiiv/tuuleenergia/
 
KORDUMA KIPPUVAD KÜSIMUSEDTaaskasutatavast energiast räägitakse aina enam. Paljud on kuulnud päikese-, tuule- ja maapõueenergiast. Iga uue asjaga kaasnevad aga küsimused, millele reklaamtekstidest paraku vastust ei leia. Siin püüame vastata tuulegeneraatori valimisel korduvatele küsimustele. 
Küsimus: Milline on tuuliku töötamise põhimõte?
Vastus: Tuulikuid on põhiolemuselt kahesuguseid: horisontaalvõllil paiknev tiivikutega ehk klassikaline variant ja vertikaalvõlliga nn. rootortuulik. Tiiviktuuliku lihtsam lahendus töötab tuulelipu põhimõttel – sabaosa stabilisaator hoiab tuuliku tiiviku tuules ja piisava tuulekiiruse juures hakkavad need pöörlema. Meie tootevalikus on aga ka elektroonilise tuuleotsingu süsteemiga seadmeid (alates 3kW), mis tagab töötamisel stabiilsema käigu ja sellega kaasnevalt suurema toodetava energiahulga. Rootortuuliku puhul on tegemist veelgi lihtsama lahendusega – tema tööorgan on avatud ükskõik millises suunas puhuvale tuulele ja tööle hakkavad ka nemad piisava tuuletugevuse puhul.
Osadel tuulikutel kasutatakse alalisvoolu ja osadel vahelduvvoolu tootvaid generaatoreid. Väiketuulikute puhul otse tuulikust tulevat voolu ei kasutata – pinge kõigub väga suures ulatuses. Et seda stabiilsemana hoida, on lihtsaima lahenduse puhul enne tarbijat ühendatud kontroller. Lõpptarbimisel voolutüübil erilist vahet ei ole – mõlemat on võimalik transformeerida sobilikuks oludele. See teema on pisut laiem ja siinkohal pikemalt ei mahu kirjeldama.
Kui tuul on heitlik, on ebaühtlane ka energia tootmine. Põhiliseks energiakogumise lahenduseks on selle salvestamine akupatareides ja hilisem või samaaegne kasutamine alalisvoolu tarbijates, soovi korral saab inverteri abil selle muuta tavaliseks „valgustusvooluks” 230V, 50Hz. Teine võimalus on salvestamine akumulatsioonipaagis sooja vee kujul. Osade, alates 5kW, tuulikutega on võimalik toota „tööstusvoolu” 380V, 50Hz.

Küsimus: Miks osta endale tuulik?
Vastus: Tasuta taastuvenergiat saab põhiliselt kahest allikast – päikeselt ja tuulest. Tuulikud on päikesepaneelide suurepärased partnerid. Ei paista ju päike ööpäev läbi, soodsas (tuulises) asukohas töötab tuulik aga sõltumata kellaajast. Tuulikuga saab sama koguse energiat kätte päikesepaneelist odavamalt, kuigi paigaldamise kogumaksumust tuleb kindlasti arvesse võtta. Võib valida ka diisel- või bensiinigeneraatori, kuid neid kasutatakse tavaliselt varulahendusena vaid hädakorral.
Selleks, et olla sõltumatu elektrimüügifirmadest. Tehes ühekordse investeeringu tuuliku soetamiseks, võite olla kindel, et mis end ajapikku tagasi teenib

Küsimus: Millisel juhul on mõistlik soetada endale tuulegeneraator?
Vastus: Kui tuul on piisavalt tugev, saab tuulegeneraatoriga toota elektrienergiat kütmiseks ja valgustuseks või ka majapidamis- või tootmisvahendite käitamiseks.
Tingimata tasub soetada tuulik siis, kui liitumise üldise elektrivõrguga teeb raskeks kaugus või kõrge hind, kui on tegemist piirkonnaga, kus aasta keskmine tuule kiirus on üle 5 m/s, ning kui riik või omavalitsus ei ole kehtestanud tuulikute püstitamise kohta piiranguid.   

Küsimus: Millise võimsusega tuulik valida?
Vastus: Tuuliku võimsus sõltub sellest, kui suur on energiavajadus ja kui palju tuuliku asukohas tuult on. Energiavajadust pole raske hinnata – see sõltub elektriseadmetest (kodumasinatest), kui palju need energiat tarbivad ja kui tihti neid kasutatakse. Valgustuseks ja akude laadimiseks piisab mõistliku energiakasutuse korral kuni 1 kW võimsusest. Kui on aga ka muid elektrit tarbivaid seadmeid (nt pumpasid), tuleks teada nende “iseloomu”. Triikraud, valgustuslambid ja küttekehad töötavad nn eritakistuskoormusega, elektrimootorid aga induktiivkoormusega. Esimesel juhul on tarbitav võimsus sama, mis elektriseadmele on “peale kirjutatud” (nt 100 W lamp tarbib 100 W energiat), teisel juhul on seadmele märgitud tarbitav võimsus maksimaalkoormusel. Selliste seadmete käivitamiseks on aga vaja kuni kolm korda suuremat võimsust (nt 1 kW mootor käivitusvõimsus võib olla kuni 3 kW). 
Kui tuulik on mäe otsas või tuultele avatud kõrgendikul, siis võibki kogu vajamineva energia saada tuulelt. Kodudele sobivad 1 kW tuulikud, mille rootori läbimõõt on 2,1–3,6 m. Kui on vaja rohkem energiat ning on olemas tuuliku jaoks hea koht, siis võib valida suurema seadme.
Alternatiivenergia kasutamisele mõeldes soovitame hoolikalt kaaluda oma vajadusi ja miks ka mitte vaadata kriitiliselt üle oma tarbimisharjumused. Näiteks tasub loobuda elektripliidist, sest ega gaasi või puudega köetavad pliidid kehvemad ole. Kindlasti peaks nõu pidama ka müüjaga, kellelt saab tuuliku võimsuse valikul asjalikku nõu.

Küsimus: Kas elekter tuulevaikse ilmaga otsa ei lõpe?
Vastus: Selleks on kõigil väiketuulikutel kaks lahendust: energiat salvestav akuplokk või soojaveemahuti. Kumbagi saab kasutada eraldi või ka kombineeritult. Akuploki mahtuvus võiks nt 3 kW tuuliku puhul olla 300 Ah ning kindlasti tuleks kasutada süvatühjendusakusid. Soojaveemahuti võiks sellise tuuliku puhul olla 500-liitrine. Tasuks mõelda ka kombineeritud lahendusele, nt tuulik, päikesepatarei ja diisel(bensiini)generaator.

Küsimus: Kuhu tuulik sobib?
Vastus: Asukohta peab põhjalikult vaagima. Valida tuleb maavalduse kõige tuulisem koht, mis ei pruugi olla järsak, küngas, kõrge ehitis või kalju, sest  pinnamoe järsk muutumine paneb tuule tihtipeale väga veidralt käituma. Noorde männikusse pole mõtet tuulikut üles panna, sest männid kasvavad kiiresti. Parim koht on tuultele avatud kõrgendik. Asukoha valikul tasub nõu pidada tuulikumüüjaga.

Küsimus: Kui palju tuulik müra teeb?
Vastus: Müra teeb muret nii mõnelegi inimesele. Kes müra ei talu, aga soovib tuulikut oma maja lähedale, ostku vaikne tuulik. Enamasti tuulikut ei kuule, sest ta asub majast kaugel või on tuule mühin ja puude kohin nii tugev, et summutab tuuliku müra. Maja külge ei maksa tuulikut panna, kuigi selline kiusatus võib tekkida ja see võib isegi lihtne tunduda. Võib juhtuda, et tuuliku vibratsioon ja resonants ei lase öösel magada. On küll olemas väga hästi tasakaalustatud rootortuulikuid, mida võib maja külge panna.

Küsimus: Mis eristab üht tuulikut teisest?
Vastus: Kõik tootjad annavad oma tuulikute kohta andmed (võimsuskarakteristiku, inglise keeles power curve) selle kohta, kui suur on teatud tuulekiiruse juures võimsus. Paljud tootjad annavad oma seadmete kohta tarbijale rohkem huvi pakkuva energiatootlikkuse, mitte võimsuse. Kui on teada, milline on tuuliku asukohas tuule aasta keskmine kiirus, saab arvutada, kui palju tuulikust energiat saab. Ligikaudsed andmed tuulest saab lähimast ilmajaamast, oluliselt täpsema tulemuse aga enda ilmajaama kasutades. Viimaseid on saada hinnaga alates 2000 krooni.

Küsimus: Mis vahe on energial ja võimsusel?
Vastus: Energia on võimsuse ja aja korrutis. Kui 1 kW veepump töötab ühe tunni, võtab ta 1 kWh energiat. Sama palju energiat kulutab kümme tundi põlev 100-vatine pirn.  

Küsimus: Kuidas olla kindel, et ostetud tuulik vastu peab?
Vastus: Enamik väiketuulikuid oma tööea jooksul (vähemalt 15 aastast) hooldust ei vaja. Pealtnäha on tuulikud väga lihtsad ning neil on vähe liikuvaid osi. Ometi on neil ka keerukaid peidetud kohti, millega kasutaja peab toime tulema. Tuulikuid on nii suurte kui ka väikeste tuulekiiruste jaoks. Kui pole võimalik erapooletut nõu saada, tasub vaadata mõnd töötavat tuulikut. Tähelepanu on soovitatav pöörata sellele, kas:
Ø      kõik tuulikuosad on ilmastiku mõju eest hästi kaitstud (galvaanitud, roostevabad);
Ø      tuulikul on hea enesekaitsesüsteem, mis kontrollib seadme pöörlemissagedust väga tuulise ilma korral; selle lihtsus on ülimalt tähtis;
Ø      hooldustarve on väike – ega labad, laagrid ega pidurdusseadmed hooldust vaja.

Olla üldisest vooluvõrgust sõltumatu on imepärane. Kui hankida endale väike tuulik ja sel moel investeerida taastuva energia seadmesse, saab väga säästliku lahenduse.
Ja lõpuks ka üks tulevast tuulikuostjat rõõmustav uudis. Nüüd saab ka Eestis soetada endale väiketuuliku võimsusega alates 3 kW. Erakordne antud tuuliku puhul on automaatne tuuleotsingusüsteem, mis tavalistest tuulelipu põhimõttel töötavast tuulikust oluliselt stabiilsemalt energiat toodab. Lisateavet saab OÜ-lt Copower.
  
         

No comments: