Wednesday, November 24, 2010

Kas vajad looduslähedasemat kodu ja kaalud erinevaid variante?

http://juured.ee/index.php?lang=et&pg=pages&id=147   Loodusliku kodu planeerimise töötuba 
Prindi leht  
Kas vajad looduslähedasemat kodu ja kaalud erinevaid variante?
Kas vajad lisainformatsiooni oma valikute tegemiseks?
Millest lähtuda ruumide planeerimisel, maja kuju määratlemisel?
Kuidas lahendada loomulikult kanalisatsioon, käimla?
Milliseid küttekoldeid on lihtne oma jõududel teha?
Kuidas sooja vett soojendada loodussõbralikult?
Kuidas ehitada ilma pangalaenuta?
Kuidas hankida lubasid  looduslikule kodule?
Kuidas seda kõike planeerida?
Millest pihta hakata?

Miks selline töötuba?
Kodu rajamiseks vajalikke lahendusi on täis enamik kauplusi. Vähesed neist lähtuvad looduse seaduspäradest. Juured.ee poolt korraldatav seminaril lähtume, et oma kodu rajamist saab juhtida vaid kodu omanik ise. Ainult nii saame tagada, et kodus on kõik see, mida vajame. Planeerimise ja ehituse juhtimise teenuse sisseostmise korral elab keegi teine meie elu ja teeb meie eest valikuid, mis on temale vajalikud. Näiteks arhitekt valib tehnilised lahendused sageli poematerjalidest lähtuvalt, unustades Emakese Maa või koduomaniku vajadused.

Mis me teeme planeerimise töötoas?
Esimesel päeval tutvustame loodusliku kodu planeerimise põhimõtteid. Analüüsime levinumate seinaehitustehnikate plusse ja miinuseid. Vaadeldavad tehnikad:
- põhupakk serviti
- põhupakk laotuna lapiti
- põhupakk-cob hübriid sein
- pakupuust ja cobist sein + keskel soojustus
- tampseinad (kergsavi, massiivsavi)
- saviblokkidest sein
- cob ehk voolitav savi-põhu-liiva sein
- puitkarkassiga või ilma
- punutud sein
- suhkrukotist sein
Omandame koos ühe võimaliku kodu planeerimise meetodi, mis lähtub elanike igapäevastest tegevustest ja looduses valdavate ümarate vormide kasutamisest kodu rajamisel. Töötoas tutvustatud meetodi põhjal teeb osaleja hiljem kodutöö.  Käsitletava meetodi käigus kaardistab koduomanik tulevaste elanike tegevused, millest lähtuvalt visandab tegevustsoonid. Viimased on aluseks esialgse plaani visandamiseks. Valminud plaani baasil valmistab osaleja kodus maketi, mida tulevane koduomanik katsetab iseseisvalt ka elusuuruses. Seeläbi täpsustuvad ruumide ja hoone tegelikud mõõdud ja elanike ruumivajadus. Edasi saab koduomanik lisada plaanile mõõdud ja esialgsed tehnilised lahendused.

Iga osaleja saab koolitusel tutvustada enda olukorda seoses kodu või mõne muu loodusliku hoone kavandamisel. Koolituse teemade rõhuasetus sõltub sellest, millised on osalejate plaanid kodu rajamisel.
Töötoa I osa lõpus saab iga osaleja kodutöö seoses enda kodu planeerimisega. Töötoa II osas tutvustatakse osalejate koostatud plaanidega ja täiendatakse neid ühiselt. Vaatleme koos materjalide varumist ja talgute ettevalmistamist.  Lisaks tutvume lähemalt juured.ee poolt kasutatavate ja iseehitajatele mõeldud alternatiivsete tehniliste lahendustega:
* liivakoti, metallpuuri- maakivi ja autokummi vundamendid
* lõhnatu kuivkäimla,
* alternatiivne kanalisatsioon hajaasustuses
* looduslikud soojustusmaterjalid (eelised, miinused, valik)
* rakettahjude abil köetavad diivanid, seinad, savipõrandad ja vesi (vaatame eelkõige rakettahjude võimalusi, tehniliste üksikasjadega tuleb tegeleda eraldi, see võtab rohkem aega).

Millal ja kus toimub?
Töötoa I osa - 22.jaanuar 2011.a. Tallinn, Merivälja, Pille House (vt www.pillehouse.ee)
Töötoa II osa - 5.märts 2011.a. Tallinn, Merivälja, Pille House

Mis on minu investeering?
Investeering Loodusliku kodu planeerimise töötubades osalemiseks on kokku 100EUR (alates 01.01.2011  115 EUR), mis sisaldab:
Töötoa I ja II osal osalemist, individuaalset nõustamist kahe osa vahepeal (kuni 1h), teepause, õhtust sauna II osa lõpus, tagasisidet kodu rajamise protsessi täiendamiseks.
Töötoas koha broneerimiseks saada palun E-Mail info@juured.ee ning tee osalemise soovi kinnitamiseks ettemaks 500 kr (32 EUR) Looduskeskus OÜ aa-le nr 332086470005, märksõna "Looduslik kodu". Kes vajab majutust Tallinnas ööbida Pille House´s (voodikoht 250kr).

Läbiviija: Töötubade läbiviija Jaanus Viese on endine tallinlane, kes rajas enda perega kodu Tallinnast 285km kaugusele Piusa Ürgorgu. Endisele taluasemele rajatud kodus on kasutatud mitmeid alternatiivseid lahendusi - palkseinad, põhupaki-cob seinad, liivakoti vundamendid, rakettahjud, kuppel leivaahjud, lambavailla soojustus, alternatiivsed tuuletõkked, sõnnikukorhvid jne. Jaanus on loodusehitusega tegelenud aastast 2004. Läbiviinud arvukalt loodusehituse seminare ja talguid (savi ja põhuehitus, liivakoti vundamendid, rakettahjud, leivaahjud). Lisaks loodusteadusik haridus, grupi juhtimise kogemus aastast 1998. Loodusliku kodu planeerimist õppinud korduvalt Ianto Evansi juured, kes on loodusehituse maailmas üks tuntumaid lihtsa loodusliku kodu tehnikate katsetaja.
               


No comments: