Saturday, November 27, 2010

Eesmärk: suurendada taastuvenergia osakaalu 25 protsendini

http://teadus.err.ee/artikkel?id=3106&cat=1


Aulepa tuulepark Noarootsis. Postimees/Scanpix
Aulepa tuulepark Noarootsis. Postimees/Scanpix
25.11.10 | Keskkond
Valitsus kinnitas täna Eesti taastuvenergia tegevuskava aastani 2020, mille kohaselt moodustab taastuvenergia osakaal aastaks 2020 vähemalt veerandi kogu siseriiklikust energiatarbimisest. Oluliseks ülesandeks on taastuvate energiaallikate osakaalu suurendamine elektriturul. Kava kohaselt saavutab riik taastuvate energiaallikate abil toodetud elektri osaks tarbimises üle 15 protsendi.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul tuleb taastuvenergia kasutamise mahtu kõige rohkem suurendada transpordis ja elektri tootmisel. "Taastuvenergia tegevuskava  on teekaart järgmiseks kümneks aastaks, et täita Eestile võetud kohustused Euroopa Liidu ees," lisas Parts.

Tegevuskava näeb ette tuuleelektri  võimsuse järk-järgulist kasvu praeguselt 150 megavatilt ligikaudu 600 megavatini aastaks 2020. Samuti tuleb laiendada suuremates linnades elektri tootmist taastuvaid energiaallikaid ja muid kohalikke kütuseid kasutavates koostootmisjaamades. Hüdroenergia täiendav kasutuselevõtt on tagasihoidlikum.

"Kuna taastuvenergia osakaal järjest suureneb, siis on eriti oluline see, et teisalt väheneksid tootjatele makstavad liigsuured toetused," rääkis Parts. "Me püüdleme puhtama keskkonna poole, aga see  ei tohi olla tarbijale üle mõistuse kallis," sõnas ta.

Maismaatranspordis on eesmärk saavutada taastuvenergia osakaaluks 10 protsenti kasutatud energiaallikatest. See tähendab, et aastal 2020 tuleks autotranspordis kasutada ligikaudu 90 000 tonni biokütuseid. Transpordis biokütuste osakaalu eesmärgi saavutamiseks tuleb edendada ka elektrisõidukite kasutuselevõttu.

Taastuvenergia tegevuskava vähendab Eesti sõltuvust imporditavatest kütustest ning parandab Eesti väliskaubandusbilanssi. Biokütuste suurem kasutus loob uusi töökohti ja parandab sellega tööhõivet, eriti maapiirkondades, luues sellega eeldused maapiirkondade arenguks.

Euroopa Liidu poolt seatud Eesti vahe-eesmärk aastaks 2011 on saavutada taastuvenergia osakaaluks 19,4 protsenti. Prognooside kohaselt peaks Eestis taastuvenergia osa selleks ajaks olema aga juba 21,5 protsenti.


Allikas: Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium

No comments: