Saturday, March 27, 2010

Võrumaa pangad niisama lihtsalt võlglasi tänavale ei tõsta

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=10614

Võrumaa pangad niisama lihtsalt võlglasi tänavale ei tõsta


Inno Tähismaa
inno@vorumaateataja.ee


SEB Panga Võru kontori direktor Aivar Keskpaik: „Pangal on huvi kliendiga kokku leppida.”

PANGANDUS • Võrumaal tegutsevate pankade esindajad kinnitasid, et niisama lihtsalt võlglasi tänavale ei tõsteta.

„Krediidipank ei tõsta Võrumaal kliente kodudest välja!” kinnitas Võrumaal aktiivse Krediidipanga kohalik juht Elmar Tiit. Tema sõnul on pank koostöös klientidega leidnud alati lahenduse, kuidas edasi minna. Näiteks kas või andes kliendile täieliku maksepuhkuse, mis tähendab, et klient ei maksa pangale kokkulepitud aja jooksul ei põhiosa laenumakset ega intressi.

„Klientide suhtumine on olnud väga positiivne,” märkis Tiit, „on esinenud vaid paar juhtu, kus kliendid on otsustanud perekondlikel põhjustel vahetada suurema elamispinna väiksema vastu.”

Krediidipank on olnud Võrumaal väga edukas. Panga turuosa on maakonna laenuturul ligi 12 protsenti ehk pea kuus korda suurem kui pangal kogu riigi arvestuses ja hoiuste turul üle kaheksa protsendi, mis on neli korda kõrgem üleriigiliste numbritega võrreldes. Kui Võrumaal on tööpuudus üks riigi suuremaid, ligi 20 protsenti, on Krediidipanga laenuportfelli kvaliteet selles piirkonnas üks parimaid. Panga Võru piirkonna töötajad on aastaid olnud pangasiseses müügivõistluses esimeste seas, eelmisel aastal toodi koju parima müügimeeskonna ja parima müügiinimese auhinnad.

Võrumaa pangaturu liidri SEB panga Võru kontori direktor Aivar Keskpaik ütles samuti, et see on kõige viimane variant, kui minnakse laenu tagatist realiseerima. Võrumaal on pangal kokku kümmekond juhtu, kus kliendi kodu on pandud müüki. „Pangal on huvi kliendiga kokku leppida,” märkis ta.

Eesti pangaturu liider Swedbank, mis omab Võrus nägusasse päkapiku- majja rajatud kontorit, eraldi maakonna kohta infot välja ei anna. Swedbankil on umbes 97 000 kodulaenuklienti, kellest täna on üle kolme kuu kestnud makseraskustes umbes 2800 ja see arv püsib stabiilsena, edastas panga pressiesindaja Mart Siilivask. Tema sõnul on seda, et kliendi kodu sundmüüki läheb, ette tulnud harva. Reeglina on tegu olnud selliste inimestega, kes ise oma probleemi lahendamise vastu mingisugust huvi üles ei ole näidanud – näiteks on inimesi, kes ei vasta kõnedele, vahetavad oma telefoninumbri ega reageeri ka posti teel saadetud teadetele.

On ette tulnud ka juhtumeid, kus inimene vahetab elukohta või lahkub Eestist sootuks ega tunne võetud kohustuse vastu enam vähimatki huvi. Sel juhul ei saa pank tõepoolest teha muud, kui kasutada äärmuslikke meetmeid, mis võivad lõpuks viia elukoha sundmüügini. Pärast suurt laenubuumi näib enamikke pankasid kummitavat uus probleem: surutis on kliendid nii ära hirmutanud, et ei julge enam uute laenude näol kohustusi võtta, kuigi intressid on tänu Euribori langusele kukkunud buumiaja tasemele. Näiteks jääb kodulaenu intress kolme protsendi kanti.

„Laenude andmist pidurdab eelkõige asjaolu, et kliendid on oma tuleviku suhtes ebakindlad ega julge kohustusi võtta,” ütles SEB panga Võru piirkonna juht Aivar Keskpaik, „pangapoolne valmisolek piisava sissetulekuga kliente krediteerida on aga kindlasti olemas.” Tema sõnul on kliendid hakanud laenuotsuseid pikalt kaaluma.

Ka Krediidipanga kohalik juht Elmar Tiit kinnitas sama, öeldes, et kliendid on palju ettevaatlikumad ja kaalutlevamad. Samas märkis ta, et klientidel mingit hirmu laenuvõtmise ees pole ning need, kelle maksevõime on säilinud, need ka laenu võtavad.

No comments: