Friday, October 23, 2009

Uut tüüpi seinavärv hakkab päikesest soojusenergiat andma

Tulevikus saaksid päikesest energiat ka arvutid, mobiiltelefonid ja autod.


California tehnikainstituudi teadlased arendavad taimede fotosünteesi imiteerivaid materjale. Fotosüntees on taimede ainulaadne võime muuta anorgaaniline aine, näiteks õhust võetud süsihappegaas, päikeselt pärit energia abil eluliselt vajalikuks orgaaniliseks aineks. Teadlaste eesmärk on aga õppida taimedelt, kuidas salvestada päikeseenergiat, mida saaks muuta elektriks ja soojuseks.


Professor Lewise uurimisrühm eksperimenteerib igapäevaste, meid kõiki ümbritsevate materjalidega, nagu seinavärv ja katusekatted. Lähenemine on nanotehnoloogiline ehk materjale muudetakse ja luuakse aatomite ning molekulide tasandil. Niiviisi töödeldud materjalidel oleks justkui kaks funktsiooni. Ühelt pool teeb seinavärv seda, mida seinavärv ikka peab tegema – katab, kaitseb ja pakub esteetilist naudingut. Teine ülesanne on aga toimida omalaadse päikesepatareina, salvestades ja töödeldes päikeseenergiat.


Ressursid on sisuliselt piiramatud. Iga tund langeb Maale Päikeselt umbes sama palju energiat kui kogu inimkond terve aasta jooksul tarbib. California teadlased ütlevad, et tulevikus võiksid selliste materjalide kaudu saada energiat ka arvutid, mobiiltelefonid ja autod.


Fortune Magazine kirjutas möödunud nädalal, et energiahindade tõus, hirm üleilmse kliimasoojenemise ees ja päikeseenergia kasutamise tehnoloogia areng odavuse suunas on loonud päikeseenergia-ettevõtetele suurepärase ärikeskkonna. Kuigi päikeseenergia turuosa moodustab USA energeetikaturust kõigest 1%, on kasv olnud plahvatuslik (alates 2002. a keskmiselt 42% aastas).

No comments: