Sunday, October 11, 2009

Selles artiklis kirjutakase,et Eestis on kõige odavam elekter:)))

Parts: Elektrituru toimimisealuseks jääb varustuskindluse tagamine Eestis

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
25.04.2007 13:15

Täna ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, et valitsuse energiapoliitika aluseks jääb endiselt varustuskindluse tagamine Eestis, kuigi elektrituru avanemine avardab tunduvalt ettevõtjate võimalusi.

Eesti Jõujaamade ja Kaugkütte Ühingu (EJKÜ) aastakonverentsil peetud avakõnes ütles minister Parts, et turgu valitsevad ettevõtjad võivad hakata turuga manipuleerima, mida on näidanud ka teiste Euroopa Liidu liberaliseeritud elektriturgude kogemus. „Olukorras, kus Eestis on täna Euroopa Liidu kõige odavam elekter ning vaja on investeerida elektri tootmisesse, on selge, et elektrihinnad hakkavad tõusma, kuid need hinnad peavad adekvaatselt kajastama turuhinda,” märkis Parts Tallinnas hotellis Salzburg toimunud ettekandes. Ministri sõnul tuleks ka küsida, kas Eesti elektri hind peab sõltuma Norra hüdrojaamade veetasemest või tuumajaama olemasolust Leedus. Küsimus, mille üle tuleks ka konverentsil arutada on see, kuidas tagada adekvaatset elektri turuhinda ja vältida turuga manipuleerimist.

Samuti käsitles ta Elektrituruseadusesse sisseviidud toetuste suurusi. Oleks imelik, kui edukaimaks elektriturul saaks see tootja, kes suudab endale suuremaid toetusi seadusandlusesse kirjutada. Selline “konkurents” ei ole kindlasti mõistlik. On vajalik, et õiguskantsler avaldaks siin omapoolse hinnangu.

Eesti energiapoliitika kaasajastamise vajadusest rääkides märkis minister Parts, et kehtiva kütuse- ja energiamajanduse arengukava paljud küsimärgid on tänaseks küll lahendatud, kuid mitmed uued suunad vajavad samuti läbi töötamist. Seetõttu on loogiline, et arengukava uuendamine uuesti ette võetakse. Uus kava peaks valmima 2008. aasta lõpuks, kusjuures selle avalikku arutellu tuleks kaasata kõik osapooled.

Eesti elektrituru suuremaid muudatusi käsitledes meenutas minister Estlinki merekaabli hiljutist käikuandmist, mis ühendas Baltimaade elektriturud Põhjamaade liberaalse elektrituruga. Selle tähtsa ühenduse valmimisega on Eestist saanud sisuliselt Põhjamaade elektrituru osa, ning meie ettevõtjate jaoks on avanenud täiesti uued võimalused. Samuti oli oluline Elektrituruseaduse muutmine, mis andis olulise tõuke Eesti energiabilansi mitmekesistamiseks. Ministri sõnul ootab lähiaastatel meid ees paljude uute elektrijaamade ehitus, mis tihendab ka konkurentsi Eesti elektriturul. Lisaks eelkõneldule on lähiaastatel kavas jätkata ka Narva Elektrijaamade kaasajastamist, mis samuti määravad väga olulisel määral Eesti elektrimajanduse tulevikku.

Allan Kasesalu
Avalike suhete osakonna nõunik
Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium
tel: 625 64 28
e-post: allan.kasesalu@mkm.ee

No comments: