Sunday, October 11, 2009

Neli aastat püsinud elektri hind tõuseb

Neli aastat püsinud elektri hind tõuseb

Lehte Ilves
lehte@le.ee


Uuest aastast tõuseb Läänemaal elektri hind keskmiselt 2,23 senti, kuid madalpinge põhi– ja ajatariif jäävad Eesti Energia omadest siiski odavamaks.
Keskmine hinnatõus on 2,4 protsenti, selgitas Fortum Elektri juhatuse liige Märt Jemmer. Kõige rohkem — 6,66 senti — kallineb põhitariif, mis hakkab senise 117 asemel maksma 123,66 s/kWh.

Eesti Energial on põhitariif Fortum Elektri omast 2,3 senti kallim — 125,96 s/kWh.

Teistel tarbijatel on hinnatõus väiksem, keskpinge (10 kV) tarbijail ehk tööstusettevõtteil hind isegi langeb pisut.

„Meie põhiklientuuril ehk kahel kolmandikul Fortumi klientidest jääb elekter Eesti Energia omast odavamaks," ütles Jemmer.

Kes pole oma elektritarbimise iseloomu kardinaalselt muutnud — näiteks loobunud elekterküttest — ja on kord tehtud valikuga rahul, ei pea uusi hinnaarvutusi tegema ega pead pakmevalikuga vaevama, ütles Jemmer.

Uus hinnakiri erineb varasemast, sest uues hinnas on eraldi elektrienergia ja võrguteenuse tariifid.

Elektrienergia hind näitab elektrienergia tootmise hinda elektrijaamas ja see on kõigil tarbijarühmadel ühesugune, selgitas Jemmer.

Võrguteenuse hind näitab kulutusi, mida on vaja teha elektrienergia ülekandmiseks ja võrguühenduse kasutamiseks tarbimiskoha peakaitsme suurusest olenevalt.

Võrguteenuse hind on igal tarbijarühmal erinev, sest elektrienergia ülekandmise kulu on erinev. Kõige kallim on ülekanne madalpingetarbijail ehk kodumajapidamistel — neil on pikad elektriliinid.

Keskpingetarbijail ehk tööstusettevõtteil, kes ostavad oma elektri otse alajaamast või kel on isegi oma alajaam, on ülekandeteenuse osa väiksem. Seetõttu on ka hinnatõus väiksem, hind võib isegi langeda.

„Kui nii, siis on see küll hea üllatus," ütles Nurme vabriku juht Kalju Metssalu. „Olen leppinud paratamatusega, et kõik hinnad tõusevad."

Põhitariifi korral on võrguteenus 76,7 senti, elektrienergia 46,96 s/kWh, mis teeb kokku 123,66 s/kWh.

Elektrienergia ja ülekandetariifide eristamist nõuab elektrituruseadus. See nõue valmistab ette elektrituru avamist, selgitas Jemmer. Kui turg avaneb, saab tarbija osta elektrit sealt, kust talle meeldib või kus on see odavam.

„Näiteks rajab keegi biokütuse baasil elektrijaama," tõi Jemmer näite.

Võrguteenuse korral peab läänlane arvestama ikkagi Fortum Elektri tariifidega, sest uusi elektriliine Fortumi omade kõrvale rajama ei hakata. Niisamuti jäävad oma piirkonnas monopoolseks ka teised võrguteenuste osutajad.

Jemmer kinnitas, et võrguteenuse hinda ei saa võrguettevõte omatahtsi kehtestada, need kooskõlastab edaspidigi Energiaturu Inspektsioon.

Elektrienergia turg avaneb täieti aastal 2013, kuid 35% turust läheb vabaks kahe aasta pärast, 1. jaanuaril 2009.

Energiaturu Inspektsioonis kooskõlastatud uus hind on tehtud arvestusega, et kui elektriturul suuri muudatusi ei tule, võiks see kehtida kolm aastat.

Fortum Elektri praegune elektrihind kehtib juulist 2002.

No comments: