Thursday, October 8, 2009

Miks teist meedias pole kuulda?

TTÜ asub erafirma toel tegelema uute energiatehnoloogiatega. BNS, 16.04.07
TALLINN, 16. aprill, BNS - Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) rektor Peep Sürje ja taastuvenergia ettevõtte OÜ Nelja Energia juhatuse esimees Martin Kruus sõlmivad teispäeval koostööleppe, mille kohaselt asub TTÜ tegelema uute energiatehnoloogiatega.

Ülikooli ja firma koostöö koosneb TTÜ teatel kolmest etapist. Esimese kahe etapi tulemusena arendatakse välja kütuseelemendil põhinev mitmekülgne mikroelektrijaam, millega saab toota üheaegselt nii elektri- kui ka soojusenergiat, märkis ülikool. Nende tööde põhiliseks juhiks on professor Heiki Tammoja TTÜ elektroenergeetika instituudist.

"Antud projektis kütuseelemendi tehnoloogilise arendusega ei tegeleta, vaid uuritakse parimaid võimalusi juba saadaolevate lahenduste hulgast. Koos kaasaskantava vesiniku- või vedelgaasimahutiga moodustub täiuslik komplekt energia tootmiseks suvalises kohas. Eriti oluline on see piirkondades, kus elektrivõrk pole saadaval," selgitas Kruus.

Kruusi sõnul läheb praegu Eestis kaduma umbes 80 protsenti kütuste võimalikust energiast. Mikroelektrijaamades tõuseks kasutegur ligi 80 protsendini.

Projekti tulemusena valmib umbes pooleteise aasta pärast mikroelektrijaama prototüüp, mille põhjal on võimalik alustada elektrijaama seeriatootmist, seisab teates.

Koostöö kolmandas etapis, milleks on arvestatud kaks aastat, loodetakse leida lahendused tuuleenergiast vesiniku tootmiseks ning selle kogumiseks ja säilitamiseks.

"Vesinik on erakordselt keskkonnasõbralik ja suure tulevikuperspektiiviga autokütus. Arvestades tänapäeval üha suurenevat vajadust loodussõbraliku taastuvenergia järele, näeme just sellel projektiosal vägagi suurt rakendust," kommenteeris koostööprojekti TTÜ poolne eestvedaja, tehnoloogia- ja innovatsioonikeskuse juhataja Indrek Jakobson.

Projekti on partnerina kaasatud Norra energeetikaettevõte Vardar, kelle esindajad osalevad ka lepingu allkirjastamisel.

Tegemist on energeetikakontserniga, kuhu kuuluvad hüdroelektrijaamad, samuti elektrivõrgud, kaugküte, energiakaubandus ning tuuleenergia projektid. Lisaks on Vardaril juba mitmeaastane kogemus kütuseelementide arendamisel.

Nelja Energia on taastuvenergia ettevõte, kelle opereerimisel või arendamisel on kuus maismaa tuuleparki koguvõimsusega 120 megavatti ning lisaks Hiiumaa avamere tuulepark koguvõimusega umbes 1000 megavatti. Ettevõte tegeleb ka teiste taastuvenergia liikide nagu biomass, hüdro- ja päikeseenergia kasutuselevõtuga.

Tallinna toimetus, tel +372 610 88 22, majandus@bns.ee

Baltic News Service

No comments: