Saturday, October 10, 2009

Mida enam tõstetakse hindu seda kiiremini tasuvad ära tuulikud ja päiksepaneelid-seda rutem hakkate saama tasuta elektrit...

Uus kütteperiood toob hinnatõusu (12)

01. oktoober 2008 00:00
Paberleht | Trüki | Saada sõbrale Autor: Agnes Ojala
Artikli püsiviide
Teie nimi
Teie e-post
Sõbra nimi
Sõbra e-mail
Teade



Oktoobris-novembris ootab suurt osa eestlasi kopsakas toasooja hinna tõus.


Tänasest tõstab kõikjal Eestis hindu Eesti Gaas, kelle koduklientidele kallineb maagaasi hind vastavalt kasutatud gaasi hulgale 12,4–31,3 protsenti, väiksematele tarbijatele rohkem, suurematele vähem.


Nii maagaasi kui ka muude kütuste kallimale hinnale viidates kosuvad ka kaugkütet pakkuvate firmade hinnakirjad. Nii tõstavad oktoobris-novembris pea kõikjal Eestis hindu Eraküte, Fortum Termest, Esro, peale selle kohalikud tegijad, näiteks Koht­la-Järve Soojus ja Võru Soojus.


Suurima hinnatõusuga tuleb laupäeval, 4. oktoobril aga välja Tallinna Küte, see tähendab tallinlastele 37,7-protsendist küttekulude kasvu.


Eesti korteriühistute liidu Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva arvab, et hinnatõus on liiga järsk. “Oleme selle üle palju lärmi löönud. Eelmisel aastal tõusis küttehind viiel korral. Oleme mures, et riik ei hoia hindu kontrolli all,” sõnas ta.


Ta tunnistas, et valitsus ei saa kuigivõrd hinnapoliitikasse sekkuda, ja pakkus omalt poolt, et Venemaalt tulevale maagaasile võiks otsida alternatiive.


Korteriühistud on küttekulude vähendamiseks samme juba ka astunud. Nii maksis Jõgeva andmetel Tallinnas eelmisel talvel ühe ruutmeetri küte keskmiselt 16 krooni, spetsiaalselt soojustatud korterelamutes aga vaid 10–12 krooni.


Oluline vahe


“On selgelt näha, kui palju annab juurde soojustamine. Kehvas seisus majades oli küttearve näiteks 30 krooni ruutmeetri eest,” märkis ta.


Eesti Gaasi turundusjuht Marge Randmaa ütles hinnatõusu kommenteerides, et tariifid sõltuvad gaasi viimase kuue kuu ostu- ja müügihinnast.




“Praegu on hind veel kõrgel tasemel, sest suvised kõrgperioodi hinnad jäävad sinna sisse,” rääkis Randmaa. “Aasta lõpus aga vaadatakse tulemus jälle üle.” Et aga hinnakirja konkurentsiametis kooskõlastamise ja kehtimahakkamise vahele peab jääma kolm kuud, ei ole käesolevaks kütteperioodiks hinnalangust loota.

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

AN 01. oktoober 2008 01:58:02
Teata sobimatust kommentaarist
ega midagi,küll siis lähevad need uued autod kõik merde ja sis järjekord on valitse käes


Pronksist mees 01. oktoober 2008 04:41:05
Teata sobimatust kommentaarist
Noh, mis veel uudist?


Monumento magniifiko 01. oktoober 2008 06:08:27
Teata sobimatust kommentaarist
Uudist ei midagi, kõik läheb kenasti, varsti sätitakse mulle viled ja kellad ka külge.


eesti-mees 01. oktoober 2008 06:49:26
Teata sobimatust kommentaarist
Keskkütte koraaldamistel on üks viga sees. See on monopoolsus. Võtavad hindu milliseid tahavad. Kui gaasi hind kargab 15% siis neil kogukulud ei tõuse ju 30%. Aga meil puudub mehhanism, mis laseks keskütte tarbijate munad monopolistide pigistamise alt vabaks. Aga oleks olemas praegu vähemalt üks meetod: Avalikustatud audit.


Eesti mees.


Juhan Tuha 01. oktoober 2008 07:43:19
Teata sobimatust kommentaarist
Kas ikka on Tallinn kõige suurem pma 37% tõusuga?


Rakveres tõuseb toasoe 48%


Avalikustada 01. oktoober 2008 08:04:33
Teata sobimatust kommentaarist
tuleb hinna kujundamise valem,et mõista gaasi monopoli ja riigi vahelisi trikitamisi. Jutu järgi nagu sõltuks küttehind toornafta hinnast, mis ammu langenud 30%.Jaanuarist vähemalt peaks siis hind langema eelnevale tasemele. See aga on meie riigi äpude teha.


juku 666 01. oktoober 2008 08:19:38
Teata sobimatust kommentaarist
Mis kuradi 37%? See 37 oli arvestatud vist mingi juunikuise tariifiga võrreldes kui ma ei eksi. Meie pelgulinna kortermajas igatahes on all teade, et Tallinna Küte tõstab soojusühiku hinna (vist oli mWh) varasemalt u. 600 pealt 1200 peale.


areng eesti moodi 01. oktoober 2008 09:21:58
Teata sobimatust kommentaarist
elu veereb nagu ernes, igapäev koondatakse inimesi, ERINBOR tõuseb mühinal, elekter ja küte samamoodi, lisaks veel kautsed maksud ja muu möga. Varsti rahvas naerab selle jama üle ja kuna maksta ei suuda ja tühjast kohast pole võtta, mis edasi???


arvutaja 01. oktoober 2008 10:18:33
Teata sobimatust kommentaarist
Eesti Päevaleht on siin arvutamisega puusse pannud. Artiklis kirjas, et väiksematele tarbijatele tõuseb hind rohkem ja suurematele tarbijatele vähem. Kui vaadata uusi hindu on tegelik olukord hoopis vastupidine.


!!! 01. oktoober 2008 11:48:28
Teata sobimatust kommentaarist
Veel on ühed kes tulevikutehingutelt lõikavad .hinnad kehtestati tõusul ja makstakse gaasi-teiste kütuste hinnalangu perioodil.


Eestis on tekkinud võimutsev huvigrupp ,kellele teine inimene on peremeesorganism millest raha välja imed .kas või surmani .


möh 01. oktoober 2008 15:08:53
Teata sobimatust kommentaarist
portsenti ja portsenti... kas keski ütleks kah, mitu rupla see torusoe siss kallimaks lähäp?


1arvaja 01. oktoober 2008 19:05:52
Teata sobimatust kommentaarist
to korteriühistute liit: palun rääkige asjadest nii, nagu need tegelikult on. Mis tähendab "spetsiaalselt soojustatud maja" teie kõnepruugis? Kes selle maja soojustas ja mis raha eest? Issand jumal või? Teie arvutused on täiesti meelevaldsed: miks ei arvestata tehtud investeeringuid? Väikesel majal on 6 miljonit laenu, ja seda tuleb koos (kasvavate) protsentidega maksta mitte kütteperioodil, vaid 15 aastat a 12 kuud. Ja siis tuleb ruutmeetri kütte hind kaugelt rohkem kui 30 kr. Nüüd käib üks inimene mingeid päikesepaneele propageerimas. Jälle miljonite eest. Et saada 4-5 kuud suvel odavamat tarvevett!