Friday, October 16, 2009

Lõunakeskuse tuulegeneraator prantsatas alla

Lõunakeskuse tuulegeneraator prantsatas alla
(90)
09.06.2008 12:34
Vilja Kohler, Tartu Postimees



Täna hommikul veerand kaheteistkümne paiku kukkus Lõunakeskuse tuulegeneraator ligi veerandsaja meetri kõrguselt alla parklasse, inimesed õnneks viga ei saanud.



Tuulegeneraator kukkus alla paarikümne meetri kõrguselt.
Foto: Taavi Tuvike




Vahetult pärast õnnetust sündmuskohale jõudnud tartlane Taavi Tuvike mürtsatust ei kuulnud, sest tuul oli parajasti väga kõva. «Aga pauk oli ikka vägev, sest asfaldi sees olid kõvad täkked,» ütles ta.

«See oli väga õnnelik õnnetus,» ohkas Lõunakeskuse juhatuse liige Jaan Lott. «Tuulegeneraator kukkus alla oma 25 meetri kõrguselt ja ma ei teagi peast, kui raske see on. Kui sinna keegi alla oleks jäänud, siis…»


Samal teemal:

Reporter.ee: Tartus tekitas marutuul ohtralt kahjustusi (VIDEO)

Tige tuul teeb kurja kõikjal Eestis (20)

Tugev tuul põhjustas üle Eesti ohtralt elektrikatkestusi



VIIMASED KOMMENTAARID
juhe
Ah et tuulegeneraatorike kukkus alla? Mis nüüd siis saab? Tuleb tuumaenergeetikat arendada vist. Ses...

karjus
Kas see lambapea kes selle sinna panna käskis oli omanik Kirs?


Teised kommentaarid


Õnnetuse ajal oli parklas palju autosid, kriimustada sai neist vaid üks.

Miks tuulegeneraator alla kukkus? «Avarii,» kostis Lott. «Tuul oli küll väga kõva, aga ka selline tuul ei tohiks tuulegeneraatorit lõhkuda.» Tartu kesklinna serval Tähe tänaval asuva füüsikahoone ilmajaama andmetel oli keskpäeval tuule kiirus 13,2 meetrit sekundis.

Seadeldise konstruktsioonid on teinud volitatud insenerid ja nüüd on Loti sõnul küsimus selles, missugune kindlustus kahju korvab.

Lõunakeskuse kümnekilovatine tuulegeneraator hakkas tööle 20. märtsil, kuid õige pea tuli esimene viperus: mõne nädala pärast purunes seadme automaatikaplokk. Pärast uue ploki paigaldamist töötas tuulegeneraator viperusteta.

No comments: