Saturday, October 24, 2009

http://www.elering.ee/index.php?id=519&L=0%20%20

Taastuvelektri toetuse ja ostukohustuse rahastamise kulud


Seoses muudatustega elektrituruseaduses eraldati alates 1. maist 2007. aastal taastuvast energiaallikast ja tõhusa koostoomise režiimil tootmisseadmetega toodetud ning võrku antud elektrienergia toetuste ja ostukohustuse rahastamise kulud võrgutasudest.

Kõigi elektrienergia lõpptarbijate arvetele lisandus uus taastuvenergia tasu nime kandev rida, mis võimaldab klientidel täpselt näha, kui palju nad maksavad taastuvenergia ja tõhusa koostootmise režiimides toodetud elektrienergia toetuste ning ostukohustuse rahastamiseks.



Taastuvenergia tasu 2009. aastal
Vastavalt Elektrituruseaduse §-s 592 sätestatule on põhivõrguettevõtja kohustuseks koostada ja oma veebilehel iga aasta 1. detsembriks avaldada hinnang järgmise kalendriaasta jooksul taastuvast energiaallikast või tõhusa koostootmise režiimil toodetud ning võrku antud elektrienergia toetuste ja ostukohustuse rahastamiseks kuluva summa ning tarbijatele osutatavate võrguteenuste mahu kohta.

Hinnang 2009. aastaks:

toetuste ja ostukohustuse rahastamiseks kuluv summa - 456 miljonit krooni
tarbijatele osutatavate võrguteenuste maht - 7 515 GWh.
Hinnangu alusel määrab põhivõrguettevõtja järgmise kalendriaasta toetuste ja ostukohustuse rahastamise kulu suuruse tarbitud võrguteenuse ühe kilovatt-tunni (kWh) kohta, võttes seejuures arvesse ka hinnangu koostamisele vahetult eelnenud 12 kuu jooksul toetuste ja ostukohustuse rahastamiseks üle- või alalaekunud summad.

Perioodil 1. jaanuar kuni 31. detsember 2009. on toetuste ja ostukohustuse rahastamise kulu ehk taastuvenergia tasu suurus tarbitud võrguteenuse ühe kilovatt-tunni (kWh) kohta 6,07 senti, millele lisandub alates 1.juulist käibemaks 20%.

No comments: