Sunday, October 25, 2009

http://inseneeria.eas.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=179%3Atuuleenergia-klastri-kooskolast-suendiv-energia-sobib-tarkadele-ettevotjat

Tuuleenergia: Klastri kooskõlast sündiv energia sobib tarkadele ettevõtjatele

Klastriks nimetatakse ette­võtete kobarat, kus ühe sektori firmad ei keskendu omavahelisele konkurentsile, vaid kasutavad liidetud teadmiste, oskuste ja võrgustike sünergiat ühiste probleemide lahendamiseks ning sarnaste majandushuvide realisee­rimiseks.

Tuuliki Kasonen-Lins,
Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon (ETEA)

Ettevõtja on alati rohkem või vähem ümbritsetud isikliku suhtlusvõrgustikuga, mille nii formaalsete kui mitteformaalsete suhtluskanalite kaudu oluline info kulgeb. Võiks ju öelda, et klaster on sama mis võrgustik, kuid kui võrgustik on tavaliselt suletud ring, siis klaster on avatud süsteem. Klastreid eksisteerib meie ümber palju ning me võtame neist osa – ka ise seda teadvustamata –, kuid vähem levinud on kasutada neid eesmärgistatud tegevusena probleemide lahendamiseks. Seetõttu on Eestis klastritest ja nende tegemistest veel vähe kuulda. Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon (ETEA) algatas tuuleenergia klastri mullu sügisel ning tänaseks on jõutud Euroopa Regionaalarengu Fondi rahastuse abiga konkretiseerida, mida saaks klastri abil tuuleenergia valdkonnas Eestis paremini teha.
Klastri algatamise juures olnud ETEA juhatuse liige Jaan Tepp tunnistab, et klastri loomisel võib firmade vahel keeruliseks osutuda ühisosa leidmine. Ühelt poolt soovitakse infot vahetada, kuid kokku ei tulda siiski ju ärisaladuste jagamiseks. “Ka meie veel otsime klastri väljundeid ehk kuidas luua lisandväärtust, kuid oleme leidnud ka ühise niši.” Nii töötabki tuuleenergia klaster hetkel välja plaani, kuidas lülitada võimalikult palju Eesti tootjaid tuulikute tootmise tarneahelasse ja pakkuda tuuleparkide planeeringu know-how’d ka välisturgudele. Samuti mõeldakse üheskoos väiketuulikute tööstusliku tootmise võimalustele ja tuulikute hooldusteenuse väljatöötamisele. “Esimene asi, mida tuleks klastriliikmel endale teadvustada, on see, et ka konkurentsi tingimustes on koostöö võimalik ning kõikidele kasulik. Siit saab juba liikuda tegevuste juurde, mida ühise kasu eesmärgil koos teha,” märgib Tepp.

Klaster pole siiski vaid ettevõtete süsteemne ühistegevus, vaid kobaras võib leida ka sama valdkonna või piirkonna teadus- ja haridusasutusi ning teisi tugiorganisatsioone. Tuuleenergia klastris lööb kaasa Tallinna Tehnikaülikool, kes saab nii oma panuse anda kui ka kasu saada eelkõige tuuleenergeetikaga seotud teadus- ja arendustegevuse kaudu.
Tuuleenergia klastri projektijuhi Olav Leoki sõnul on praegune keeruline etapp majanduses õige aeg leidmaks uusi võimalusi, kuidas ettevõte saaks tegutseda innovaatilisemalt ja paindlikumalt, kuid samas ka kokkuhoidlikumalt ja odavamalt.
“Õitseaegadel läks meil kõik niigi hästi, kodust väljapoole vaatamise vajadust tihti polnud,” räägib Leok ning lisab, et nüüd, mil ekspordituru suurendamine võib olla ellujäämise küsimus, võivad klastris ühenduvad ettevõtted leida hea mooduse suuremana ja tõsiseltvõetavamana välisturgudele siseneda.
See on ka tuuleenergia klastri üks põhieesmärke: koos realiseerida lahendusi, mis üksikutele ettevõtetele eraldi ei ole jõukohased ega majanduslikult mõistlikud. “Olgu selleks siis mõne välisturu või tootearendusega seotud uuring, et välja selgitada, kas meie innovaatilisele ideele üldse turgu on, või ühisplaan, kuidas ettevõtted üksteist spetsiifilises tootmises ja teenuseosutamises ei dubleeriks, vaid hoopis tootmisvõimsust jagaks,” räägib Leok ning toob näite, et üks firma valmistaks tuulikute plastikkorpusi, teine tuuliku labasid jne.
Klastri abil loodetakse osaleda hangetes ning finantsprojektides, kus klastri liikmed eraldi ehk edukad poleks. “Klastri eeldatav sünergia loob pinnase klastriettevõtete vaheliseks kasulikuks infovahetuseks ja viljakaks koostööks ühiste eesmärkide saavutamisel,” selgitab Leok ning kutsub tuuleenergia sektori tegemistest huvitatud firmasid ühendust võtma.


Kutse liitumiseks tuuleenergia sektori klastriga
Kutsume teid liituma tuuleenergia sektori klastriga, et kaasa rääkida tuuleenergia tehnoloogiaalases innovatsioonis ning tootearenduses, luua koos ala tipptegijatega oma ettevõtmisele lisaväärtust ning suurendada saadud materiaalsete ja mittemateriaalsete ressursside abil oma konkurentsivõimet.
Klaster on ettevõtjate ning teiste partnerite vaheline kooslus, kes sarnast majandushuvi jagades viib ellu klastri algatusi. Möödunud aastal käivitatud tuuleenergia klastri loomist koordineerib Eesti Tuuleenergia Assotsiatsioon (ETEA) ning huviliste gruppi on kaasatud ligikaudu 10 erineva tuuleenergia sektoriga seotud ettevõtet ning ka haridusasutus.
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on käivitanud mitmeaastase programmi ettevõtete omavahelise võrgustumise toetamiseks. Klastrite arendamise programmi kaasrahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ning mullu novembris sai ETEA eeltaotlus positiivse otsuse.
Viimasel klastrikoosolekul otsustasid liikmed liikuda edasi täistaotluse esitamise suunas. Täistaotluste etapi raames toetatakse ühisturundust, sh turu-uuringute läbiviimist ja partnerite otsimist, tootmisvõimsuste jagamise koordineerimist, tööjõu ja selle koolituse prognoosimist jm ühiseid arendusprojekte. EAS katab 70% klastriprojekti tegevusega kaasnevatest kulutustest, ülejäänud vahendite leidmiseks on ettevõtetel võimalik toetust taotleda teistest programmidest. Kutsume klastritegevusest huvitatuid ja tuuleenergia sektoriga seotud ettevõtteid meiega ühendust võtma, et võimalikku koostööd edasi arutada.

Lisateabe saamiseks palun pöörduda:
Olav Leok, ETEA konsultant
(+372) 505 9898
olav@tuuleenergia.ee E-mail on kaitstud spämmirobotite eest, Javascript peab olema sisse lülitatud

No comments: