Friday, October 23, 2009

Eesti Energia rajab Balti riikide suurima tuulepargi

Eesti Energia rajab Balti riikide suurima tuulepargi
12. november 2007 12:15
FOTO: Reuters Eesti Energia ostis Aulepa tuulepargi arenduse eesmärgiga ehitada Balti riikide suurim tuulepark.


Aulepa tuulepargi kogumaksumus on ligi 900 miljonit krooni ning selle rahastamine toimub Eesti Energia omavahenditest. Tuulepark valmib 2009. aasta kevadel, teatas Eesti Energia.

"Eesti Energia tootmisportfell on praegu liialt ühekülgne – üle 90% elektrist toodame põlevkivist, mis on pikemas ajaperspektiivis võimalike väliskeskkonna muutuste suhtes riskantne ning CO2 mahukas. Eesti Energia soovib oma tootmisportfelli mitmekesistada CO2 vaba tootmise kaudu, investeerides taastuvenergiat tootvatesse tuulikutesse, soojuse - ja elektri koostootmisjaamadesse ning tuumajaamadesse," ütles Eesti Energia koostootmise ja taastuvenergia valdkonnajuht Toomas Niinemäe.

Aulepa tuulepargi võimsus on 39 MW, mis valmides on suurim Balti riikides. Tuulepargi aastane toodang saab olema üle 100 GWh, millega kaetakse 1,3% elektri lõpptarbimisest Eestis ja hoitakse ära ligi 120 tuhat tonni CO2 õhku paiskamine.

Teised Eesti Energia tähtsaimad töös olevad taastuvenergia projektid on 50 MW tuulepargi rajamine Balti Elektrijaama suletud tuhaväljale, tuulepargi rajamine Peipsi järvele ja jäätmepõletusel töötava soojuse ja elektri koostootmisploki ehitamine Iru Elektrijaama ning biokütustel töötava soojuselektrijaama rajamine Ahtmes. Lähikuudel alustab tööd Ruhnu tuulepark ja teine Eesti Energia tuulik Virtsu tuulepargis.

No comments: