http://www.bioneer.ee/eluviis/tarbimine/aid-11649/Bioneeri-eksperiment%3A-juuksed-puhtaks-leivaga-6.osa-#com
Lilian, 02.aug 2011, 16:36
Mina olen nüüd u seitse ja pool kuud elanud nö šampoonivaba elu Alguses mõtlesin suure hurraaga, et hakkan pesema vaid puhta veega (alguses ei lähe puhtaks aga järkjärgult hakkavad minema, ning ühel hetkel on juuksed väidetavalt puhtad ning ei lähe enam mustaks), aga ma pidasin vastu veidi üle kahe nädala ja otsustasin siis proovida midagi muud.
Siis pesin tükk aega soodaveega ja loputasin õunaäädikaveega (soodat 1-2 tl 250ml käesooja! (jahe ei pese hästi) vee kohta ja õunaäädikat 1 tl ka 250 ml kohta). Soodavesi tuleb loomulikult enne maha pesta ja siis õunaäädikas. Õunaäädikat hoidsin peas ca 3 min ja loputasin jaheda veega. Kui pähe jätta, siis lähevad juuksed kiiremini mustaks. Õunaäädikas teeb juuksed siledaks ja libedaks, nagu palsam.
Selle kombinatsiooniga pesin juukseid ca 5 kuud. Alguses mõjus küll juustele väga elustavalt, läksid hästi kohevile (mul lokkis, aga üliõhukesed juuksed) ja väga läikivaks. Kiiresti sain lahti ka juuste suurest väljalangemisest, niiet mingi periood tuli pesemise ajal ära mõni üksik karv. Lõpuks hakkasid juuksed siiski ära väsima ja natuke rohkem ka välja langema. Jõudsin järeldusele, et sooda on küll hea puhastaja (nt kõigest neist eelnevatest šampoonidest, palsamitest), kuid ei toida piisavalt.
Tean, et mu vanaema pesi terve elu juukseid munaga ja leivaga ning tal olid käsivarre paksused põlveõndlasse juuksed. Munaga pesemine varem proovitud, aga ei meeldi erinevatel põhjustel.
Alguses pesin Fazeri musta leivaga, kuu vms. Kõik oli suurepärane, aga mingi aja möödudes hakkas peanahk sügelema ja juukseid tuli ka rohkem jälle ära. Ma pole päris kindel, aga arvan, et see võis olla pärmist leiva sees. Nüüd olen u kuu aega pesnud enda tehtud täistera juuretise leivaga ja juuksed on väga kohevad ning terved.
(nt kasutan kuivatatud leivajääke, 3 viilu õhtul kopsikusse likku, hommikul soendan ja mudin läbi enne pähepanemist)
Leivaga pesemise kohta lugedes netist kirjutasid paljud, et ei saa leiba peast ära. V-o on see sellest, kui leiva sees on liiga palju nisujahu, ja see on väga kleepuv. Et tasub vaadata leiba, kus võimalikult palju rukki(täistera)jahu. Fazeri musta leivaga polnud igatahes probleeme selles osas.
Ja lõpetuseks. Paar päeva tagasi käisin juuksuri juures juukseid lõikamas ning Juuksur näitas salkude haaval, et mu pea on täis ca 10 cm pikkuseid juukseid (muidu poolde selga). Rääkisin oma katsetustest ja juuksur oli väga imestunud, et mingi asi võib juustele nii hästi mõjuda.
Veel:
Leib ei ole üldiselt kanalisatsooni ummistanud selle paari kuuga (pesen 1-2 korda nädalas). Üks kord pumpasin pumbaga, sest vesi ei läinud alla, aga see oli nähtavasti mitme ummistuse kokkulangevus :)
Ka loputan ma juukseid päris põjalikult ja vesi uhab leiva ilusti ära.
Pikaks läks see kommentaar, aga ehk on kellegile abiks :)
No comments:
Post a Comment