Thursday, October 28, 2010

Hoiu-laenuühistud pakuvad pankadele alternatiivi

 http://uudised.err.ee/index.php?06218389

28.10.2010 19:53
Priit Rum
Selleks, et raha hoiustada, võib pankade asemel pöörduda ka hoiu-laenuühistute poole, mida Eestis on paarkümmend, kuid oma sisult ja tegutsemisviisidelt võivad need olla erinevad.
Suvel kehtima hakanud seadusemuudatus hõlbustas hoiu-laenuühistute tegevust, samas avas ukse seni tundmatutele ühistutele, vahendas "Aktuaalne kaamera".

Enamik Eestis liikmete raha hoistamise ja väljalaenamisega tegelevaid ühistuid elas kriisiaja üle, samal ajal on näiteks suhteliselt uue Tartu hoiu-laenuühistu tegevus isegi laienenud.

"Kui me neli aastat tagasi taastasime Jaan Tõnissoni aegse Tartu hoiu-laenuühistu, siis peamiselt meilt taotleti tarbimislaene, aga ääretult positiivne on see, et järjest rohkem võetakse meilt oma äri asutamiseks, laiendamiseks ja investeerimislaenusid," rääkis Tartu hoiu-laenuühistu juhatuse esimees Andro Roos.

"Viimase kahe aastaga kasvas ühistutes raskusi põhjustavate laenusummade arv kuskile kahe protsendini laenuportfellist, aga pankades kasvas see kuni kuue protsendini, nii et vahe on päris märkimisväärne," ütles Eesti hoiu-laenuühistute liidu juhatuse esimees Andrus Ristkok.

Suvel kehtima hakanud seadusemuudatus hõlbustas hoiu-laenuühistute loomist ja toimimist. Ühistud saavad nüüd väljastada suuremaid ja pikema tagasimaksmisajaga laene. Muudatusi oli teisigi.

"Nüüd on võimalik ühistut alustada lisaks varasemale territoriaalsele printsiibile ka ametialase või tööaluse kuulumise järgi või ka majanduslike huvide järgi," selgitas Ristkok.

Samas on Eesti ühistute taust väga erinev. Näiteks juulis asutatud Tallinna hoiu-laenuühistu reklaamib end ajalehtedes suurtel pindadel ning pakub 15-protsendilist aastast hoiuseintressi.

"Üldjuhul sellist hoiuseintressi ei suuda ükski hoiu-laenuühistu pakkuda, hoiuintress jääb tavaliselt kuskile 6 -7% juurde," märkis Ristkok.

Pikemalt tegutsenud ühistute esindajad ei oska kommenteerida, kuidas Tallinna uus ühistu suured hoiuseintressid tagab, samas tekitab mõnevõrra kahtlusi, et asutus tegutseb samas hoones mitmete kiirlaenufirmadega.

Tallinna uus ühistu ei kuulu veel ka hoiu-laenuühistute liitu, mis annab asutustele teatud kvaliteedimärgi.

Selge on see, et ühistutel on raha hoiustamise ja laenamise turul potentsiaali, näiteks Soomes moodustavad hoiu-laenuühistud ligi poole pangandusturust. Kindlasti maksab enne raha ühistusse viimist uurida asutuse tausta.

Tallinna hoiu-laenuühistult "Aktuaalsel kaameral" täna kommentaari saada ei õnnestunud.
Toimetas Inga-Gretel Linkgreim

No comments: