Thursday, March 18, 2010

Üleriiklikud ajalehed protestivad valgete külgedega allikakaitse eelnõu vastu

http://www.eall.ee/uudised/2010/18_03_10.html
T

Üleriiklikud ajalehed protestivad valgete külgedega allikakaitse eelnõu vastu

Tallinn, 18. märts 2010. Kuus Eesti Ajalehtede Liitu (EALL) kuuluvat suurt üleriiklikku ajalehte avaldasid täna valge külje, et protestida justiitsminister Rein Langi algatusel valminud allikakaitse seaduse eelnõu vastu, mis otsustati Riigikogus saata esimesele lugemisele.

Valge esikülje avaldasid täna Postimees, Äripäev ja Õhtuleht. Eesti Päevalehes, Eesti Ekspressis ja Maalehes ilmus valgena üks sisemine lehekülg.

Kõik kuus suurt üleriiklikku lehte avaldasid valgel küljel teksti: „Selline on ajakirjanduse tulevik, kui Riigikogu võtab vastu justiitsminister Rein langi esitatud nn ajakirjanduse allikakaitse seaduseelnõu 656 SE. Eelnõu võimaldaks uurivat ajakirjandust viljelevaid ajakirjanikke vangi panna, kohustada neid infot andnud allikate nimesid avalikustama ning trahvida väljaandeid lihtsalt hoiatuseks, enne paljastavate artiklite ilmumist.“

EALL on seisukohal, et eelnõu ei tohi seadusena vastu võtta. Oma seisukohti on EALL kaitsnud nii justiitsministeeriumis mullu sügisel toimunud arutelul kui ka Riigikogu õiguskomisjonis sel esmaspäeval. Veebruaris korraldas EALL allikakaitse teemalise seminari, kus esinenud Belgia Genti ülikooli professor ja Euroopas tunnustatud meediaasjatundja Dirk Voorhoof ütles, et eelnõu on Euroopa tavadega vastuolus.

EALL

No comments: