Sunday, May 8, 2011

Enda lahti rebimimine sõgedast tarbija-positsoonist.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/arvamus/eero-laidre-pseudoliberalismi-ja-vasakpoolitsemise-pankrot.d?id=45460577&com=1
allar_, 07.05.2011 15:19
Elavat keelt ega rahvust ei saa paraku säilitada muuseumiarhiivides. Kui eestlased elavad linnades, siis ei vaja nad enam neid sadu erinevaid taimenimesid, mis tekkivad suhtest loodusega. Pole vaja ka lume varjundeid väljendavaid termineid. Piisab labasest inglise keelest (egas keegi nõua Sheakespeari tundmist), et aru saada, mida arvuti tahab. Sellest piisab. Saab ilusasti hakkama. Inglased on ka hädas, nende keel käib seoses globaliseerumisega samuti alla.

Inimene on tootmisest välja lülitumas - seda tööd teevad masinad. Inimese "töö" on passiivne tarbimine. Sellest johtub asjaolu, et inimene ei saa enam hästi aru, kes ta õieti on, mida ta tahab ja mida ta peaks tegema. Tal pole enam tegevuskogemust, ta ei taju enam põhjus-tagajärg-seost. See on rahvuste kadumise peamine allikas - hordid ei vaja enam erinevat keelt, et osta poest kilo vorsti. Poes saab üldse ilma keeleta hakkama, lihtsalt mõmised ja ulatad pakendi ribakoodiga selleks ettenähtud kohta. Mille kohta headmeelt tunda, saad teada õhtust teleprogrammi tarbides... justnimelt tarbides, mitte kuulates või selle üle arutledes.

Samas pole vaja taga nutta seda, mille kadumine on paratamatu. Parim, mis inimene teha saab, on omaende keele rikastamine ja millegiga süvitsi tegelemine, et tekkiks kujutlus enda omadustest ja universumist laiemalt. Enda lahti rebimimine sõgedast tarbija-positsoonist. Selleks pole, muuseas, sponsoritelt raha vaja küsida.

No comments:

Post a Comment