Friday, July 30, 2010

Laste lemmikmaiustused Angelika Erini kommentaaridega.

http://puhaselu.blogspot.com/search?updated-min=2010-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&updated-max=2011-01-01T00%3A00%3A00%2B02%3A00&max-results=14

27 March 2010

Minu arvates lugemistväärt artikkel Pärnu Postimehe 27 märtsi võrguväljaandes, mida tahan siinkohal Teiega jagada. Lisasin omalt poolt täpsustavad lisamärkused ning viited seoses mõnede kahjulike E-ainete täpsema infoga. Klõpsa kindlasti eraldi rasvase ja punase kirjaga väljatoodud märksõnadele, et lugeda lisainfot.

Head lugemist ja uurimist.

***

Laste lemmikmaiustused Angelika Erini kommentaaridega.

Vanemate seas korraldatud küsitluse tulemusena joonistusid välja laste lemmikmaiustused, mille hulka mahuvad nii kohukesed, Actimel kui üllatusmuna, aga ka maisikepikesed ja kamapallid.

Pärnu Postimees palus maiustuste koostist kommenteerida raamatu "Saladuslikud E-ained meie igapäevatoidus" autoril Angelika Erinil, kes ei nimeta end toitumisspetsialistiks, kuid on viimastel aastatel toiduainete koostist ja tervisesõbralikkust põhjalikult uurinud.

Erini sõnutsi sisaldavad paljud nimekirjas olevad tooted sidrunhapet, mida looduses leidub sidrunimahlas, kuid toiduainetööstuses on tegu sünteetilise sidrunhappega. Lapsevanematel tasub teada, et sidrunhappe liigtarbimine võib kahjustada hambaemaili. Osa maiustusi sisaldab hüdrogeenitud taimseid rasvu (edaspidi HTR), millega hoitakse toote hind madal, kuid neid loetakse kahjulikuks. Samuti leidub maiustustes tihti ülearu palju suhkrut.



* Balsnacki kamapallid
Koostis: kamajahu 93%, soola 0,6%. Valmistatud Eestis kasvatatud viljadest.

Kommentaar: suhteliselt hea, ehkki olen kuulnud, et kamajahu on töödeldud.








* Draakoni õunamaitseline närimiskomm
Koostis: suhkur, glükoosisiirup, hüdrogeenitud taimne rasv, happelisuse regulaator (sidrunhape), lõhna- ja maitseaine, emulgaator (sojaletsitiin), stabilisaator (E406, E407), askorbiinhape, toiduvärv (klorofülli vasekompleksid, luteiin). Säilitusaineteta.

Kommentaar: HTR on odav taimne rasv, millega hoitakse toote hind madal. Paljude arvates kahjulik. E406 on agar, mis on looduslik. E407 on karrageen, mis paljude arvates põhjustab soolevaevusi ja on lastele ebasoovitav. Ilma säilitusaineteta - see on hea.



* Lotte maisikepikesed
Koostis: maisitangu 72%, suhkrut 25%, sool.

Kommentaar: liiga palju suhkrut, et terve pakk ära süüa, mida tavaliselt tehakse.








* Magus kõrsik
Koostis: nisujahu, vesi, suhkur, margariin, sool (maksimaalselt 0,4%), pärm, vanill.

Kommentaar: sama suhtumine mis maisikepikeste puhul. Peale selle margariin. Jääb küsimus: missugune on nimetatud margariini koostis?


* Kasekese batoonike
Koostis: suhkur, hüdrogeenitud taimne rasv, täispiimapulber, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, vadakupulber, nisujahu, taimne rasv, muna, happesuse regulaator (sidrunhape, E500), kondenspiim, sool, pärm, kergitusaine (E500, E503), vanilliin, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine.

Kommentaar: E500 on sooda, seda ei pea kartma. E503 on ammooniumkarbonaadid. Ei tahaks kommenteerida, kuid parem oleks, kui me ammooniumi ega alumiiniumi sisaldavaid toiduaineid ei sööks. Minu valikusse Kaseke ei kuuluks, HTRi tõttu.



* Haribo kuldkarud
Koostis: suhkur, glükoosisiirup, zhelatiin, dekstroos, sidrunhape, värvustavad puuvilja- ja taimeekstraktid, lõhnaained, taimeõli, kate: meevaha, karnaubavaha, karamellisiirup.

Kommentaar: värvained peaks olema välja toodud, aga pole. Olen näinud, et Haribo on paljudes kommides sünteetilised värvained looduslikumate vastu vahetanud, seetõttu on nad värvilt plassimad kui enne. Mina eelistaksin tuhmimaid Haribo komme.


* Kinder Pinqui
Koostis: pastöriseeritud piim (24%), ðokolaad 21% (suhkur, kakaomass, kakaovõi, emulgaator sojaletsitiin, lõhna- ja maitseaine), suhkur, taimeõli ja rasvad, lössipulber, nisujahu, kakaovõi, veesisalduseta või, dekstroos, piimashokolaad (suhkur, täispiimapulber, kakaovõi, kakaomass, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine), munapulber, madala rasvasisaldusega kakaopulber, pärm, lõhna- ja maitseained, emulgaatorid (rasvhapete mono- ja diglütseriidid), sool, linnaseekstrakt.

Kommentaar: see toode koosneb 27 asjast, ise nii väike. Peale vaadates suhteliselt okei, oleneb muidugi, millega võrrelda. Vähemalt pole näha HTRi, sünteetilisi toiduvärve ega säilitusaineid.


* Chupa Chupsi pulgakomm
Koostis: suhkur, glükoosisiirup, piimapulber, sidrunihape, kontsentreeritud puuviljapüree (võrdne 3% värskete puuviljadega), värvained E162 ja E100, linnaseekstrakt.

Kommentaar: E162 on betaniin, peedipunane ja looduslik. E100 on kurkumiin, ka looduslik. Igati sobiv toode karamellisõpradele, kuid kuidas jääb suhkruga?


* Lotte maasikajook
Koostis: vesi, fruktoosi-glükoosisiirup, kontsentreeritud maasikamahl, happesuse regulaator sidrunhape, metsmaasika-aroomiaine.

Kommentaar: siin pole metsmaasikatega midagi pistmist, maasikamahlast üksi ilmselt ikkagi ei piisa. Samal ajal pole sünteetilisi toiduvärve, see on hea.






* Danone Actimel
Koostis: osaliselt kooritud piim, taastatud kooritud piim, suhkur või suhkrusiirup, marjalisand (maasikas 2,1%, suhkur, modifitseeritud tärklis, lõhna- ja maitseaine, happesuse regulaator, naatriumtsitraat, värvaine (antotsüaniin)), glükoos, jogurtibakteri kultuurid ja L. casei DN 114-001.

Kommentaar: naatriumtsitraati lisatakse ilmselt sünteetiliselt, antotsüaniin on looduslik värvaine. Baktereid mina ei kommenteeri, las seda teevad teadlased.




* Barni šokolaaditäidisega biskviit
Koostis: nisujahu, glükoos-fruktoossiirup, suhkur, muna, rapsiõli, shokolaadi 6% (jahvatatud kakao, kakaovõi, suhkur, vähese rasvasisaldusega kakaopulber), emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine (vanilje), lössipulber, täispiimapulber, stabilisaator (glütserool), palmiõli, kergitusained (dinaatriumdivesinikdifosfaat (E339), naatriumvesinikkarbonaat), vadakupulber, emulgaatorid (E472b, E475), sool, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, lõhna- ja maitseained.

Kommentaar: ortofosforhappe ja fosfaatide E338-343 puhul kahtlustatakse, et need pärsivad kaltsiumi imendumist ja soodustavad luude hõrenemist. Fosfaadid on väga laialt kasutusel.


* Selga karamellimaitselised küpsised
Koostis: nisujahu, suhkur, hüdrogeenitud taimne rasv (võiseemnikuõli, palmiõli, sojaubade õli, rapsiseemneõli, emulgaator E322), munamass, kondenspiim suhkruga, kergitusained (E500, E503), sool, lõhna- ja maitseained (karamell, vanilliin - looduslähedane), emulgaator E472e.

Kommentaar: mina ei valiks neid, ehk leiab ilma HTRita küpsiseid. Suhkrut on liiga palju.



* Tutti-Frutti puuviljamaitselised pastillid
Koostis: suhkur, glükoosisiirup, zelatiin, modifitseeritud tärklised, happesuse regulaatorid (sidrunhape, viinhape), aroomid, läikaine (meevaha), värvid (E120, E141, E160a).

Kommentaar: E120 ehk karmiin on küll looduslik, kuid seda kahtlustatakse kantserogeensuses, pole veel küllaldaselt uuritud. E160a on beetakaroteen, looduslik lisaaine, kuid seda võidakse valmistada sünteetiliselt. Modifitseeritud tärkliste ohutust pole väidetavalt
põhjalikult uuritud.



* Kinder Surprise
Koostis: piimašokolaadi 47% (suhkur, täispiimapulber, kakaovõi, kakaomass, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine), lõssipulber, suhkur, taimsed rasvad, veesisalduseta või, emulgaator (sojaletsitiin), lõhna- ja maitseaine).

Kommentaar: palju esineb lõhna- ja maitseaineid. Mis nad täpselt on, teab vaid tootja. Koostise järgi pole viga, kui mitte arvestada suhkrukogust. Pole HTRi, see on hea!



* Karumsi kohupiimajuustuke
Koostis: kohupiima 63%, suhkur, glasuur (või, suhkur, kakao), looduslähedane aromatisaator (vanilliin).

Kommentaar: nimetaksin heaks tooteks, kus pole HTRi ja sünteetilisi lisaaineid.






* Glasuuritud dessert rohelise õuna lisandiga
Koostis: kohupiim, glasuuri 20% (suhkur, osaliselt hüdrogeenitud taimne rasv, kakaopulber, emulgaator (letsitiin) E322, vanilliin), taimne rasv, suhkur, õunamoosi 13% (õunapüree, vesi, kiudaine, þeleeriv aine E440), happesuse regulaator (E330, E331, E333), toiduvärv (E140, E100), naturaalne õunaaroom säilitusaine E202, paksendaja (E415, E417, suhkur), maitse- ja lõhnaaine (vanilliin).

Kommentaar: E202 kaaliumsorbaat võib põhjustada vaevusi, eriti allergikutel. E417 - tarakummi - on okei, kuigi toksilisust pole väidetavalt küllaldaselt uuritud.
Seda ei saa kohukeseks nimetada põhjusel, et on kasutatud taimset, mitte piimarasva. Glasuuris on HTR minu teada lubatud, aga kohupiimas hüdrogeenituna mitte.


Suur Tänu Pärnu Postimees ja Anniki Leppik

Originaalartikkel Pärnu Postimees, 27.03.2010
Fotod Urmas Luik (Pärnu Postimees)

Lisaviited E-ainete kohta Toomas Toimeta, "Puhas Elu"
Posted by Tommy at 22:22 1 comments Links to this post

No comments:

Post a Comment