Saturday, January 23, 2010

http://www.nordicheat.fi/maalampopumppu

http://www.nordicheat.fi/maalampopumppu
Maalämpöpumppu
PDF Tulosta Sähköposti

Maaperän käyttäminen lämmönlähteenä on hyvin perinteinen lämmönkeruutapa Suomessa. Maalämpö, joka on maahan varastoitunutta aurinkoenergiaa, antaa sinulle lämpöjärjestelmän, joka on erittäin luotettava ja toimii hyvällä lämpökertoimella. Saat siis pienellä määrällä sähköä paljon ilmaista energiaa.

Maalämpöpumppu on ilmastoystävällisimpiä ja energiataloudellisimpia tapoja lämmittää vesikiertoisia kiinteistöjä. Käytännössä tämä tarkoittaa vesikiertoisesti lämmitettäviin taloihin noin 70 % säästöjä lämmityskustannuksista öljy- ja sähkölämmitykseen verrattuna. Niinpä ei olekaan ihme, että peräti 40 % uudisrakentajista valitsee maalämmön.
Maalämpöpumpun toiminta

Lämmön kerääminen maasta tapahtuu maaperään, kallioperään tai vesistöön asennetulla lämmönkeruuputkistolla. Maalämpöjärjestelmässä lämpö siirretään maasta/vedestä lämpöpumppuun näissä kiertävän keruuputkiston ja 30 % teollisuusetanolin välityksellä.

Lämpö tuodaan lämmönkeruuputkistolla itse maalämpöpumpulle. Maalämpöpumpulla lämpö siirretään kompressorissa kiertävään toiseen nesteeseen, joka kiertää myös lämmitettävän lämmitys- ja käyttöveden kautta. Tämän kompressorin sisällä kiertävän nesteen lämmönnousu maksimoidaan painetta alentamalla, jolloin esimerkiksi maan alla esimerkiksi vain kolme astetta noussut lämpötilan nousu saadaan käyttöveteen mennessä 65 °C asteeseen. Lämmön luovutuksen jälkeen kompressorin sisäisen nesteen paine palautetaan ennalleen, ja hakemaan uutta lämpöä uudesta maan alta tulleesta esimerkiksi kolme astetta lämmenneestä vedestä.

Mikäli esimerkiksi ankaralla pakkastalvella maalämpöpumpun maan alta ottaman lämmön määrä ei riitä, maalämpöpumpuissa on yleensä sähkövastukset, joilla tarvittava lisälämpö tehdään suoraan sähköllä lämmitys- ja käyttövettä lämmittämällä.

Maalämpö pystyy käyttämään monia lämmönlähteitä, joihin lämmönkeruuputkisto voidaan asentaa lämpöä keräämään. Perusidea on kuitenkin kaikissa sama; vesi kiertää putkistossa, joka menee kallion sisään poratussa kaivossa, meressä, lammessa tai pellossa, ja koska maan tai veden alla on talvella lämpimämpää kuin maan pinnalla, saadaan lämpöä keruunesteeseen lämmön siirtymisilmiön lämpimämmästä kylmempään avulla.
Kallio maalämmönlähteenä

Viimeaikoina Suomessa yleistynyt tapa kerätä maalämpöä on ollut rakennuksen viereen poratulla porakaivolla. Kallioon porataan pystysuora porareikä, joka toimii lämpökaivona. Porauksen syvyys riippuu lämmön tarpeesta sekä vedentuottokyvystä sekä pohjaveden pinnan tasosta. Lämpökaivo sopii hyvin pienille tonteille, sillä lämpökaivo ei vaadi paljon pinta-alaa ja se voidaan porata lähelle rakennusta. Maalämpökaivo ei vaadi mitään huoltoa ja maalämpökaivon suojakansi voidaan peittää, jolloin pihalle ei koidu minkäänlaista esteettistä haittaa.
Vesistöt maalämmönlähteenä

Vesistön käyttäminen maalämmönlähteenä on hyvä silloin kun rakennuksen välittömässä läheisyydessä on tähän soveltuva vesistö. Järvet, lammet sekä merenrannat, jotka ovat vähintään 2 metriä syviä, sopivat käyttöön lämmönlähteeksi. Vesistöstä voidaan ottaa lämpöä joko käyttämällä vaakaputkistoa tai pumppaamalla järvestä suoraan lämpöpumpun höyrystimeen.
Maaperä maalämmönlähteenä

Maaperän käyttäminen lämmönlähteenä sopii erinomaisesti avariin ja puuttomiin tontteihin, vaikkakin jo asennettu lämmönkeruuputkisto ei häiritse puutarhanhoitoa. Usein kuvitellaan, että maaputkisto vie paljon tilaa tontilta, mutta esim. 150m2 rintamamiestalo joka kuluttaa noin 3m3 saastuttavaa öljyä vuodessa tarvitsee puutarhasta maaputkistoa varten tilaa vain noin 350m2. Maaperää lämmönlähteenä käytettäessä putkisto kaivetaan kulkemaan yli 1,5 metrissä eli routarajan alapuolella. Putkistoa tarvitaan noin metri/kulutettu lämmitysöljylitra tai 10 kWh lämmityssähköä. Huomaathan, että kuivassa maaperässä kuten hiekkamaassa tarvitaan pidempi lämmönkeruuputkisto kuin mitä esimerkiksi kosteassa savimaassa. Myös talvisin lumettomat alueet, jotka eivät saa lumesta suojaa ilmassa olevalta pakkaselta, vaativat pidemmän lämmönkeruuputkiston. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat parkkipaikkojen alla kulkevat lämmönkeruuputkistot. Kuivan ja kostean maaperän lämmönkeruutehon ero on 30 – 40 %.
Maalämpöpumpun asennus ja huolto

Meiltä saat täyden palvelun lämpöpumppupaketillesi! Teemme kaiken avaimet käteen periaatteella, joten kaikki purku- ja asennustyöt sekä loppusiivous ja käyttöopastus kuuluvat hintaan. Valtuutetut asentajamme laittavat laitteen paikalleen sinulle sopivana ajankohtana, jonka jälkeen he antavat sinulle käyttöönotto-opastuksen. Pihasi jätetään siistiksi ja porausjäte, vanha öljykattila, putket, säiliöt, pakkausjätteet ja varaaja viedään pois.

Lämpöpumpun saa aina asentaa VAIN valtuutettu asentaja, sillä itse asentaminen on sekä kiinteistölle, kiinteistön myöhemmille asukkaille, ammattitaidottomalle asentajalle ja ilmastolle vaarallista. Tätä varten kaikkien lämpöpumppujärjestelmien asentaminen on Suomessa ja muualla pohjoismaissa ehdottoman luvanvaraista.
Maalämpöpumpun asennuksen vaiheet

1. Maaperä sekä tontin ympäristö kartoitetaan, jotta tiedetään mitä kaikkea laitteen asentamiseen tarvitaan.
2. Ennen asentajien tuloa tulee raivata tilat siten, että kulkeminen on esteetöntä.
3. Talosi suojataan ennen energiakaivon poraamista.
4. Energiakaivo porataan. Reiän syvyys on 100-230m. Poratessa porajäte ohjataan porausjätekonttiin, joka tyhjennetään kaatopaikalle porauksen jälkeen.
5. Kaivoon asennetaan energiankeruuputket. Putket ovat täytetty lämmönkeruunesteellä, johon lämpö maaperästä sidotaan. Muoviputkia on kaksi kappaletta, meno ja paluu putket.
6. Lopuksi lämpökaivon päälle laitetaan kaivohattu. Kaivohattu estää putkien nousemista maasta sekä pintavesien pääsemistä energiakaivoon.
7. Kaivannot tehdään lämpökaivon ja talon välille. Se tehdään lapiolla kaivamalla tai kaivinkoneella.
8. Asentajat suojaavat tilat, esim. lattian.
9. Vanha lämmitysjärjestelmä puretaan ja viedään pois.
10. Lämpöpumppu ja varaaja tuodaan sisälle ja yhdistetään lämmönjakojärjestelmään; käyttöveteen, kylmään veteen ja varaajaan.
11. Sähkökytkennät suoritetaan. Sähköasennuksissa tulee ehdottomasti noudattaa SFS 600:ssa annettuja määräyksiä ja asetuksia.
12. Tarkistusvaihe, jossa katsotaan, että kaikki toimii optimaalisesti, sekä viimeiset tarkentavat säädöt.
13. Asiakkaan koulutus laitteen käyttöön.

Maalämpöpumpun asennus kestää noin 4-5 päivää, kohteesta riippuen. Käyttövetesi ja lämmitys ovat katkolla vain 2-3 päivää. Talvisin asukkaille kytketään käyttöön pumpussa oleva varalämmitysjärjestelmä.

Kaikilla laitteillamme on 1-5 vuoden takuu, riippuen valitsemastasi tuotemerkistä.

Yhteistyökumppanimme IVT Center Turku hoitaa Länsi-Suomen alueen lämpöpumppuhuoltoja jo monen vuoden kokemuksella. Käyttämämme asentajat ovat päteviä lämpöpumppualan asiantuntijoita. Jos sinulle ilmaantuu ongelmia lämpöpumppusi kanssa, ota meihin yhteyttä ja korjaamme vian pikimmiten.
Maalämpöpumput hyödyt

Verrattaessa öljyyn:

* Säästöä noin n.70 % lämmityskustannuksista vuodessa.
* Vaivaton käyttää.
* Yksinkertainen ja nopea huolto.
* Maksamasi energia menee kaikki asuttujen tilojen ja käyttöveden lämmitykseen, ei pannuhuoneen lämmitykseen.
* Ei hengenvaarallisten häkävuotojen mahdollisuutta.
* Ei tulta, ei savua! Mitään jätteitä ei vapauteta ilmastoon, joten maalämpö on erittäin ympäristöystävällistä.

Huomaa kuitenkin, että maalämmön käyttämä sähkö voidaan tehdä fossiilisilla polttoaineilla, joten täydellisen ympäristöystävällisen lämmitysjärjestelmän saat vain ostamalla ekologista sähköä sähköyhtiöltäsi.

* Ei ympäristövahinkoriskiä, kuten öljysäiliön vuotoa maaperään ja sitä kautta pohjaveteen.
* Nostaa talon arvoa välittömästi asennuksen jälkeen – usein huomattavasti enemmän kuin mitä hankintakulut ovat olleet.
* Suojaa perheenne tulevilta Kansainvälinen energiajärjestön IEA:n ennustamilta rajuilta öljyn hinnannousuilta.
* Vielä vuoden 2009 aikana huomattavat kotitalousvähennykset!

Verrattaessa varaavaan sähköön:

* Säästöä noin n.70 % lämmityskustannuksista vuodessa.
* Nostaa talon arvoa välittömästi asennuksen jälkeen – usein huomattavasti enemmän kuin mitä hankintakulut ovat olleet.
* Vielä vuoden 2009 aikana huomattavat kotitalousvähennykset!

Katso myös ilmalämpöpumppu tai pyydä tarjous

No comments:

Post a Comment