Saturday, December 5, 2009

Tulevaisuuden näkymät. http://www.suntekno.fi/index.jsp?pid=190

Tulevaisuuden näkymät.

Uusiutavat energialähteet ovat edelleen kansainvälisesti erittäin potenttiaalisesti kasva toimiala. Energian tuottaminen aurinkopaneelilla on ottamassa oman osuutensa uusituvien energialähtein jokoussa. Teknisen kehityksen ja nousevien energiakustannusten myötä toimialasta on kehittynyt uusi rendikäs tuotantoala. Kansainväliset markkinat kasvavat vuosittain 30 -50 % maanosata riippuen ja voidaan todeta että tilastointi ei kestä mukana. Markkinoin esteenä on ainostaan aurinko ja taivas myynnin kattona. Esimerkkinä voidaan käyttää Saksan markkinoiden kehitystä jossa on käytössä kansallinen energia ohjelma jota verrataan Suomen markkinoihin vuosi 2006



Saksa Suomi

Aurinkopaneelien myynti 750 MWp 0,5 MWp

Kumulattivinen Nimellisteho 2600 MWp 5 MWp

Kokonaismyynti 3,8 miljardia Euroa 6 milj Euroa

Työllistävä vaikutus 35,000 henkilöä 70 henkilöä









Kansallisen energiaohjelman ansiosta aurinkoenergia käyttö kasvoi merkittävästi mutta samalla syntyi uusi teollinen toimiala. Rohkea päätös ja siirtyminen uusiutiviin energialähteisiin on luonut vankan pohjan tekniseen osaamiseen ja logistiikkaan. Tämän johdosta Saksa hallitsee 40 % Europan aurinkosähkölaitteiden markkinoista jossa on myös kansainvälistä potenttiaalista kasvua odotettavissa.

Toinen esimerkki Canada josta selviää myös alan kehittymisen suunta ehkä selvimmin.

vuosi 1999 2007

investointikustannus 11,09 CAD / W 4,47 CAD / W

kumulatiivinen myynti 5,862 MW 25,775 MW

Kansallinen enrgiaohjelma on saatettu liikkeelle, tuotannonon voluuni lähtenyt kasvuun joka vaikuttaa suoraan hintatasoon jolloin energian investointien määrä myös kasvaa. Joten voidaan todeta että kun muiden energialähteiden hintataso on nouseva niin aurinkoenergian suhteellinen hintataso on ollut laskeva.

Alla oleva raportti myös kertoo selkeästi tuotannon kasvun myötä tapahtuneen hinnanmuutokset sekä sen vaikutukset kokonaismarkkinoiden kasvuun.

Ote: IEA - PVSP raportista

No comments:

Post a Comment