Saturday, December 5, 2009

Paneelin valinta http://www.suntekno.fi/index.jsp?pid=185

Paneelin valinta

Perinteisesti aurinkopaneelit on ryhmitelty kiderakenteen mukaan yksikide, monikide ja ohutkalvopaneelit. Tulevaisuudessa kyseinen ryhmittely saattaa jäädä pois käytöstä ja mennään yksilöllisempään jakoperusteeseen. Muutoksen tulee aiheuttamaan tekninen kehitys sekä erilaiset käyttökohteet. Paneelien rakenteissa käytetään seoksia sekä eri pintaliitoksia joissa voi olla rinnan eri kiderakenteita ( yksikiden ja ohutkalvotekniikkaa ) Käyttökohteina tulee olemaan laajat ja tehokkaat aurinkokentät joiden nimellistehot ovat yleensä 1-100 MW luokkaa.Tällöin suunnittelija / tilaaja määritteele reunaehdot tuotteelle: ulkomitat, jännitetason, jännitteen keston, vitara-arvot asennettavuuden, toimitusajan jne. Meidän olosuhteissa järjestelmien tehot ja laajuus jää hyvin alhaiselle tasolle joten on syytä keskustella vielä peruasiosta.
Nimellisteho

Pienissä järjestelmissä kokonaistehot ovat melko alhaisia nimellisteoltaan 50 - 400 wattia. Järjestelmän kokonaistehon laskentaperusteena käytetään toimivaa nyrkkisääntöä nimellisteholtaan 85 Wp paneeli tuotaa kesäpäivänä keskimäärin 5h x 85 = 425 Wh. Kaikissa tuotteissa on tuoteseloste ( tuotekilpi ) josta löytyy tuotteen teknistä tietoa. esim Pmmp ( W ) 85 + /- 5 % tai Wp 85 + 5 / - 3 % kertoen että nimellistehon ylitys ja alitus rajat prosenttiyksiköinä. Nimellisteholle on asetettu standardi eli olosuhteet joissa tuotteet testaan: sätelily 1000 W/m², lämpötila 25 ° C ilmanvaihto 1.5. Tuottaja eli valmistaja määrittelee nimellistehon testaa ja tarkistaa sen paikkansapitävyyden omatoimisesti. Nykyinen markkina ja kilpailutilanne vaativat tuotteilta korkea laatutasoa ollakssen mukana markkinoilla


Muut ominaisuudet.

Suurimmat eroavaisuudet tulevat esille varsinaisen cellien rakenteellisten ominaisuuksien kautta, jänniteso eri säteilyarvoila ja lämpötilassa sekä kuinka laajalta alueelta säteilyspektriä voidaan hyödyntää

Tällä hetkellä tekninen kehitystyö keskittyy hyödyntämään celli.n rakenetta niin että tehokkaasti se toimisi laajemmalla aallonpituuden alueella 400 - 1000 nm. Perinteisessä tekniikassa on voitu hyödyntää aluetta 600 - 1000 nm jolloin myös paneelien hyötysuhteet jäivät alhaisiksi.


Hyötysuhteen vaikutus tulevaisuudessa

Meidän tulee mukautua uuteen tekniikkaan sen tuomiin mahdollisuuksiin ja unohdettava 20 vuotta vanhat kliseet. Hyötysuhteella tulee olemaan suurempi merkitys tulevaisuudessa kuin millä tekniikalla paneeli on rakennettu yksi vai monikiteisellä piillä. Toinen merkittävä muutos kun siirrymme suurempiin järjestelmiin hyötysuhteen merkitys kasvaa kokonaistuottoa arvioitaessa. Kuten alla olevasta uutisesta käy selville cellin hyötysuhde ja sen jälkeen sen siirto kokonaisjärjestelmään tuo uusia haasteita aurinkoenergian tulevaisuudelle..


Fraunhofer beats european record
wiht 39,7 percent cell



Octtober 2008: Researhers at the freiburg, Germany-Based Fraunhofer Institut for Solar Energy System ( ISE ) in late september reported new european record for the sunlight conversi on efficiency of a solar cell at 39,7 percent.

Odotamme seuraava askelta rapakon takaa, epävirallisten tietojen mukaan cellin hyötysuhde ylittää jo 40 % yksikön.






Tilaukset ja yhteyshenkilöt

Puh 017 55 80 527
Fax 017 55 80 525
email varkaudenhuoltopalvelu@co.inet.fi
Tekninen neuvonta

040 545 34 27 Keijo Aihkisalo

SUNTEKNO - puh. 017 55 80 527 - suntekno@suntekno.fi

No comments:

Post a Comment