Saturday, September 12, 2015

Tasuta elekter oma jõujaamast

Tasuta elekter oma jõujaamast

ML



Põlvamaa mees Voldemar Enno ei ole paarkümmend aastat elektri eest ei kopikat ega senti maksnud, sest tal on kodus oma elektrijaam. Elektri hinnamuutus teda ei mõjuta.

Voldemar Enno ehitas elektrijaama kodu juures jooksvale Peri ojale 1980. a. Neljakilovatine hüdroelektrijaam toodab elektrit rohkemgi, kui Enno oma majapidamises kulutab.

Kui Enno tarbib voolu kodujaama võimsusest rohkem, võtab ta seda üldelektrivõrgust juurde, kui vähem, annab võrku tagasi. “Praegu on mul mitme aasta peale nii peaaegu aastane tagavara kogunenud,” räägib Enno, kes kulutab aastas elektrit 20 000 kWh ringis. Puid kasutab ta vaid sauna kütmiseks.

Uute tariifidega Enno veel tutvunud ei ole, sest need ei kõiguta teda. “Vesi, mis niisama voolab, tuleb ära kasutada,” ütleb ta ja soovitab teistelgi taluelektrijaamu ehitada. Narva elektrijaamade ameeriklastele müümisest arvab 74aastane Enno, et eestlased tuleksid ka ise nendega toime.

Tallinna Polütehnikumis tööstusettevõtete elektriseadmeid ning TPIs automaatikat ja telemehhaanikat õppinud Voldemar Enno on AS Generaatori eestvedajana viimasel kümnel aastal taastanud hüdroelektrijaamu nii Kagu- kui ka Põhja-Eesti jõgedel.


http://maaleht.delfi.ee/LEHT/2000/07/13/uudised.html

No comments: