Wednesday, July 25, 2012

Kantpead ahju!


 
lugejakirjutas:
Lugu räägib tagajärgedest, aga mitte põhjustest. Vargused on sotsiaalne probleem. Vargile minnakse hädas, sellega tegelevad paljud ja kogu rahvast vangi panna ei saa. Kes...
4 vastust
Vargile minnakse hädas

Tead... liigagi sageli seisneb häda tuum selles, et kui varastamine oma valikutest välistada, siis tuleb endale ausal teel sissetulekuid genereerida. Ja kuna selline mõtegi on tülgastav, siis tuleb tõepoolest vargile minna - häda sunnib! ;) 

Muidugi, kui oled narkomaan, siis vajad sellist "päevaraha", et ausal teel ongi seda praktiliselt võimatu teenida - isegi sajad inimesed, kellelt sa varastad, suudavad hädavaevu su igapäevaseid vajadusi katta.

Ent ma siiski ei nõustuks selle masenduv-alistuva seisukohaga, millele jõutakse artikli lõpus. Et tuleb ise varas üles leida, kinni võtta, politseile üle anda ja hiljem vaadata, kuidas ta vabalt (nagu ennegi) ringi liigub.

Tegelikult teda ei pea politseile üle andma - temaga võib teha, mida iganes ja talitada nagu ise heaks arvad. Jah, see on seaduserikkumine. Ent paraku elame me ühiskonnas, kus seadused ei suuda nende järgijat tavaolukorras kaitsta, kuid paradoksaalsel kombel - niipea, kui sa seaduse raamidest väljapoole astud, hakkavad need sinu kasuks töötama. Sest need on loodud mitte kurjategija karistamiseks, vaid tema õiguste kaitseks. Sa võid väita, mida iganes ja see võib olla kuitahes ajuvaba ning uskumatu (nagu toodud näiteski), aga see ei loe midagi - väite absurdsust, mis on ilmselge ka lollile, tuleb formaalselt ja reeglitekohaselt tõestada. 

Kui sinu kodunt leitakse laip või briti kroonijuveelid (mille leidmist sa vaidlustama ei hakkagi), kuid sina raiud järjekindlalt, et sul pole aimugi, kuidas see sinu koju sattus, siis on vastupidise tõendamisega tõeline higi.

No comments: