Thursday, June 14, 2012

Iisraeli relvadele puudus riigihange.


 
Pilditaskukirjutas:
Samas ärgem olgem ülekohtused.
Kujutage endale ette Eesti ja kogu meid ümbritseva regiooni rahvusvahelist positsiooni 1994 a. alguses:
Postsovjeetlik, ääremaa koos sellel...
10 vastust
Mulle tundub äärmiselt kahtlane väide et tollal ei leidunud kedagi kes oleks tahtnud Eestile relvi müüa. Kas on praegu arhiivides üldse ette näidata mingid päringud kus oleks selgelt näha et on pöördutud relvatootja/müüja poole, aga viimane on keeldunud müügist? Kas on ette näidata tollaste Kaitseministeeriumi ametnike komandeeringud maailma relvamessidele, sh ka Venemaa relvamessidele? Kas kuulutati välja riigihange nagu oli riigihange näiteks radarite ostul? Usun et võib-olla ka tehti mõni üksik päring, aga seda et oleks pöördutud kogu maailma tuhandete relvafirmade poole - seda ma ei usu.

Tõenäolisem asjakäik oli ikkagi selline et Apananski tuli Kaitseministeeriumisse, pakkus seal Israeli relvi ja nii see läks ... väide et keegi muu ei tahtnud müüa, mõeldi pigem lihtsalt välja kellelegi siinsele soodsa Israeli tehingu põhjenduseks.

Mõelge nüüd hetkeks - 1980-ndatel said isegi Afganistani sissid USAst moodsaid Stingereid. Ning paljud Aafrika diktaatorid said soovi korral siis ja saavad ka praegu osta küll mitte kõige moodsamaid relvi, aga 20-30 aasta taguse tehnikataseme relvade soetamisega neil probleeme pole. Rahvusvahelised piirangud on olnud kehtestatud vaid kõige hullemate rezhiimide suhtes nagu näiteks seda oli kunagi Saddami-aegne Iraak, aga Eesti pole ilmselt mitte kunagi kuulunud mingisse relvaostupiirangutega riikide nimekirja.

No comments: