Saturday, January 28, 2012

Steven Smit ACTA-st

Nüüd kui tehnilised küsimused on kõik lahenduse saanud, tuleksin hea meelega tagasi sisuliste küsimuste juurde.

Hr. Laar - kahtlemata olete te vaatamata suurele hulgale teemavälistele postitustele saanud nüüdseks ka üsna palju asjakohaseid viiteid erinevatele mõtteavaldustele, mis väljendavad paljude inimeste poolt jagatud murelikke seisukohti ACTAga seonduvates küsimustes. Raportöör Kader Arifitagasiastumine ja Poola kommunikatsiooniministri tagasiastumispalve näitavad, et teema on väga aktuaalne ka mujal. Teie praegustest sõnavõttudest olen välja lugenud, et te mõistate inimeste, eriti just internetikogukonna muret selle kaubandusleppe Eestis vastu võtmise küsimuses ning ühe koalitsioonierakonna (praegu veel) esimehena ja valitsuse liikmena lubate selle küsimusega tegeleda.

Saan aru ka teie seisukohast, et asja on vaja põhjalikult arutada, ning kuna see ei ole veel valitsuses arutelule jõudnud, ei saa te ka lõplikku seisukohta võtta, eriti kuna puuduvad ka Eesti riigi poolsed analüüsid ACTA võimalike mõjude osas nii internetile kitsamalt kui kodanikuvabadustele üldisemalt (erinevaid sõltumatuid analüüse nii Eestist kui väljastpoolt on muidugi ka juba praegu olemas).

Tervitan teiepoolset toetust ning üleskutset aruteludele, kuid tahaksin juhtida tähelepanu sellele, et kuigi aega aruteludeks võib praegu veel küllalt olla, ei saa see olla vabanduseks arutelude edasilükkamisel määramatusse tulevikku, kus seda aega ei pruugigi enam väga palju olla.

Minupoolsed konkreetsed küsimused (millele IRL-i valijana ootaksin ka konkreetseid vastuseid) teile oleks järgmised: Millise täpsema ajakava teie omalt poolt selles küsimuses välja pakute? Millal see teema valitsuses arutelule on tulemas, ning kas teie ja Isamaa ja Res Publica Liit valmistate selleks ajaks ette ka omapoolse seisukoha selles küsimuses? Kui see seisukoht on või saab olema koostamisel, siis milline oleks konkreetne tähtaeg, mil see laiemale avalikkusele teatavaks tehakse? Kas ja millal on teil või IRL-il kavas ka sellel teemal pidada arutelusid avalikkuse ning asjaga seotud kodanikeühenduste - näiteks MTÜ Eesti Interneti Kogukonnaga? Kuna suure tõenäosusega ei ole teil isiklikult võimalik sellele teemale piiramatult aega kulutada, siis kes on või saab olema IRL-i poolne kõneisik, kelle poolne avalikkus ja asjast huvitatud isikud saaksid pöörduda (väga tungivalt eelistatult avalikus keskkonnas) täpsustavate küsimustega ja küsimustega arengute kohta antud teemas?

Loodan, et saate hästi aru selle teema jätkuvast püsimisest avalikkuse ja poliitiliselt teadlike inimeste huviorbiidis ning mõistate sellega jätkuva tegelemise tähtsust.

No comments: