Sunday, January 29, 2012

Martin Grüner ACTA-st


Neile, kellel pole olnud võimalust tutvuda ACTA algtekstiga teen väikese kokkuvõtte peamistest puntkidest, miks minumeelest selle allkirjastamine kriminaalne on.

Artikli 11, sissejuhatav lõik on kaks lauset 13 real, mis ütleb, et autoriõiguste rikkumise (kahtluse) korral on autoriõiguste hoidjal õigus nõuda vastavatelt organisatsioonidelt (näiteks internetiteenuse pakkujad) kõiki (väidetava) rikkuja isikuandmeid. Seda ka lihtsalt tõendusmaterjali kogumise eesmärgil. Seda ka kolmandate isikute tuvastamise eesmärgil.

Sama artikli 1. lõik on ehk kõige häirivam osa ACTAst. Nimelt ütleb see, et “vastavatel insititutsioonidel” peab olema õigus reageerida koheselt (st, ilma vastavate orgerite hankimiseta) võimalikele autoriõiguste rikkumistele vältimaks asutõendite hävitamist. Seda ka ennetaval eesmärgil.

Artkli kolmas punkt annab vastavale institutsioonile õiguse arestida kõik sellega seonduv kaup. Seda kõike konfikseeritud kaupade omaniku kulul (Artikkel 21)

Artikkel 24 ütleb, et iga riik peab kehtestama autoriõiguste rikkumise eest karistused, mis sisaldavad ka vangistust.

Artikli 25 punkt üks ütleb, et autoriõiguste rikkumise kahtlusel konfiskeeritavate esemete kirjeldus ei pea olema põhjalikum, kui on vajalik nende ära viimiseks. See tähendab, et kui on kahtlus, et ühes arvutis ettevõttes on piraattarkvara on vastaval institutsioonil õigus konfiskeerida kõik arvutid antud ettevõttes.

Sama artikli punkt 5 ütleb, et konfiskeerimisele kuuluvad ka kõik asjad, mis on saadud tänu (väidetavalt) piraattarkvarale. Näiteks, kui disaineri arvutis on piraat photoshop kuulub konfiskeerimisele kõik, mis on saadud tänu Photoshopi kasutamisele (mis ilmselt hõlmab siis ka tema aluspesu..)

Artikkel 26 ütleb, et selle kõige jaoks pole tegelikult isegi kaubamärgi omaniku kaebust vaja, institutsioonid võivad tegutseda oma äranägemise järgi.

Artikli 27 punkt 4 kohustab igasuguse internetipõhise teenuse pakkujat väljastama iga (väidetava) autoriõiguste rikkuja isikuandmed vastavale institutsioonile. Andmed peavad olema piisavad, et isik kindlaks teha.

Viimaks ütleb Artikli 28 punkt 1, et tuleb luua vastav institutsioon (nimetagem seda autoriõiguste politseiks), kes kõige sellega tegeleks. Vaadates eelnevaid punkte on neil õigus korraldada läbiotsimisi ning arestida varasid ilma mingi vastava orderita. (Kas ei lõhna mitte ideaalse poliitilise relva järgi?)
https://www.facebook.com/martin.gryner/posts/3021029200826

No comments: