Thursday, December 16, 2010

Uusi farmikomplekse kerkib kriisi kiuste

http://www.virumaateataja.ee/?id=358565

(8)
16.12.2010 23:11
Raivo Raigna, reporter
Majanduslanguse aega on maakonna ettevõtlikud farmerid kasutanud oma firma arendamiseks ja ehitanud uued loomalaudad, et muuta farmimajandus ökonoomsemaks.

Tamsalu vallas Loksakülas on perefirmal JK Otsa Talu käsil uue kinnislehmade ja noorloomade lauda ehitus, mille maksumus on 20 miljonit krooni.
“Uue farmikompleksi järele oli meil pakiline vajadus ja langenud ehitushinnad soodustasid ettevõtmist,” kõneles JK Otsa Talu OÜ juhatuse liige Jaan Kiisk.
Et farmikompleks oleks täiuslik, rajatakse selle juurde ka silohoidlad ja kuivati.
Tootmine ökonoomsemaks
“Poolteist kuud kulus asjaajamistele, et pangalt hoone ehituseks krediiti saada. Kui raha olemas, tekkis tõrkeid ehitusel, sest ehitajad ei tulnud graafikus püsimisega toime,” rääkis Kiisk.
Jaan Kiisk andis ehitajatele appi kümmekond oma firma töömeest, et farmihoone rajamine hakkaks laabuma. Uue laudahoone valmimisel koondab perefirma kogu piimakarjanduse Loksakülla. Uues laudas on ette nähtud 370 kohta kinnislehmade ja noorloomade tarvis.
“See võimaldab hoida kulusid kokku nii logistika, tööjõu kui muu pealt ja muuta perefarmis piimatootmine ökonoomsemaks,” selgitas Jaan Kiisk. Uude laudahoonesse paigutatakse kari järgmisel nädalal.
Muuga PM osaühingul on praegu käsil Muuga veisefarmi rekonstrueerimine koos uue lüpsikoja ja olmeruumide ehitamisega. Rekonstrueeritavas farmikompleksis on 399 kohta lüpsilehmadele. Noorloomade tarvis tuleb hoonesse 221 ja poegivatele lehmadele 40 kohta. Kompleksi juurde on rajatud ka uus 12 000kuupmeetrine vedelsõnnikuhoidla. Ehituse üldmaksumus on 23 miljonit krooni. “PRIAst on kinnitus loomakasvatuse investeeringutoetuse saamiseks ja krediiti andis Swedbank. Peatöövõtja on Paide MEK AS. Jaanuari keskel peaks lüpsilehmad saama uude lauta ja hakkama ka lüpsiplatsil käima,” rääkis Muuga PM OÜ juhatuse esimees Rein Pärs.
Osaühingul Laekvere PM on samuti käsil uue noorloomade lauda ehitus. 12 miljonit krooni maksev hoone valmib järgmisel aastal. Põllumajandusühistu juhatuse esimehe Tõnu Kroobeni sõnul sai uue farmihoone rajamise kaalukaks põhjuseks see, et vana, 1972. aastal rajatud laut oli amortiseerunud. PRIA andis farmerile 4,4 miljonit loomakasvatuse investeeringutoetust uue lauda ehituseks.
Piimahind kerkib
Krooben ütles, et viimase poolteise aastaga tõusnud piimahind lubab farmeril juba ära elada. “Ja veidike jääb raha üle ka investeerimiseks,” lisas ta. Kõike seda arvestades otsustaski põllumees panustada uue farmihoone ehitusse. “350kohalises farmihoones on kohti nii vasikatele, kinnis- kui ka poegivatele lehmadele,” selgitas Krooben.
Virumaa Põllumeeste Liidu juhatuse esimees Ülo Niisuke sõnas, et uute farmihoonete rajamine on äärmiselt vajalik kahest aspektist: esiteks, et parandada tootmise tingimusi ja tootlikkust; teiseks ei saa keskkonnakaitse seisukohast vanaviisi edasi toota.

No comments: