Friday, December 17, 2010

Pisut tervisest

Peeter Liiv siin targutab tervise teemal aga keskkonna mõju tervisele ta ei maini,minu teada Peeter elab linnas ja see näitab,et ta ei tea tervisest pooli asju:))
http://www.elukestevareng.com/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=52

Tervise Kaardistamine

Kindlasti on Sinult mõnigi kord küsitud "Kuidas tervis on?" ja ka ise oled alatasa teistele soovinud: "Tervist!" Kuid kas on keegi Sinult tõsiselt küsinud, kui paksud on Sinu magamistoa kardinad? Või - mis kell sa magama lähed? Milline on Sinu voodi?  Kas vaatad vahel taevasse, sukeldudes selle sinasse? Kuidas Sa hingad? Kui palju, millist ja kuidas vett jood? Mida, millal ja kuidas sööd? Kuidas on seejuures lood aluselisuse-happelisuse, oomega-3 ja oomega-6 rasvhappe jms tasakaaluga Sinu toidus? Kas tunnetad oma inimtüübi eripära ja järgid oma vaistu? Kus ja kuidas ohustavad Sind - ja Sinu lähedasi, eriti lapsi - aspartaam ja ASO-värvid? Millist pesupulbrit kasutad? Millega nõusid pesed? Ja hambaid? Milliseid riideid kannad? Millist tervisesporti ja kuidas teed? Kas rakendad mingit enesemassaaži? Kuidas tajud ja korraldad oma aega? Mida ütleb Sulle sõna „kehaenergiad” või kas oled kunagi mõelnud võimalusest "neid valitseda"? Või ennast nende abil koguni tervendada? Mida annab Sulle Sinu lähisuhe - ja mida see veel võiks pakkuda? Kui palju on Sul südamesõpru? Kas kuulud mõnda kogukonda? Mida arvad maailmast – on see „hea” või „kuri”? Teistest inimestest? Kui rahul eluga oled? Mis jääb puudu? Kuidas näed oma minevikku ja tulevikku? Mis ootab ees – mida igatsed või taotled? Kuidas kiirendad oma soovide täitumist? Millised on Sinu anded ja võimed, mille raames seda kõige tõhusam teha - Sinu kutsumus?

Seda kõike - ja palju muudki - küsin Sinult Sinu Tervise Kaardistamisel ühekokku viiel tasandil (neist lähemalt allpool). Tavaliselt küsitakse Sinult kas toitumise või mõtlemise või tervisespordi kohta - siin aga on kõik oluline korraga koos. Loomulikult võid sellest lugeda ka erinevatest raamatutest, kuid see vajab aega ja pühendumist. Tervise Kaardistamine aga teeb kahe tunniga ringi peale tervele Sinu tervisele - põhilisimale sellest. Saad esmase "holistliku" ülevaate kõigist võimalustest. Saad endast – ja oma eluviisist – teada mõndagi, mille peale seni võibolla pole tulnudki. Selle najal taipad, millist valdkonda peaksid rohkem järele aitama, et hakata tundma end elujõulisema, teotahtelisema, õnnelikumana. Et alustada liikumist oivalise tervise poole.
Eks ole põnev väljakutse - mille viljad ilmnevad peagi! Võin öelda Sulle omast käest: erakordne kehalis-energeetiline heaolu on võimalik! Satud otsekui tagasi oma lapsepõlve, kus kõik oli helge ja väeline otsekui Võlumuinasjutus. Üllatav loovus, võime kogeda uusi mõistmisi-taipamisi, sügavamaid inimsuhteid (sh lähisuhet), sagenevaid sünkroonsusi ("õnnelikke kokkusattumusi") enda ümber jpm imelist – kõik see on korraga Sinu oma!

TERVISE VIIS TASANDIT

Tervise kaardistamine toetub nii lääne kui ka ida loodusliku terviseteaduse saavutustele, leidnud paljuski kinnitust ka isiklikus kogemuses.

Kaardistamine toimub nõustamise käigus (ca 2-2,5 tundi tundi), esmaseks abivahendiks erinevad lühiküsimustikud  - millele koos kirjalikult vastame. Seejärel määratleme koos sobivad eesmärgid kõigis viies valdkonnas ning valime jõukohased vahendid nende saavutamiseks – uutest teadmistest lähtuvad praktikad ja harjutused. Nende süvendatud omandamine on edaspidi võimalik ka vastavates gruppides (Energeetiline Jooga, toidutoad, loengusarjad ja seminarid, müsteeriumid jms) või ka individuaalnõustamiste käigus. Lisanduvad soovitused iseseisvaks edenemiseks läbi vastava kirjanduse („head raamatud”), muusika, filmi, raadiosaadete jms, läbi liitumise mõtte- ja tundekaaslaste klubide jms.

Füüsilise tervise vallas kaardistame toitumist, liikumist, karastamist, und (magamist), (õiget) vee joomist, tervislikku ajataju, sünteetikat olmes, kaitset mitmesuguste kahjumõjude vastu (E-ained  toidus, elektro-magnetväljad keskkonnas, kodu feng-shui jms). Sellele järgnevad soovitused  ja nö alusharjutused. Nt toidu osas pean mh oluliseks pH-ja küllastumata rasvhapete (oomega-3 ja oomega-6) tasakaalu põhialuste teadmist (ja võimalusel katsetamist); liikumise (kehakultuuri, tervisespordi) osas liikumiskogemust „seest välja” (nagu see toimub Idas) Läänes normiks olnud „väljast sisse” asemel (mis sünnitab pahatihti enesesundi ja sellest tulenevat ebajärjekindlust, liikumisvaegust, vigastusi jms). Andes inimesele kogemuse improviseerimisest omaenda kehaga, tunnetatakse seda  algusest peale sügavat mõnu ja naudingut pakkuvana (just sellise liikumiseni oleme jõudnud minu poolt välja arendatud Energeetilises Joogas). Õpetan ka tõhusate karastamisvõtete rakendamist, kõhuhingamist, lihtsat enesemassaaži jms.

Energeetiline tervis tähendab oma kehaenergiate tundma- ja valitsemaõppimist ja seekaudu vitaalsuse, loovuse, terveoleku hüppelist tõusu, psüühika tõusu-mõõnalisuse ületamist, seksuaalkogemuse süvenemist, liikumist „igavese noorus” sihis jms. Kehast kui „kamakast”, mis hiljemalt keskeast peale pahatihti väsib, valutab, haigestub ja takkapihta veel ka sureb haigusvaluies, saab ajapikku hämmastava heaolutunde allikas – „nektar meie  kehas”, mida kogeme kui järjepidevat „noorusaja energiat” endas. On märgatud, et energiakeha („kundalini”) ärkab praegu paljudes juba ka spontaanselt. Tuginen seejuures eeskätt taoistlikule mudelile ja isiklikule kogemusele (vt Endast---Lühike Lugu).

Mentaalne tervis tähendab tuumuskumuste, põhihoiakute, -harjumuste muutmist meile vajalikus suunas nii, et selle viljastavad tulemused hakkaksid nähtuma ka maailmas (majanduslik olukord, inimsuhted, eneseteostusvõimalused jms). Selles vallas on hetkekultuuri tuntumateks märksõnadeks Mastermind, Küllusteadvus jms.

Spirituaalne tervis tähendab mh vaba ligipääsu meid puhastavatele-ülendavatele seisunditele (inspiratsioon, eufooria, katarsis, (mini)ekstaas) eeskätt läbi kunsti, teaduse, religiooni ja müstitsismi vahendite. Siia alla kuulub oma psüühiliste funktsioonide kui meid maailma ja iseendaga ühendavate kanalite teadlik avamine ja arendamine. Need „põhikanalid” on: mõtlemine, tunded, tundemeeled (viis meelt), intuitsioon, kujutlus ja instinkiivsus (vaistud). Spirituaalse tervise aluseks on kasvav teadlikkus iseendast ja maailmast ning selle viljaks elukestev areng. Annan vajadusel soovitusi filmide, muusika, raamatute jms osas.

Sotsiaalne tervis tähendab valmisolekut vastastikku arendavaks lähisuhteks, südamesõpruseks, ühinemiseks mõne meelepärase sünergilise arengurühma,  (majandusliku) kogukonna, „emotsionaalse hõimuga”.

Lähem teave ja eelregistreerimine peeterliiv@hot.eeSee e-posti aadress on kaitstud spämmirobotide vastu. E-posti aadressi nägemiseks peab olema JavaSkripti kasutamine olema lubatud. või 55527442. Võid tulla oma tervist kaardistama ka kahe-kolmekesi (osalus sellevõrra soodsam).
Vt ka intervjuud minuga ajakirjas “Üks” oktoober-november – “Oivaline tervis kütkestava kiirusega!”

Tervitan ehk soovin tervist
Peeter Liiv

No comments: