Wednesday, December 8, 2010

Öko-jõusaalides toodetakse trenni tehes elektrit (Forte)

http://www.greengate.ee/?page=4&id=28462



08.12.10

Veel uudiseid
Nn puhtal energial töötavad USA-s juba paljud rajatised jalgpallistaadionidest Valge Majani, nii et miks ei võiks sama toimuda kohalikus jõusaalis — ainult et päikesepaneelide või tuuleturbiinide asemel kogutaks neis energiat palehigis treenivailt klientidelt, kirjutab Forte.

Tegelikult toimib nii juba 80 protsenti Põhja-Ameerika tasulistest jõutreeningu-võimlatest, kus kasutusel on seadmed nagu (pildil kujutatud) VisCycle või aparaadid, mis koguvad väntamisel, jooksmisel või ellipstrenažööril kulutatud kineetilist energiat ja muundavad selle elektriks, mida saab suunata pistikutesse, vahendab Discovery News.

Pidades silmas, kui palju energiat trenni tegemise käigus ära raisatakse, on algatusel jumet.

Inimjõutoitega võimlatel on lööki ka klientide hulgas. „Viimase kuue kuu jooksul oleme täheldanud huvi märkimisväärset kasvu, mis on hea märk ja näitab, et jõutreeningukeskused on valmis investeerima rohelistesse tehnoloogiatesse,” selgitab Connecticuti ettevõtte Green Revolution asutajaid Mike Curnyn, kelle firma ühendab veloergomeetreid keskse akuga, millesse saab energiat talletada.

Oregoni osariigis Portlandis tegutsevas 280-ruutmeetrises jõusaalis nimega Green Microgym toodetakse ühe treeningu käigus keskmiselt 37,5 vatt-tundi energiat, millest piisab umbes ühe mobiiltelefoni käitamiseks ühe nädala jooksul.

Kui kõiki sealseid inimtoitega seadmeid kasutataks korraga, kujuneks toodetava energia kogus kaks korda suuremaks sellest, mis rajatise elektriga varustamiseks samal ajal vajalik on. Kuna trennisaali aga iga päev ööpäevaringselt käigus ei hoita, peab see lootma ka tava-elektrivõrgule.

Forte

No comments: