Tuesday, December 7, 2010

Nasva laevaehitaja rajab tuulikule oma elektriliini

http://www.meiemaa.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=39946

Autor: Veljo Kuivjõgi
Kolmapäev, 08. detsember 2010.

Loe kommentaare | Kommenteeri

Jaga |

Baltic Workboats AS rajab tehase stabiilse elektrienergiaga varustamise tagamiseks ligi 11 kilomeetri pikkuse 10 kV elektriliini Nasvalt Sikassaare alajaamani, millega ühendatakse ka tehase juurde püstitatav elektrituulik.

Kliki ja vaata suuremat pilti
Baltic Workboats AS rajab oma elektriliini Nasvalt Sikassaarde. Foto: Irina Mägi
Baltic Workboats AS ostis sügisel vendade Sõnajalgade elektriprojekti, mille raames paigaldatakse esialgu üks tuulegeneraator ettevõtte kai otsa, hiljem vajadusel ka teine.

“Kuna Sõnajalgadel on varasemast ajast liitumispunkt Sikassaarde tellitud ja nad müüsid selle projekti laevaehitajatele, jääb rajatav maa-alune 10 kV elektriliin Baltic Workboatsi omandisse,” kinnitas Eesti Energia Jaotusvõrgu AS võrguarengu projektijuht Tarmo Prei Meie Maale. Lisas veel, et nende firmale on sellest nii palju kasu, et kõik kooskõlastused ajasid Sõnajalad ette ära ka tulevase Eesti Energia liini rekonstrueerimiseks.

Sõnajalad ise korraldavad ehitamist


Baltic Workboatsi juhatuse liige Margus Vanaselja selgitas, et kuna nemad ostsid Sõnajalgadelt n-ö võtmed-kätte-projekti, rajavad Sõnajalad nii tuuliku kui elektriliini ise. Tuuliku vundament laevaehitusfirma kai otsas on juba valmis ja selle aasta lõpus või uue aasta algul tõstetakse Eesti esimene Siemens 2,3 MW tuulegeneraator paika. Et Nasva küla elanikke vähem häirida, pannakse tuulik 15 meetrit madalama torni otsa – tavapärase 80 meetri kõrguse torni asemel tuleb Nasvale 65 meetri kõrgune torn.

“Selle projekti rajamist me korraldame ise. Tuuliku vundamendi tellisime ühelt firmalt, ise tegime järelevalvet ja liini rajamisele kutsusime teise kohaliku firma appi,” rääkis Oleg Sõnajalg Meie Maale. Liinist kaks kolmandikku on juba valmis. Nasvalt alustati ja järg on lahtedevahelise tee ääres. Maa-alune kaabel paigaldatakse olemasoleva 35 kV õhuliini servituudis, sellest 5–6 meetri kaugusele.

“16. novembril hakkasime kaablit maa sisse panema, järgmisel nädalal tahame juba teede alt läbi puurida,” selgitas Elren Elekter OÜ juhataja Tarmo Trump.

Lähem alajaam ei rahuldanud

Margus Vanaselja ütles, et Sõnajalgadelt ostetud energiaressursi puhul ei tulnud kõne alla Nasva 10 kV alajaama tuuliku elektritootmine ühendada. “Tehnilised võimalused ei lubanud meil Nasva alajaamaga arvestada, kuna seal on võimsus niigi piiri peal. Kaablitrassi rajamisega rahuldame ka oma tehase elektrivõimsuse probleemid,” teavitas Vanaselja. Tema hinnangul tuleb nende tuulegeneraator kahest varem Nasvale püstitatud tuulikust poolteist kilomeetrit kaugemale ega tohiks külaelanikke häirida.

Oleg Sõnajalg on monopoolses seisundis Eesti Energia liialt aeglastest otsustest hämmastunud. “Nasva-Sikassaare vaheline elektriliin on neil kavas rekonstrueerida, kuid oma bürokraatiamasina tõttu pole Eesti Energia võimeline piisavalt kiiresti asja ajama ja otsuseid vastu võtma.

Meie projekt ei kannatanud mitu aastat oodata, seepärast oli mõistlikum tõmmata oma liin,” rääkis Oleg Sõnajalg. Lisas aga, et nemad tegid Eesti Energiale pakkumise osaleda 35 kV liini rekonstrueerimise projektis oma liiniehituse summaga. Paraku EE ei suutnud kohe otsustada. Kaks aastat tagasi ehitati sama liini Nasva-Läätsa lõik kaablisse, kuid Nasva-Sikassaare liini rekonstrueerimisega läheb veel mitu aastat.

Kui aga Eesti Energia ükskord oma tööjärjega selleni jõuab, tuleb vajaliku kahe kaabli asemele kolm kaablit. Naeruväärne, aga tõsi, kommenteeris Oleg Sõnajalg.

No comments: