Thursday, December 30, 2010

IMF sööb eestlasi.

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=11651

Eesti siseneb eurotsooni innuka vallavaesena
 
Arved Breidaks Loe kommentaare (4)
 
RAHANDUS • Tuhandetele Eesti tööotsijatele tõotatud maaks olnud Iirimaa viskleb majandusraskustes ja ootab teiste seas ka Eestilt panust saareriigi võlgade käendamisel. Ühinemine eurotsooniga toimub Eesti jaoks ajal, mil ühisraha põeb läbi oma ajaloo kõige rängemat haigust ja meedikud kardavad tüsistusi. Eelarve- ja panganduskriisi vajunud Iirimaa toetuseks on Euroopa Liidu liikmesmaad ja rahvusvaheline valuutafond IMF lubanud kokku panna 85 miljardi euro suuruse abipaketi, millest Eesti osa moodustab kuni 128 miljonit eurot. Kuid see on jäämäe veepealne osa.
Suurem väljakutse on Euroopa Liidule koos IMFiga asutatav 750 miljardi euro suurune päästefond, mis garanteeriks edaspidi elustava süsti neile Euroopa riikidele, mis sarnaselt Kreekale või Iirimaale oma kohustuste täitmisega enam toime ei tule. Eesti osalus selles fondis on esialgseil andmeil ligi 0,8 miljardit eurot.
„See on tegelikult suhteliselt väike summa arvestades meie laenukoormust ja SKPd,” leiab Europarlamendi saadik, endine rahandusminister Ivari Padar. Pealegi on tegemist garantiiga, mida nii Iirimaa kui tulevikus ka teised hädalised kasutavad rahaturult laenamiseks.
Mis saab aga juhul, kui Iirimaal või näiteks Kreekal ei õnnestu rahaturult laenata? Või käivitub must stsenaarium ja nad ei tule oma võlgade maksmisega toime?
„Kui peaks mingil põhjusel tõepoolest vaja minema konkreetset raha ja garantiist ei piisa, võetakse vahendid sealt, kust on tol konkreetsel ajahetkel kõige mõistlikum,” selgitas Padar. Käiku lähevad kas näiteks Eesti riigireservid, mida oleme endale halbadeks aegadeks kogunud või siis võtab riik laenu, millest on Eesti valitsused katsunud hoiduda. „Kindlasti ei hakata raha võtma eelarvekulude arvelt,” kinnitas Padar.
Võimalust, et Eestil tuleb Euroopa päästefondi osalus ka tegelikult rahas välja maksta, peab Padar ebareaalseks. „Garantii realiseerumine saab toimuda siis, kui kogu päästefond on ära kulutatud hädas olevate riikide laenude tagamiseks ning mingil põhjusel peaksid kõik riigid jätma oma laenude tagasimaksed tegemata. Selline olukord on ebareaalne.”
Isegi kui Iirimaa, kuid võib-olla peatselt ka Portugali ja Hispaania võlgade käendamine ongi väga väikese riskiga tegevus, tekib küsimus, kas Eesti ikka peab tingimata käendama iirlaste võlgu olukorras, kus Iirimaa kuulub rikkuselt Euroopa Liidu viie rikkama, kuid Eesti kuue vaesema liikmesmaa hulka? Miks Iirimaa ja Ibeeria poolsaare riikides ei viida läbi sama tõhusat eelarve kokkuhoidu, nagu Eestis viimasel paaril aastal?
„Esimeseks märksõnaks on siiski solidaarsus – kui eurotsoon või terve EL otsustab kedagi toetada, siis peab ka Eesti seal osalema,” ütles Riigikogu rahanduskomisjoni liige, Roheliste erakonda esindav Toomas Trapido.
„Aga teiseks märksõnaks on finantsdistsipliin, ehk toetuse tingimuseks saab olla nende riikide riigieelarve defitsiidi ning kogu riigivõla vähendamise lubadus koos ajagraafikuga,” lisas ta.
Trapido sõnul on euroga seotud probleemid osa üleilmse rahasüsteemi tasakaalustamatusest. „USA tohutu võlg, Hiina tohutu ülejääk, paljude riikide eelarvetulude täielik sõltuvus vähenevast maavarade müügist, kiirelt arenevad majandused, nagu Brasiilia, Indoneesia, kellel pole piisavalt sõnaõigust rahvusvahelistes finantsinstitusioonides,” loetles ta.
„Kõik see viitab uuele globaalsele rahanduskokkuleppele, mille sisu on ebaselge, aga piirjooni võime aimata. See, mida me praegu näeme eurotsoonis, on tulekahjude kustutamine ja tulekahjud tulebki ära kustutada, kuid siis tuleb ehitada võimalikult tulekindel maja koos kõikvõimalike anduritega, et tuleohtu minimeerida,” lisas Toomas Trapido.

elektritsaabtasuta.blogspot.co   31.12.2010 (03:33)
Kui palju siis kokku seda raha antakse ära?
"millest Eesti osa moodustab kuni 128 miljonit eurot."
"osalus selles fondis on esialgseil andmeil ligi 0,8 miljardit eurot"
See teeb siis kokku ligemale miljard eurot vää?
15 miljardit krooni...
Oi-oi-oi kui paljud Eesti pered saaksid selle raha eest endale maalapikese koos majakesega....
1000EUR eest on võimalik looduslik kodu rajada ja seal ka talvel soojas olla (kuni 20m2).
http://www.juured.ee/main.php?lang=et&pg=pages&id=152


elektritsaabtasuta.blogspot.co   31.12.2010 (03:38)
Kui mitu tehast saaks selle raha eest rajada?
Kui mitmele eestlasele saaks selle raha eest anda tööd?
See liberalism teenib inimsööjaid kes on ülemaailmse panganduse tipus.
See on ju suisa organiseeritud kuritegevus mida juhitakse IMF-ist ja jooksupoisteks on meie riigivõimud.

No comments: