Thursday, October 28, 2010

Sulev Valner: survestamine üllatab ja tekitab muret

Pressinõukogu esimehele Sulev Valnerile tuli täna kerkinud ajakirjanduse survestamise teema üllatusena, sest varasemast talle selliseid näiteid eriti ei meenu.
Täna on mitme väljaande peatoimetajad öelnud, et kas maavanem või keegi maavalitsusest on väidetavalt avaldanud survet kas peatoimetaja või mõne toimetuse töötaja väljavahetamiseks.
«Nii drastiliselt, et ühel kohtumisel maakonnalehtedega kerkib mitmest suust korraga, et meil on sedalaadi probleeme, oli nii üllatav kui ka muret tekitav,» sõnas ta.
Valneri pidas ohu märgiks ja probleemiks, et Eestis on tekkinud mentaalsus, mille kohaselt arvatakse, et ajakirjandust võib survestada.
Pressinõukogu esimees rõhutas, et loomulikult ei saa keelata meediakriitikat ja poliitikutel või riigiametnikel on täielik õigus öelda, et neile üks või teine asi ei meeldi.
«See on isegi tervitatav, kuid see on teine asi,» sõnas ta.
Valner heitis kõrvale ka oletuse, et praegused survestamise juhtumid võivad tingitud olla lähenevatest valimistest.
«Ei usu väga, pigem on vastupidi, et valimised võib-olla hoiavad poliitikud sellistes asjades vaos,» selgitas ta. «Kui ennast liiga kindlalt tuntakse, siis ehk mõeldakse, et võiks proovida, et mis nad kobisevad minu kallal.»

No comments: