Wednesday, October 27, 2010

Odava küttepuu saad Lätist


http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=11448
Võrumaa Teataja
 
Olukorras, kus Võrus on küttepuude hind kerkinud 500 krooni peale ruumimeetri ehk ruumi eest ja Tallinnas koguni 1000 kroonini, tundub Läti hind 250–300 krooni ruumi puude eest väga ahvatlev. Tundub, et küttepuid võikski hakata Lätist ostma. Samal ajal pole see Lätist ostmine sugugi lihtne. Nagu Võrumaa Teataja eksperiment näitas, ei taha niiöelda ametlikult keegi Lätis puid müüa. Seda tehakse ainult läbi tuttavate või tuttavate tuttavate. Ajakirjanduse jaoks müügi kohta infot ei anta. Samas on teada, et näiteks Apest kohapealt on võimalik osta koguni 12 lati ehk 264 krooni eest ruum täiesti korralikke lõhutud ja kuivi küttepuid. Isegi Ape poe juures aega veetnud mehed teadsid juhatada kohti, kust sellise hinnaga puid saab. Äri käib mitteametlikult, tasumine sularahas.
Lätist puid tuues tuleb arvestada ka transpordi hinda. Ent suuremate koguste juures, näiteks alates 10 ruumist võib asi end juba kuhjaga ära tasuda, kui arvestada, et kokkuhoid oleks siis praeguseid hindu arvestades paar tuhat krooni.
Võib arvata, et kui Eestis hakkab kehtima euro ja lätlased jätkavad latiga, tõusevad Eestis palgad ning küttepuude hinnad rebivad veelgi eest ära. Mistõttu on aeg igal eestlasel hankida omale üks kodulätlane, nii nagu oli paljudel põhjaeestlastel varem üks kodusoomlane, kes Nõukogude ajal kohvi ja nätsu saatis, ning kes nüüd käib Eestis odavat viina ja juustu ostmas. Kodulätlase kaudu saab odavaid küttepuid, ja võimalik, et tulevikus ka muud kraami, näiteks viina ja suitsu, mille hind Eestis järjest tõuseb. Kuivõrd Lätis on tööpuudus praegu suur, saab kodulätlast kasutada ka suviti kodustel töödel, näiteks muruniitmise juures, nii nagu käisid eestlased taasiseseisvumise algul Soomes tuttavate juures abitöid tegemas. Kodulätlase palkamise juures tuleb mõistagi arvestada, et tema eest tuleb tasuda ka reisikulud, sest tal endal selleks raha ei jätku.
Lätlaste-eelis kehtib loomulikult vaid lõunaeestlaste kohta, sest põhja pool Soomes on küttepuude hinnad kas samad või veel kõrgemad kui Tallinnas.

No comments: