Tuesday, August 24, 2010

Mart Laar röövis Mõniste vallalt 400 000 krooni

http://www.vorumaateataja.ee/?a=uudised&b=11219

Riigibürokraatia röövis Mõniste vallalt 400 000 krooni

Inno Tähismaa
inno@vorumaateataja.ee

Kortermaja Mõnistes, kus praegu asuvad eri korterites laiali perearstikeskus, hambaravikabinet ja raamatukogu.
Foto: Inno Tähismaa
RAHA • Mõniste vald sai poolteist nädalat tagasi teate 9,6 miljoni toetuskrooni kohta, ent mitu aastat kestnud madin riigibürokraatiaga röövis valla elanikelt 400 000.

„Pole ressurssi nii palju,” kommenteeris Mõniste vallavanem Merlika Niidumaa eile võimalusi, et vald oma õigusi kohtus kaitseks ja kahju välja nõuaks, „kui raha oleks, siis vaidleks.”

Niidumaa oli eile just puhkuselt naasnud ja nõutu, sest Euroopa Liidu abiraha jagav Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) oli lisaks valla elanike mitu aastat kestnud vintsutamisele suutnud ka toetusraha eraldamise teate valesti koostada.

Nimelt ütles esialgne, 29. juulil allkirjastatud teade, et Mõniste vald on saanud toetust 9,8 miljonit krooni. Oma 12. augusti teates ütleb EAS, et toetuse summa on siiski 9,6 miljonit. Selline segadus tähendas valla töötajatele ligi 50 lehekülje projekti dokumentatsiooni uuesti vormistamist.

Mõniste vald jäi bürokraatiamasina hammasrataste vahele kevadel, kui EAS otsustas jätta valla abirahast ilma. Põhjendusega, et riigihangete ametiga kooskõlastatud riigihange valla sotsiaal- ja tervishoiukeskuse rajamiseks ei vasta seadusele. EASile jäi õigus seadust omamoodi tõlgendada ja piiriäärne vald toetusest ilma jätta. Seetõttu kaotas ligi 1000 elanikuga Mõniste vald 400 000 krooni, mis ta oli juba vana hoone lammutamiseks välja käinud. Need hooned aga osutusid abikõlbmatuteks.

Veidi varem oli EAS üritanud Mõniste valda rahast ilma jätta põhjendusega, et valla laenukoormus on liiga suur. Mõniste vald kaebas EASi peale nii rahandus- kui siseministeeriumi, kes andsid vallale õiguse. Samuti oli vald oma hanked kooskõlastanud riigihangete ametiga.

Mõniste valla asjadega tegelenud EASi juhatuse liige Tarmo Leppoja märkis mõned kuud tagasi Võrumaa Teataja küsimustele vastates: „On kahetsusväärne, et Mõniste vallal on tulnud loobuda valla arengut toetavatest projektidest. Tulenevalt omavalitsuste keerulisest finantsolukorrast tuleb aga kõigil neist teha keerulisi valikuid, milliste valdkondade investeeringuid teostada ja milliseid edasi lükata. Kõigi nende elluviimiseks ei jagu paraku enamikul omavalitsustest rahalisi võimalusi.”

Samas oli EASi kodulehel toodud andmestikus välja toodud, et Mõniste vallal on korralik likviidsus ehk maksevõime ning eelarve ülejäägis.

Vana projekt jätkub

Mõniste vallavanem Merlika Niidumaa ütles, et vald läheb edasi vana projektiga kolmekorruselise sotsiaalmaja rajamiseks, lihtsalt tuleb korraldada uus ehitushange. Ta avaldas lootust, et hind tuleb väiksem kui see oli möödunud aasta algul korraldatud hanke puhul. Kokku on valla omaosalus projektis 1,7 miljonit, mille vald paneb oma rahast ilma laenu võtmata.

Uut sotsiaalmaja on vaja selleks, et praegu kortermajas eraldi korterites tegutsevad perearstikeskus, hambaravikabinet ja raamatukogu saaks tuua ühte kohta kokku, samuti saab liita eri sotsiaalteenused nagu pesupesemise võimalused. Lisaks on eesmärk tuua ühte kohta eri hooldekodudes elavad valla elanikud, kelle ülalpidamise eest vald nagunii maksab. Samuti tulevad uude majja kriisiabiruumid. Kokku on rajatavas hoones pinda 1000 m2.

Uue hoone ehituse konkurss kuulutatakse välja septembris, aasta lõpus peaks algama plaanide järgi ehitus ning hoone peaks olema kasutamiseks valmis 2012. aastaks.

Hoone maksumus on kokku 11,3 miljonit krooni.

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Kuule Mart,kallista Tammepuud...juudi rahad ei tee sind õnnelikuks...