Tuesday, August 24, 2010

Elektri hind tõusis täna Eestis kümnekordseks, sest elektrijaama plokk suleti eile katelde auruavarii tõttu.

Balti elektrijaama 12. ploki avarii vapustas Eesti elektriturgu
http://www.epl.ee/artikkel/582295
Andres Reimer, toimetaja 24. august 2010 15:30

Narva Elektrijaamade Balti elektrijaam, mille energiablokis toimunud avarii kümnekordistas täna elejkti hinna Eestis.


Narva elektrijaamad kaotasid avariiga üle kümnendiku töös olevast tootmisvõimsusest.
Kui eile maksis elektri megavatt-tund Eestis keskmiselt 46,36 eurot, siis tänase avarii järgselt kargas hind 461,97 euroni. Selline hind ületas rohkem kui kümnekordselt kõikide NordPooli kauplemispiirkondade hinnataset.

Homseks langeb hind siiski varasemale tasemele. NordPool ennustab Eesti kauplemispiirkonna elektrienergia megavatt-tunni keskmiseks hinnatasemeks 46,33 eurot.

„Balti elektrijaama 12. ploki mõlemas katlas tekkis üksteise järel auruleke ja me pidime ploki sulgema,“ ütles Narva Elektrijaamade juhatuse liige Tõnu Aas. „Tegemist on 50nendatel aastatel valminud ja praeguseks läbi roostetanud kateldega, mida me hoiame tavaliselt vaid reservis. Panime nad tööle vaid põhjusel, et turul valitseb suure palavuse tõttu erakorraliselt suur nõudmine elektri järele.“

Aukude parandamiseks tuleb lasta kateldel kuni õhtuni jahtuda. Parandustööd lõppevad tõenäoliselt homme õhtuks ning katlad lülitatakse tööle taas hiljemalt ülehomme hommikul.

Erakordselt palava suve tõttu kasutatakse tavapärasest rohkem jahutusseadmeid, mis on elektrienergia tarbimise viinud suveaja kohta ebatavaliselt kõrgele. Piirkonna elektritootjad prognoosisid ekslikult tegelikkusest madalamat elektritarbimist ja asusid oma tootmisseadmeid remontima. Balti riikides on seetõttu Leedus 60- ja Lätis 30protsendiline elektrienergia defitsiit.

Üksnes Eesti Energia suudab koduturu vajaduse rahuldada, kasutades samal ajal reservvõimsusi eksportimiseks elektrinäljas naaberturgudele. „Vajame hädasti uusi plokke, sest need meie vanad ei tohi alates 2012. aastast enam üldse töötada,“ lausus Aas.


Narva Elektrijaamadesse kuuluvas Eesti elektrijaamas on kaheksa, Balti elektrijamas neli energiaplokki, mille tootmisvõimsus on kokku ligi 2380 megavatti tunnis. Narva Elektrijaamades on praegu plaanilises remondis viis energiaplokki. Avarii tagajärjel langes tööst välja ligi 160 megavatti tootmisvõimsusi, mis on rohkem kui kümnendik kasutusel olnud ligi 1590 megavatisest tootmisvõimsusest.

No comments: