Tuesday, August 24, 2010

Eesti Energia: meie avarii ei põhjustanud hinnatõusu

http://www.epl.ee/artikkel/582297

Energiafirma ei teavitanud avariist elektrijaamas, sest ei näe seost hinna järgnenud kümnekordistumisega.

Andres Reimer, toimetaja 24. august 2010 16:42

Eesti Energia kinnitusel pole nende elektrijaama avariil ja järsul hinnatõusul seost. Foto: RAUNO VOLMAR

Eesti Energia kinnitusel ei pidanud ettevõtte Balti elektrijaama 12. plokis toimunud avariist eraldi teavitama, sest sellel polnud Eesti avalikkusele mingisugust mõju. „Elektrienergia tootmisvõimsuste seisakud on avaldatud Eesti süsteemihalduri veebilehel http://www.elering.ee/index.php?id=577,“ teatas ettevõtte pressiesindaja Marina Bachmann.

Samuti eitab energiamonopol igasuguseid seoseid eile kell 11.07 alanud tootmiskatkestuse ja alates täna hommikust Eestis puhkenud elektrienergia kümnekordse kallinemise vahel, ehkki üheski teises elektribörsi NordPool hinnapiirkonnas ei toimunud sellist hinnatõusu.

„Narva Elektrijaamades toimunud avariiline seiskumine ei põhjustanud elektrienergia kallinemist elektribörsi Eesti hinnapiirkonnas,“ selgitas Eesti Energia Energiakaubanduse direktor Margus Vals. „Eesti on praegu Baltikumis ainuke riik, mis toodab oluliselt enam elektrienergiat kui tarbib. Ka vaatamata avariile toodame Balti elektrijaamas oluliselt enam elektrienergiat kui Eestis tarbitakse.“

Lisaks Eesti tootjate olulisele tootmise ülejäägile pakutakse läbi Estlinki kaabli Eesti vabaturule iga tund 252 MW Soome hinnaga elektrienergiat, mis on Valsi sõnul enam kui piisav, katmaks Eesti vabaturu nõudlust.

Läti ja Leedu impordivad elektrienergiat kokku enam kui 1000 MW. Samas on Lätis praegu kasutamata ligi 100 MW elektri tootmisvõimsusi ja Leedus ligi 1000 MW.

„ Hinnahüppe taga on Läti ja Leedu ostjate ostusurve ning elektrivõimsuste puudulik kasutamine meie lõunanaabrite poolt,“ lisas Vals.

Eesti Energia kinnitusel oli Balti elektrijaamas toimunud avarii üksnes tehniline vahejuhtum ning ükski inimene selles kannatada ei saanud.

No comments: