Wednesday, July 28, 2010

Silmakirjalik Mart Laar , kohtus Hiina väga kõrgete kompartei tegelastega.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/article.php?id=32342053

Meikar: pole mõtet Hiina peale karjuda ja trummi lüüa
www.DELFI.ee
29. juuli 2010 06:03


Sel nädalal külastab Eestit Hiina KP tippametnik, kellega kohtuvad teiste seas riigikogu esimees Ene Ergma, erakondade esindajad ja peaminister Andrus Ansip – kes katkestab seetõttu isegi oma puhkuse. Riigikogu liige Silver Meikar säärast vastuvõttu liialduseks ei pea.

„See näitab, et Hiina mõjuvõim maailmas on vaieldamatult tõusnud ja meil peaks olema tegelikult hea meel, kui Hiina kõrged riigitegelased Eestis käivad. See näitab, et ka Eesti pakub Hiina poolele huvi, sest ega nad ju niisama siia ei tuleks,“ ütles Meikar Delfile, kommenteerides Hiina kommunistliku partei keskkomitee rahvusvaheliste suhete osakonna juhi Wang Jiarui visiiti.

„Ma olen olnud alati Hiina valitsuse suhtes kriitiline inimõiguste vallas ning mitmel pool mujalgi, aga ma leian, et see ei välista suhtlemist. Pigem isegi vastupidi: mida rohkem suhtlust on, seda lihtsam on meil neid mõista ja seda kergem on ka neil aru saada, mis meile muret tekitab,“ nentis reformierakondlane.

„Ja kui ma vaatan, mis viimasel ajal on toimunud, siis on olnud riigikogu visiite. Mart Laar käis ju isiklikult Hiinas eravisiidil. Inimene, kes kõval häälel igal rindel kommunismi vastu võitleb, kohtus väga kõrgete kompartei tegelastega. Üldiselt võib öelda, et jää on läinud liikuma ehk kitsarinnaline lähenemine on muutumas,“ nentis Meikar.

“Meie mõjuvõim on päris suur”

Riigikogu väliskomisjoni liikme hinnangul saab Eesti vaatamata oma väiksusele inimõiguste kaitseks Hiinas paljugi ära teha, seda eriti pärast Euroopa Liiduga ühinemist: „Kui Eestil jääb löögirusikat väheks, et mõjutada otse mingit riiki — näiteks Hiinat või Birmat — siis Euroopa Liidus on see täiesti võimalik. Meie mõjuvõim on seetõttu päris suur”.

“On olnud ka üks täiesti konkreetne juhtum kaks aastat tagasi, kus oli arutlusel sanktsioonide suurendamine Birma sõjaväehunta vastu ja Euroopa riigid olid väga kahe vahel. Mitmed väikeriigid, sealhulgas Eestis, leidsid, et Birma hunta on oma rahva vastu väga julm ja tuleks neid natuke rohkem pitsitada ning kokkuvõttes see mõjutas võtma EL-i tugevamat positsiooni,“ lisas Meikar.

„Ka Hiinat tuleks mõjutada, aga pole mõtet trummi lüüa ja kõva häälega paha-paha karjuda. See mõjutamine saab toimuda läbi suhtlemise ja oluline on majanduskoostöö raames muid küsimusi mitte ära unustada.“

No comments: